KasvuStoori – Jasmine Oriental Dance Artist

Olen Nanette Ahlskog, taiteilijanimeltäni Jasmine. Olen itämaisen tanssin artisti ja opettaja, ja asun Helsingissä. Koulutukseltani olen hienomekaanikko, ja ollut tekniikan alalla päivätöissä erilaisissa yrityksissä. Aloitin itämaisen tanssin vuonna 2013, koska ihastuin tanssin kauniiseen liikekieleen ja ilmaisullisuuteen. Itämainen tanssi on sekä kaunista ja naisellista, että tarkkaa kehonhallintaa vaativa laji.

Liityin mukaan Laura Zarayn ohjaamaan esiintyvään ryhmään vuonna 2017, ja silloin aloin suhtautua tanssiin ammatillisemmin, ja harjoittelemaan ahkerammin. Esityksiä on ryhmän kanssa ollut runsaasti, ja kokemusta esiintymisistä karttui nopealla tahdilla.

Talvella 2019 suoritin Lauran järjestämän ohjaaja-kurssin, jossa käytiin läpi tanssin opetuksen perusteita, ja aloin miettimään tanssin opettamisen aloittamista ja suuntautumista vielä ammatillisempaan suuntaan. Päätös aloittaa tapahtui keväällä 2020, kun koronakriisin johdosta jäin työttömäksi, ja sen johdosta päätimme Lauran ja tanssia myös ammatiksi harjoittavan ystäväni ja tanssikaverini, Tamara De Armasin kanssa järjestää tanssin opetusta verkkotunteina. Perustimme Zaray Dance Online Bellydance -alustan Facebookiin, ja aloimme järjestämään opetusta päivittäin.

Sain paljon kannustusta omien opetuksieni suunnitteluun ja toteuttamiseen heiltä, ja innostuin jatkamaan. Tanssin opettaminen, sen ilon ja hauskuuden jakaminen ovat itselleni suuria motivaattoreita. Kun asiakas kiittää tunnista, ja sanoo että olo on ihana tunnin johdosta, on se aivan korvaamaton tunne. Esiintymisellä sitä samaa tunnetta pystyy välittämään suoraan yleisölle. Kerran yksi katsoja tuli sanomaan, että nautti esityksestäni todella paljon, ja koki hyvin syviä ja liikuttavia tunteita, ja melkein itki hyvästä olosta. Silloin tiesin, että tätä minun kuuluu tehdä – kauniiden ja voimakkaidenkin tunteiden herättäminen ihmisissä on jollain syvällä tavalla todella merkityksellistä. Tanssi on hyvin ilmaisevaa taidetta, ja kautta aikojen ollut isona osana ihmisten kulttuureja.


Koronan johdosta verkossa toteutettavien tanssituntien kysyntä kasvoi räjähdysmäisesti, kun kaikki tanssikoulut joutuivat sulkemaan ovensa. Mainostimme ahkerasti ja onnistuimme kerryttämään asiakaskuntaa, ja tunneille oli kysyntää. Kesän tullessa kysyntä kuitenkin on vähän laskenut, kun kelit ovat olleet upeat. Olen nyt kesäkuussa opettanut Milagre Studion kautta, ja heinä-elokuussa opetan Etno Fitness -studiolla. Tulen järjestämään lisää tunteja Zaray Dance Online Bellydance alustalla syksymmällä, sekä mahdollisesti järjestämään itsenäisesti tunteja studioilla. Pallottelen vielä kevytyrittäjyyden ja toiminimiyrittäjyyden välillä. Molemmissa on sekä hyviä että huonoja puolia, ja kartoitan vielä kumpi niistä sopii omiin tarpeisiini ja toimintaani paremmin.


