Vieraskynä – Yrittäjän terveys – Näin voit paremmin ja jaksat enemmän

Yrittäjän jaksaminen voi olla joskus vaakalaudalla, varsinkin epävakaina ja stressaavina aikoina. Hyvän perusterveyden ylläpito ehkäisee sairauksia, mutta myös lisää arkista jaksamista. Monet tekijät vaikuttavat jaksamiseen, ja onkin hyvä huolehtia esimerkiksi riittävästä vitamiinien ja hivenaineiden saannista liikunnan ja levon ohella. Mistä saisi lisää virtaa arkeen? Kuinka ravitsemus vaikuttaa jaksamiseen?

Väsymys on nyky-yhteiskunnassa lähes meitä kaikkia joskus koskeva ilmiö. Energiaa pitäisi päivän päätteeksi riittää vielä töiden lisäksi myös perheelle ja harrastuksille. Välillä voi tuntua siltä, että toiset vain jaksavat painaa ja omat energiat loppuivat jo viikon keskivaiheilla. 

Ajoittaisesta väsymyksestä ei tarvitse huolehtia, joskus vain kaipaamme taukoa ja lepoa. Väsymys ei aina johdu unen puutteesta, mutta varsinkin tilanteen muuttuessa pitkäaikaiseksi on hyvä selvittää, miksi voimavarat loppuivat. 

Omaa terveydentilaa voi seurata helposti laboratoriomittauksin uuden Puhti-palvelun avulla. Näin voi seurata esimerkiksi jaksamiseen vaikuttavien D-vitamiinin ja rauta-arvojen tasoa. Arvojen seurannalla ja terveyden optimoinnilla voi lisätä omaa energisyyttä ja jaksaa enemmän!

Mikä väsymystä voi aiheuttaa?

Liikunta auttaa pysymään energisenä, mutta liiallisen urheilun kanssa voi käydä myös päinvastoin. Unenpuutteeseen liittyy monia sairauksia, mutta aina ei kuitenkaan ole kyse unen ongelmista. Väsymyksen taustalla voi olla myös esimerkiksi puutteellinen ravitsemus tai hormonitoiminnan ongelmat.

Väsymyksen syy voi selvitä myös laboratoriokokeella. Esimerkiksi alhainen D-vitamiinitaso ja raudanpuute, sekä miehillä alhainen testosteroni aiheuttavat väsymystä. Myös kilpirauhasen toimintahäiriöihin voi liittyä vetämättömyyttä.

D-vitamiinin puute

D-vitamiinia saadaan muun muassa rasvaisesta kalasta ja luonnonvalosta. Matala D-vitamiinitaso on yleistä pimeässä Pohjolassa ja siihen liittyy väsymyksen lisäksi muita riskejä. D-vitamiini tukee terveyttä hyvin monella tavalla: se osallistuu vastustuskyvyn ylläpitoon, verensokerin säätelyyn, vireyden ylläpitoon ja kalsiumin imeytymiseen. Myös unen laadun kannalta riittävä D-vitamiinitaso on eduksi.

On hyvin yksilöllistä, riittääkö yleisesti suositeltu lisäravinteen 10 µg päiväannos turvaamaan D-vitamiinin saannin. Siksi on tärkeä tietää, kuinka hyvin D-vitamiini imeytyy omassa kehossa. Tämän saa selville laboratoriokokeella.

Raudanpuute väsyttää

Raudanpuute on melko yleistä ja tilaan liittyy heikkouden tunnetta ja vetämättömyyttä. Kuin energiaa ei vain riittäisi, vaikka olisi nukkunut tarpeeksi. Raudanpuutteeseen liittyy myös monia muita oireita, esimerkiksi hiusten ohenemista, suun oireita, lisääntynyttä hengästymistä ja päänsärkyjä.

Rautaa saadaan esimerkiksi linsseistä, pavuista, kikherneistä, veri- ja maksaruoista, ruisleivästä, siemenistä, kvinoasta, tonnikalasta, riistasta, pähkinöistä ja perunasta. Raudan imeytymistä voi lisätä nauttimalla samalla aterialla jotain C-vitamiinipitoista, kuten marjoja tai hedelmän. Kahvi, tee ja maidon kalsium puolestaan heikentävät raudan imeytymistä.

