Hyödynnätkö sinä vahvuuksiasi työssäsi tai tekemisessäsi?

Vahvuuksien ajatellaan usein olevan niitä asioita, joita osaat tehdä sekä missä olet hyvä. Tämä on kuitenkin osaamista. Jos osaat tehdä jonkin asian, niin se on osaamista. Mitä sitten on vahvuus? Sitä lähdin pohtimaan.

Aikani etsisteltyäni löysin monia asioita vahvuuksista. Vahvuudet ovat jotain missä olemme luonnollisesti hyviä ja johon meillä on intohimoa. Muistan joskus lukeneeni jutun siitä, että jos yrität korjata heikkouksiasi (joita siis meillä kaikilla on), et välttämättä koskaan ole valmis siinä asiassa. Jos taas lähdet selvittämään mitkä ovat vahvuuksiasi, tunnistat ne, ja pystyt niiden avulla tekemään hienoja suorituksia.

Mihin siis kannattaa panostaa? No niihin vahvuuksiin.

Työssä ja yrittäjyydessä tämä tulee hyvin esille, jos kehittää sitä missä on vahvuuksia, ja omaa valmiiksi osaamista, pääsee eteenpäin ja innostuu työstään ihan eri tavalla. Positiivisen psykologian professori Martin Seligman on tutkimuksissaan todennut, että ”ihmiset, jotka tunnistavat vahvuutensa ja elävät niiden kautta voivat merkittävästi paremmin sekä voivat löytää tien onnellisuuteen”. Tämän me kyllä allekirjoitamme! KasvuStoorikin on syntynyt vahvuuksien kautta ja kehittynyt myös sen myötä, kun olemme hyödyntäneet omia vahvuuksiamme tekemisessä.

Vahvuuksien kautta eläminen ja onnellisuuden saavuttaminen edellyttää, että tunnistat omat vahvuutesi ja hyödynnät niitä tekemisessäsi. Meistä jokaisella on ominaisuudet, jotka saattavat toisinaan olla vahvuuksia ja erilaisessa tilanteessa näyttäytyvätkin heikkoutena. Jos esimerkiksi olet hyvin tarkka ja täsmällinen, voi olla ettet ole visionääri erilaisten isojen kokonaisuuksien suunnittelussa. Vastaavasti kun niitä tarkkoja yksityiskohtia pitää suunnitella ja toteuttaa tarvitaan tarkkuutta ja täsmällisyyttä. Kaikille siis kaikki työt tai tekeminen ei välttämättä ole vahvuuksien kautta yhtä helppoa tai luontaista. Yrityksessä ihanne tilanne on jos tunnistetaan osaajien, työntekijöiden, vahvuudet ja suunnitellaan tekeminen henkilöstön vahvuuksien kautta eri tehtäviin sekä mahdollisesti tiimin toimintaan. Joidenkin vahvuus on piirtää, toisten kirjoittaa ja kolmannen laulaa.

Miten vahvuudet sitten vaikuttavat onnellisuuteen?

Onnellisuus vahvistuu tai ehkä tunnet olevasi onnellinen, jos olet ja teet esimerkiksi töitä ympäristössä, joissa vahvuutesi pääsevät esille. Saat käyttää niitä ominaisuuksia joissa koet olevasi hyvä, innostunut ja ne ovat sinulle luontaisia. Kehittyminen tapahtuu kuitenkin vasta epämukavuusalueella, ja siksi on hyvä välillä mennä sieltä luontaiselta alueelta pois. Epämukavuusalueesta voit lukea täältä lisää.

Täältä voi lukea lisää oppimisesta.

Tästä jutusta löydät tunnetaidosta lisää asiaa.

Voimaantumisesta on hyvä juttu täällä.

Keskity siis niihin asioihin jotka ovat yrityksessä, työssäsi, elämässäsi kunnossa ja kehitä itseäsi niissä. Hyödynnä vahvuuksiasi asioissa joihin koet intohimoa. Tämä tuo tulosta. Lisäksi kannattaa muistaa, että kaikkea ei tarvitse tehdä yksin, yrittäjänkään, aina voi etsiä muita osaajia kaveriksi ja sitä kautta vahvistaa tekemistä. Toisilla yrittäjillä voi olla erilaisia vahvuuksia kuin sinulla.

Heikkouksilta ei saa sulkea silmiä tai lakaista maton alle. Niitä voi kuitenkin miettiä kuinka kehittää. Jos yrität tehdä tulosta pelkästään heikkouksien kautta tekeminen on huomattavasti raskaampaa, vie aikaa enemmän ja lopputulos voi olla että ei ole niin toivottu. Harrastuksistakin voisi sanoa, jos joku ei tunnu hyvältä, niin mikset muuta harrastusta. Olen nähnyt ihmisiä, jotka vuodesta toiseen jatkavat saman harrastuksen parissa, vaikka he itse puhuvat koko ajan siitä että ei jaksaisi enää tätä samaa. Miksi jatkaa, jos ei innostu. Pitää tehdä jotain muuta.