Huomasin aika nopeasti, että tanssituntien suunnittelu ja toteuttaminen, sekä niiden mainostaminen vievät aika paljon energiaa. Hyvin merkittäväksi ja tärkeäksi asiaksi oman jaksamisen kannalta nousi kunnollinen aikatauluttaminen, taukojen ja nollauksien pitäminen. Loin viikkokalenterin, ja suunnittelin aikataulua, jota noudattamalla pystyin varmistamaan myös tarvittavan vapaa-ajan. Joskus voi olla myös vaikeaa saada mieli kokonaan pois tanssin ja yrittäjyyden ajattelemisesta, ja tunnistaa omat rajansa. Kun ammattina on jokin itselle tärkeä ja henkilökohtainenkin asia, joka vaatii luovuutta, täytyy varoa ettei polta itseään loppuun. Silloin koko hommaan voi tulla vastareaktio ja mielekkäältä tuntunut tekeminen saattaa muuttua vastenmieliseksi. Saatoin itse vähän haalia liikaa hommaa aluksi, kun en vielä tuntenut rajojani. Sitten pidin viikon taukoa kokonaan edes tanssin ajattelemisesta, ja ohjasin ajatukseni ihan muualle katsomalla elokuvia ja virkkaamalla. Nyt pidän tärkeänä oman itsen ja jaksamisen kuuntelemista, ja sanon itselleni, että vaikka joku toinen pystyisi tekemään hommia tauotta, se ei tarkoita että minunkin pitäisi pystyä. Me ihmiset olemme kaikki erilaisia ja jokaisella on yksilöllinen tarve latautua ja palautua.

Tanssitaitelijana oleminen vaatii myös itsensä jatkuvaa kehittämistä ja uuden opettelua. Tanssi on siitä mielenkiintoinen, että siinä ei koskaan tule ”valmiiksi”, vaan aina on jotain uutta opittavaa ja kehitettävää löytyy aina. Sen tiedostaminen auttaa olemaan myötätuntoinen ja rakentava itseä kohtaan. Olen myös joskus ollut todella vaativa ja perfektionistinen tanssin suhteen, ja kadotin ilon lajista, kunnes ymmärsin, että täydellistä ei ole olemassakaan. Omien puutteidensa ja epätaydellisyyksiensä hyväksyminen ja ymmärtäminen ovat mielestäni avaintekijöitä muutenkin koko elämässä. Tanssissa ei olla mukana vain keholla, vaan koko mieli on prosessissa mukana. Tanssi on auttanut itseäni myös vapautumaan, ja tulevaisuudessa toivonkin voivani tehdä jonkinlaista terapeuttista tanssin ohjausta itämaisen tanssin ohella, ja siihen pohjautuen. Opiskelen tällä hetkellä verkkokurssia, jossa perehdytään tanssin terapeuttiseen puoleen ja ihmisen psykosomaattisuuteen. Ihmismieli ja kehomieli-yhteys ovat mielestäni todella kiinnostavia ja inspiroivia aiheita.


Itämaisen tanssin ammattilaisena palkka koostuu esityspalkkioista ja tanssin opettamisesta. Koronan johdosta kaikki tanssiesitykset on tietysti peruttu, joten monet ammattilaiset olivat aika tiukassa tilanteessa, kun täytyi nopeasti keksiä uusia ratkaisuja. Koska tilanne on maailmalla vieläkin suhteellisen epävakaa, saa nähdä millä tavalla ja milloin tanssiesityksiä aletaan taas tilaamaan. Isona osana tilaajia on olleet ravintolat. Ennen kevättä saattoi olla lähes viikoittain keikkaa Etelä-Suomessa erilaisissa paikoissa. 

Koska maailman tilanne on tällä hetkellä epävakaa, päädyin ottamaan koulutustani vastaavan työn vastaan tasapainoittaakseni taloudellista tilannettani. Koska tanssiesityksistä syntyy normaalisti iso osa kuukauden tuloja, niin keskityn toistaiseksi vain opetuksiin ja niiden suunnitteluihin, sekä päivätyöhöni. Voisi sanoa, että sain rohkeuden ja vahvistuksen ryhtyä yrittämään koronatilanteen johdosta, mutta nyt täytyy menetellä järkevästi ja suunnitella tulevaisuutta kaikkia skenaarioita huomioiden.

Tulevaisuudessa maailman tilanteen vakaantuessa toivon voivani tehdä tanssista pääasiallisen tulonlähteeni.

Omat verkkosivuni  www.jasmineoriental.com  ja sometilit FB ”Jasmine Oriental Dancer” ja instagram @jasmine_orientaldancer


Tanssikoulumme FB ”Zaray Dance Online Bellydance” ja instagram @zaray_online 

Jätä kommenttisi