Kilpirauhasen toimintahäiriöt

Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa muun muassa aineenvaihduntaan, kehon lämmönsäätelyyn, vireyteen ja mielialaan. Jos olo on voimaton tai mikäli palelet usein, taustalla voi olla kilpirauhasen toiminnan häiriö. Kilpirauhasen toiminnan häiriöt voivat aiheuttaa monenlaisia jaksamiseen liittyviä oireita. 

Kilpirauhasen vajaatoiminta saa kehon ikään kuin toimimaan hidastettuna, kun puolestaan liikatoiminta kiihdyttää kehoa. Molemmat kuitenkin voivat erilaisten  oireiden myötä väsyttää. Kilpirauhasen toiminnan häiriöt vaikuttavat hyvinvointiin ja jaksamiseen hyvin kokonaisvaltaisesti. Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa muun muassa ajattelun hitautta ja muistamisen vaikeutta. Liikatoiminta vaikuttaa elimistön toimintoihin, keskittymiskykyyn ja uneen.

B12-vitamiinin puute

Myös hermostolle tärkeä B12-vitamiini vaikuttaa jaksamiseen. Riittävä B12-vitamiinin saanti takaa hermoston ja muistin normaalin toiminnan. B12-vitamiinia saadaan pääasiassa eläinkunnan tuotteista, ja varsinkin vegaanien ja ikääntyvien tulee huolehtia tästä tärkeästä vitamiinista.

B12-vitamiinin puutos on vakava tila, ja se kehittyy pitkän ajan kuluessa ja voi olla pitkään oireeton. B12 vaikuttaa niin muistiin, ajatteluun kuin oppimiseen, ja sen puutoksen oireita ovat väsymyksen lisäksi mielialan muutokset sekä jalkojen ja käsien pistely.

Alhainen testosteroni miehillä

Miehillä jaksamiseen vaikuttaa sukupuolihormoni testosteroni, jonka riittävä määrä ylläpitää normaalia jaksamista ja myös hyvää mielialaa. Kyse ei ole vain seksuaalisuuteen ja lihaskasvuun vaikuttavasta hormonista. Testosteronin puute voi aiheuttaa myös esimerkiksi masennusoireita. Matalan testosteronitason taustalla on nykyisin yleensä ylipaino, eikä tila koske enää vain ikääntyviä miehiä.

Mitä jos sairastun – kuka huolehtii yrityksestä?

Säännöllisten tutkimusten ja terveystarkastusten avulla voit vaikuttaa terveyteesi ja sairastumisen riskeihin. Monet elintavat ja esimerkiksi ruokavalio vaikuttavat jaksamisen ohella myös sairauksiin. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, miten yritys pyörii ja kuka tekee työt, mikäli itse sairastuu. Yrittäjän omasta terveydestä huolehtiminen on hyvä tapa vähentää myös taloudellisia riskejä, jotka saattaisivat johtua sairastumisesta. Yleishyvinvoinnista huolehtiminen ja hyvä peruskunto pitävät yllä myös vastustuskykyä

Lähteet

Fineli. Ravintotekijät. Rauta.

Puhti. Ferritiini ja opas raudanpuutteesta

Puhti. Väsymyksen ja uupumisen syy voi selvitä verikokeella

Puhti. D-vitamiini on tärkeä pohjoisen asukkaille

Puhti. Testosteroni on miesten tärkein sukupuolihormoni

Puhti. B12-vitamiini tukee muistia ja ajattelua

Vieraskynän kirjoittaja Mirka Tuovinen vastaa viestinnästä ja palvelun kehityksestä terveyden mittaamisen ja seurannan palvelua tarjoavalla Puhdilla. Puhti helpottaa laboratoriotutkimuksiin pääsyä ja tekee tulosten tulkinnasta helppoa! Mittausten ja säännöllisen arvojen seurannan avulla voit parantaa terveyttäsi, ehkäistä sairauksia ja jaksaa paremmin arjessa. Tutustu Puhti-terveystarkastukseen ja selvitä, kuinka elimistösi voi!

1 kommentti

Jätä kommenttisi

Salme Kortelainenkommentoi
10.06.2020 at 09:12

Se on juuri näin! Yrittäjälle niin fyysinen kuin henkinenkin terveys ja hyvinvointi on kaiken A&O ja siihen kannattaa satsata. Se vaan arjen pyörittämisessä niin helposti unohtuu. Hienoa, että kirjoitit tästä aiheesta!

Jätä kommenttisi