Työssä ei voi noin vain todeta että en tee. Tottakai joudutaan tekemään. Voi kuitenkin miettiä millä tavalla tekee, jotta saa enemmän hyödynnettyä vahvuuksiaan. Lisäksi jos päivät tuntuvat ”pakkopullalta”, niin silloin kannattaa käydä keskustelua itsensä ja mahdollisesti esimiehen kanssa. Hyödynnänkö vahvuuksiani työssäni, ja pääsenkö hyödyntämään? Voisinko kehittyä paremmin, jos muuttaisin jotain tekemistä?

Vahvuuksien kautta toimiminen tuo innostusta, motivaatiota ja antaa energiaa. Se ei vie energiaa. Jokainen meistä tietää miltä tuntuu kun oikein innostuu. Joskus itsekin huomaa saavuttavansa ”flow-tilan” ja tekeminen vie kokonaan mennessään. Ei huomaa ajankulua, ei malta lopettaa ja energiaa riittää tekemiselle vaikka millä mitalla. Silloin on vahvuudet loistavasti käytössä. Puhkuu intoa jatkaa, ja energiaa tulee lapiokaupalla eikä vain teelusikalla.

Yrittäjän kannattaa tunnistaa omat vahvuutensa

Hyödyntää niitä yritystoiminnan suunnittelussa, toteuttamisessa ja eteenpäin kehittämisessä. Miettiä palveluprosessissa omia vahvuuksia ja sen toteuttamista. Myös itse tekemistä kannattaa kehittää, ja löytää sitä kautta myös asiakkaiden kanssa sellaista tekemistä joka innostaa kumpaakin. Tulee varmasti tyytyväisiä asiakkaita ja tulosta.

Omista heikkouksista ei kenenkään yrittäjän tai yleensäkään kenenkään kannata itseään tukistella. Niihin ei saisi jäädä ”vellomaan”, ja jos haluat lukea vellomisesta niin täältä löydät siitä jutun. Omia heikkouksia voi myös työstää. Ensin ne pitää hyväksyä, jos et hyväksy, saattaa olla että ne vievät koko ajan energiaasi sekä häiritsevät tekemistäsi. Kun on hyväksynyt omat heikot kohtansa, niin sen jälkeen on helpompi työstää niitä. Kuinka voi kehittää ja millä tavalla ne näkyvät. Voiko itsellensä luoda toimintamalleja tai muuttaa palveluprosessia (tekemistä) siten, että heikkoudet eivät vie energiaa. Jos esimerkiksi et ole innokas puhumaan ja soittelemaan sekä tapaamaan asiakkaita usein, voitko muuttaa prosessia sähköisemmäksi, jolloin sinun on helpompi olla yhteydessä. Asiakas saa tarvittavan tiedon, yhteydenotot, ja kokee saavansa hyvää palvelua. Alusta asti jos hänelle kerrotaan kuinka palveluprosessi toimii sinun yrityksessäsi, hän ei odota välttämättä muuta. Jos vain vältät yhteydenottoa siksi, että se ei ole vahvuutesi, niin voi tulla tyytymättömiä asiakkaita. Voi siis hakea keinoja toimia eri tavalla.

Tässä muutamia esimerkkejä testeistä, joita voit netissä tehdä. Muitakin löytyy.

Vahvuuteni testi – Nuori yrittäjyys

https://www.viacharacter.org/Survey/Account/Register

https://duunitori.fi/tyyppitesti/tietoa

Jos haluat miettiä omia tavoitteitasi, niin niistä löydät blogistamme monta juttua. Lisäksi tässä siihen työvälineitä sinulle. Kaupastamme löytyy tavoiteopas ja tavoitetyökirja. Näitä voit hyödyntää itsellesi vaikka kesälukemiseksi sekä syksyn suunnitelmien tekemiseen. Kesän ajan vielä ilman postimaksuja.

Tuliko tämän jutun luettuasi mieleen joku, edes vaikka yksi, vahvuus itsestäsi? Kysy myös muilta mitkä he näkevät sinun vahvuuksinasi. Joskus ei vain itse näe itsessään kaikkia hyviä puolia. Mieti voitko kesän jälkeen hyödyntää omia vahvuuksiasi paremmin? Tämä on minusta erittäin mielenkiintoista, ja kun meissä kaikissa on näitä vahvuuksia. Onnistumiset ruokkivat onnistumia, ja onnistumisen kokemukset vahvistavat itseluottamusta. Vahvuudet laittavat sinut loistamaan ja kukoistamaan elämässäsi.

Meillä kaikilla on vahvuuksia, ne pitää vain kanavoida tekemiseen!

Jätä kommenttisi