Kasvustoori – Design NiinaMariia ja Niina Sorjonen

Mie oon Niina Sorjonen, kohta kolmekymppinen vaatetusmuotoilija ja ompelija Sulkavalta Etelä-Savosta. Olen ommellut kuusivuotiaasta asti – ensin Mammani opissa ja sitten itse kokeillen – lopuksi 7 vuotta alaa opiskellen. Eli palo alalle syntyi aika nuorena. Kävin opiskelujeni jälkeen pääkaupunkiseudulla muutaman vuoden toteamassa, että mualaistyttö ei kuulu kaupunkiin, ja palasin takaisin synnyinseudulleni Sulkavalle kolme vuotta sitten. Maalla ja maatilalla kasvaneena yrittäjyys oli aika luonnollinen valinta, ensin sivutoimisena ja nyt kesäkuun alusta päätoimisena.


Yritykseni on virallisesti Tmi Niina Sorjonen, mutta rekisteröin itselleni tuotemerkin NiinaMariia, jonka pohjalle olen lähtenyt kehittämään yritykseni somea ja julkista kuvaa.


Valmistan mittatilausvaatteita, teen korjausompelua, sisustusompelua ja alihankintaompelua. Tämän lisäksi minulla on erilaisia tuotteita myynnissä; luomukaura lämpötyynyjä, saunaturbaaneja ja laukkuja sekä pussukoita, jotka ovat valmistettu kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista. Materiaaleina etenkin vanhat farkut, kierrätysnahka ja kierrätyspellava/ -puuvilla ovat itselleni erittäin mieluisat työstää.


Yritykseni olen perustanut vuonna 2010, eli kymmenen vuotta sitten asuessani Tampereella. Ensin oli tarkoitus tehdä kaverin kanssa kimpassa laukkuja ja muita tuotteita, mutta molempien suunnitelmat muuttuivat ennen kuin kerkesimme aloittamaan. Alkuun tein silloin tällöin korjausompelua ja joitakin mittatilausvaatteita, mutta koska olin koulussa samaan aikaan, aikaa esimerkiksi markkinoinnille ei ollut. Koulusta valmistuttuani ajauduin kaupanalalle töihin, joten ompelulle ei jäänyt enää niin paljoa aikaa. “Kaupantätinä” olon lisäksi aloin vetämään kässäkerhoa paikallisessa ompelimossa ala-astelaisille tytöille. Kolme ja puoli vuotta kerkesin sitä hommaa tehdä, kunnes päätin muuttaa takaisin Sulkavalle. Opetustyö on erittäin lähellä sydäntäni, joten nyt kun rupean kokoaikaiseksi yrittäjäksi, kerkeän suunnittelemaan jotain omaa opetustyöhön liittyen.


Leikkisästi olen sanonut, että olen harkinnut tätä yrittäjyyttä nyt 10 vuotta ja tulin tänä keväänä siihen tulokseen, että jos ei nyt niin milloin sitten?! Sain myös paikalliselta kollegalta erittäin hyvän tilaisuuden saada tuoda itseäni julki omilla kylillä, joten nyt on aika heittää heipat palkollisena olemiselle (ainakin joksikin aikaa) ja katsoa mihin ja miten pitkälle ne omat siivet kantaavat. Parhaimpana tukena tässä kokoaikaiseen yrittäjyyteen siirtymisessä on ollut paras ystävä, puoliso ja oma perhe, jotka ovat tukeneet ja kannustaneet.


Parhaana motiivina omassa yritystoiminnassa on halu saada kaikille hyvin istuvia vaatteita, riippumatta onko henkilöllä jotakin erityistoiveita tai piirteitä. Ammattikorkean päättötyöksi tein pyörätuolissa istuvalle, töissä käyvälle, naiselle puvuston työkäyttöön. Rakastan ratkoa ongelmia etenkin kaavoituksen parissa ja koenkin niin sanotun erikoiskaavoituksen erittäin omaksi alaksi. Vaikka olen opiskellut 7 vuotta itseäni vaatetussuunnittelijaksi, koen kaavoituksen ja ompelun enemmän omaksi alueekseni. Vielä ei ole tullut sellaista vartaloa vastaan, mihin en olisi saanut tehtyä istuvaa vaatetta. Vaatetusongelmien ratkomisen lisäksi haluan tuoda tarjolle kierrätetyistä hyvistä materiaaleista tehtyjä tuotteita.


Tällä hetkellä tavoitteenani on elättää itseni yrittäjänä, saada markkinoille kaikkien saataville kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita ja saada mahdollisimman monelle naiselle ( ja miksei myös miehelle) juuri hänelle tehty hyvin istuva vaate käyttöön. Tietenkin olisi mukava saada tehdä puku Linnan juhliin esimerkiksi kierrätysmateriaaleista (jos tiedät sopivan henkilön, saa vinkata ).

Vastapainona työlle (jota teen kyllä erittäin mielelläni myös vapaa-ajalla) nautin ulkoilusta ja oman pihan laitosta (toki iso piha vaatii myös huoltamista etenkin näin keväällä ja kesällä). Pihahommien lisäksi oikeastaan kaikenlaisten kädentaitojen kokeilu ja ylläpitäminen on minulle mieleistä, puusta nikkarointi ja huonekalujen tuunaus/ entisöinti ovat tällä hetkellä itselleni pop. Kun kotoilu alkaa riittämään, hyppäämme puolisoni kanssa moottoripyöriemme selkiin ja lähdemme kartoittamaan lähialueita tai vähän pidemmälle ajoreissulle. Toivon, että tulevana kesänä joutaa hiukan enemmän ajella kuin männäkesänä 🙂


Tällä hetkellä omia tuotteitani, saunaturbaaneja, luomukauralämpötyynyjä, farkkukoruja ym. on myynnissä facebook:ssa ja Sulkavalla Lauran Ommelluksessa. Nettikauppa aukeaa kesäkuun aikana
Jos sinulla on tarve ratkaista jokin vaatetus ongelma, ota miuhun rohkeasti yhteyttä.


niina@niinamariia.fi
www.niinamariia.fi Nettisivuilta löytyy galleria –kohdasta kuvia tekemistäni vaatteista, jos kiinnostus heräsi.


Käy ihmeessä tykkäämässä miun Design NiinaMariia facebook sivuista, niin näät heti tuoreeltaan millaisia projekteja on käynnissä Ja miut löydät myös instasta!
https://www.instagram.com/designniinamariia/?hl=fi
https://www.facebook.com/DesignNiinaMariia/?modal=admin_todo_tour

2 kommenttia

Jätä kommenttisi

Mari kaartinenkommentoi
12.05.2020 at 22:22

Oi ihana kuulla että joku uskaltaa ,hienoa ja Onneksi olkoon!!!
Onko mahdollista saada mutta tilaus työnä miehelle liivi ,siis sellainen joka mielestäni kuuluu pukuun? Mutta emme ole paikkakunnalta vaan mökkiläisiä ,joten olemme tulossa viikon päästä niin oisko mahdollista silloin esim.ottaa mittoja,valita kangas ja kun heinäkuussa palaamme niin silloin viimeistelyjä??

tarjakommentoi
24.05.2020 at 15:35
– In reply to: Mari kaartinen

Niinalta varmasti saa, saitko häneltä jo vastauksen?
Laitan että katsoo kommenttisi.

Jätä kommenttisi