Jos stressi iskee tai jää päälle

Stressi voi olla hyväkin asia, jos se on hyvälaatuista ja saa sinut innostumaan sekä tekemään jotain haluamaasi asiaa. Huonoa on se, jos se jää päälle.

Kun ja jos stressi iskee jatkuvasti , toistuvasti, joka päivä tai joka toinen etkä ehdi palautua riittävästi, alkaa ylikuormitus. Alat stressata kohta jo stressaamistakin. Kuorma alkaa olla raskas, ja et enää toivukaan stressitilanteesta.

Joskus tuntuu, että stressistä alkaa tulla arkipäivää, ja välillä voi käydä niin että se koetaan jo ihan luonnollisena arkeen kuuluvana asiana. Pitää olla kiire ja vähän stressiä koko ajan. Vähän väliä kuulee jonkun sanovan, että voi kun olisi enemmän aikaa, ei riitä päivän tunnit, on niin monta asiaa tehtävänä kerralla, pitäisi ehtiä käydä niin monessa paikassa.

Voisitko kokeilla vähempää ja todetakin sen olevan enemmän?

Helposti täytämme päivät ja viikot, illat ja viikonloput jatkuvalla menemisellä ja tekemisellä. Harrastukset yksinään saattavat jo aiheuttaa stressin jos niitä on liikaa.

Vuoden vaihtuessa moni päättää ja haaveilee siitä, että otan enemmän aikaa itselleni. Otan päiviä tai iltoja oleiluun sekä rentoutumiseen. No hetken aikaa menee, niin huomaa taas olevansa samassa oranvanpyörässä kuin aiemminkin. Ei tullut pidettyä kiirettä oven ulkopuolella, vaan päästi sen taas sisälle.

On monta kivaa asiaa, joita haluaa tehdä. Paljon juttuja missä haluaa olla mukana, osallistua ja harrastaa. Opetella kaikkea erilaisia asioita. Innostus alkaa muuttua stressaavaksi, kun tekemistä on liikaa, ei jää aikaa oleiluun ja palautumiseen. Voi olla että kokee ettei enää hallitse omaa aikaansa. Alkaa stressipykälä nousemaan ja tuntuu että ei ehdi taas yhtään mitään. Kaikki on yhtä juoksemista arkipäivästä toiseen.

Saattaa iskeä väsymys, kun tekemistä on liikaa. Liian moneen suuntaan ja aikaa ei jää vain olemiselle. Jaksaakseen paremmin ihminen tarvitsee kellotonta aikaa, oleilua, palautumista ja rentoutumista.

Ei voi vain täyttää kalenteria samaan tahtiin, vaan on opeteltava suunnittelemaan breikkejä ajankäyttöön.

Suunnittele itsellesi viikkoon

  1. päivä tai ilta, jolloin ei tarvitse mennä mihinkään. Voit vain olla, rentoutua ja nauttia perheen tai ystävien seurasta.
  2. Mitkä harrastukset ovat must juttuja, jotka antavat sinulle lisää energiaa ja innostusta? Mitkä taas tuntuvat siltä, että pakko mennä sinne kun on maksanut? Mistä harrastuksista haluat pitää kiinni, ja onko niitä joista voisi karsia?
  3. Millaisia muita menoja sinulla on? Tuntuuko että ne ovat vähän
    ”pakkopullaa”? Voiko niistä joistain luopua. Jos ne eivät innosta, anna kovinkaan paljon energiaa tai yleensäkään mitään, niin silloin kannattaa miettiä voiko menemisestä tinkiä. Voiko sen ajan käyttää muuhun tai vain oleskella.
  4. Mitä teksisit lisää tai sellaista, joka ei nyt sovi aikatauluusi, jos saisit enemmän vapaa-aikaa. Mitä siis haluaisit tehdä?
  5. Järjestä itsellesi aikaa tehdä jotain sellaista mikä nyt ei onnistu.

Jo pienikin oma aika auttaa sinua jaksamaan paremmin

Jätä kommenttisi