Ihana epämukavuusalue tuo uutta elämääsi

Uskalla kokeilla jotakin sellaista, joka on mukavuusalueesi ulkopuolella. Mene ja koe ”out of the box”!

Uuden kokeileminen ja tekeminen vaatii kuminauhan venyttämistä. Itse venytin kuminauhaani, kun aloin taas kirjoitamaan. Mietin moneen kertaan, osaanko, pystynkö, onko minulla jotakin sanomista, onko ylipäätänsä sellaista sanomista, joka kiinnostaa ja jaksaa kiinnostaa lukijoita. Kuminauha venähti aika tavalla ja moneen suuntaan. Kuminauhalla tarkoitan menemistä mukavuusalueen rajojen ulkopuolelle. Kirjoittanut toki olen, mutta julkisen blogin kirjoittamista jouduin miettimään, koska silloin tekstini on näkyvillä koko ajan. Enkä edes voi itse päättää, kuka sen näkee ja lukee. Jouduin toteamaan, että jos en uskalla, voin menettää paljon. Niinpä annoin kuminauhan venyä ja ajattelin, että no rapatessa roiskuu mutta eipähän tarvitse jälkikäteen miettiä, olisiko pitänyt sittenkin tehdä.

Epämukavuusalueelle meneminen vaatii, että uskallat mennä pois mukavuusalueeltasi. Mukavuusalueella on helppo olla, siellä on turvallista. Ei tarvitse osata mitään uutta, ei tarvitse opetella mitään uutta. Voi tehdä samalla tavalla kuin on aina tehnyt. Ihanan helppoa elämää. Tuolla alueella on helppo olla ja sinne on helppo jäädä.

Uskalla kokeilla, tehdä, tavoitella ja haluta jotakin ihan uutta juttua

  • uutta toimintatapaa
  • uusia tavoitteita
  • uusia paikkoja
  • uuden asian opiskelua
  • uusien ihmisten tapaamista
  • uudenlaista ruokaa
  • uudella tavalla liikkumista
  • uudella tavalla työn tekemistä

Ihan mitä vain uutta. Uusi antaa energiaa ja innostaa toimimaan. Uusi antaa myös uskoa itseensä. Itsetunto vahvistuu, kun huomaa, että hei minä osasin, minä selvisin, minä pystyin. Ja sain jopa tehtyä tästä ihan hyvän.

Mene siis epämukavuusalueelle ja tee jotakin mikä vaatii vähän ponnistelua. Mikä ei ole arkipäivääsi ja helppoa sinulle. Se vaatii uskallusta ja rohkeutta. Epämukavuusalueella tuntuu nimensä mukaisesti epämukavalta. Et ole yhtä itsevarma ja joudut vähän miettimään ja pohtimaan tekemisiäsi. Jos teet tätä säännöllisesti, alkaa siellä oleminen tuntuakin mukavalta. Rohkaistut kenties kokeilemaan pian uudestaan jotakin uutta.

Epämukavuusalueella tarkoitetaan asioita, jotka koetaan epämiellyttäviksi joko niihin liittyvien pelkojen, epävarmuuden, riittämättömyyden tai jonkin muun ikävän tunteen vuoksi. Näitä tunteita tunnistamme varmasti erilaisissa tilanteissa tai tekemisissä, joissa emme koe olevamme ”vahvoilla”. Minua viisaammat ovat sanoneet, että on todella hyvä kohdata näitä tunteita. Ne ovat oppimisen edellytys (uuden oppimisen), joten epämukavuusalueelle kannattaa siis hakeutua. Ja mitä enemmän näet hyötyä jonkin asian oppimisesta, sitä motivoituneempi olet menemään epämukavuusalueellesi. Käy siis usein epämukavuusalueellasi ja pian huomaat, että ei se olekaan niin epämukavaa.

Richard Branson on sanonut osuvasti: ”If somebody offers you an amazing opportunity, but you are not sure you can do it, say yes – then learn how to do it later!”

Jätä kommenttisi