Do not give up! Ota selvitymisen keinot käyttöön

Nyt ei ole luovuttamisen aika, vaikka kuinka kuristaisi kurkkua ja pelko hiipii sydänalaan selviänkö tästä. Nyt ei ole lopettamisen aika, vaan taistelemisen aika. Taistelutahtoa on kaivettava esiin, ja kaikki keinot on käytettävä selviytymiseen koronan aiheuttamasta tilanteesta.

Mitä sitten voi tehdä? Aina on asioita joita voi tehdä. Nyt on rahoituksesta puhuttu paljon, joten en lähde sitä enää tässä jutussa käsittelemään kuin muistuttamalla, että olethan jo tutkinut ELYN, Business Finlandin ja yksinyrittäjän rahoitusvaihtoehdot. Voitko hakea jotain niistä. Tämä on yksi asia, joka kannattaa katsoa voiko hyödyntää. Rahoituksista löydät myös täältä juttua.

Olethan pudottanut maksuja. Ennakkoverot pois, lainanlyhennyksiin maksuvapaita kuukausia, selvittänyt saatko vuokranalennusta ja sopinut muista tarvittavista maksuista. Näistä voit lukea myös lisää täältä.

Kuinka sitten selviydytään? Mitä voin tehdä?

Reagoi ja reagoi nopeasti! Koronan aiheuttama laskusuhdanne on jyrkkä monella yrityksellä. Nyt kulut minimiin. Säästä kaikesta mitä voit. Jos olet tilannut tavaraa liikkeeseen, selvitä voiko osaa peruuttaa tai vähentää määrää. Onko jotain kuluja joita voi lopettaa kokonaan.

Jos myyt tuotteita liikkeestäsi tai verkkokaupasta. Tee heti erilaisia toimenpiteitä. Älä odota että kyllä se kevät tulee ja myy ne. On mahdollista, että kevät on ohi kun korona hellittää. Tässä jotain esimerkkejä mitä voit miettiä:

  1. Laita tuotteet esille paremmin liikkeessä.
  2. Rakenna näyteikkunaan kokonaisuuksia, jotka kiinnostavat.
  3. Laita verkkokauppaan kokonaisuuksia ja hinnoittele ne kiinnostavaksi.
  4. Tee tuotepaketointia, yhdistele erilaisia tuotepaketteja ostettavaksi.
  5. Järjestä omat ”messut” tai osallistu muiden järjestämiin nettimessuihin.
  6. Järjestä ostopäiviä vakioasiakkaillesi, esimerkiksi tunti kolmelle asiakkaalle kerralla. Kutsu asiakkaitasi näihin ja kerro, että järjestän vaikka sinulle yksityistunnin.
  7. Tee kiinnostavia tarjouksia viikottain.
  8. Tee värikampanjoita, keksi aiheita erilaisille kamppiksille, ihan mitä vaan mikä kiinnostaa.
  9. Tarjoa ruokia tai muita tuotteita kotiin vietäviksi. Jalkaudu asiakkaiden luokse jos se on mahdollista.
  10. Tee videoita someen, esittele tuotteita.
  11. Pyydä tuttujasi, kanta-asiakkaitasi esittelemään ja lähettämään kuvia, videoita käyttöösi.
  12. Tee lisää sitä mikä toimii. Älä tee sitä mikä ei toimi.
  13. Seuraa koko ajan mihin reagoidaan. Mikä aiheuttaa kiinnostusta.

Kampaamo tai hoitola voi ottaa vaikka vain yhden asiakkaan kerrallaan. Opettele nyt myös myymään tuotteita kotiin. Hoitolasta kannattaa tehdä kotihoito-ohjeita ja myydä niihin tuotteet. Opastaa, ohjata ja neuvoa. Viestitä asiakkaille, he eivät tiedä mitä teet, jos et kerro.

Jos valmistat tuotteita, mieti mitä sellaista voit tehdä mikä herättää mielenkiinnon. Tässä loistava esimerkki oli leipomosta, joka alkoi tehdä vessapaperin muotoisia kakkuja. Kehitä, mieti, keksi jotain uutta ja erilaista.

OTA porukka avuksesi ideoimaan. Pyydä muilta ideoita ja apua. Et voi tietää keneltä tulee se kullanarvoinen idea, joka voisi vaikka poikia.

Reagoi siis ja pistä tuulemaan.

Voi olla että mikään ei auta, mutta mikään ei varmasti auta jos et kokeile mitään. Siksi yritä ainakin. Älä lannistu heti, jos ei tulosta tule. Jaksa jatkaa sinnikkäästi, mutta niitä asioita ja toimenpiteitä jotka jollain tavalla kiinnostavat.

Sinä joka myyt omaa osaamistasi, asiantuntijuuttasi

Onko osaamisessasi jotain mitä et ole vielä hyödyntänyt? Onko jotain mitä voit myydä, jolle on tarvetta. Voitko kehittää jotain uutta tai uudella tavalla toimivaa. Nyt on kaikki ideat tarpeen. Pyydä sinäkin apua muilta. Ota kynää ja paperia ja ala laittaa ideoita ylös. Keksi mitä hulluimpia juttuja. Ota vaikka joka päivä puoli tuntia aikaa ja kirjoita ylös ideoita. Mitä kaikkea voit tehdä. Ideoita, ideoita, ideoita. Jos näistä joku tuntuu järkevältä, ala työstää nopeasti.

Jos et keksi mitään uutta. Käytä aika viisaasti, jos et voi tehdä laskutettavaa työtä nyt. Tee suunnitelma. Kirjoita ylös mitä teet kun tilanne helpottaa. Tee selkeä kirjallinen toteuttamisen suunnitelma. Laita asiat ylös. Mitkä asiakkaat kontaktoit? Mitä heille myyt tai tarjoat? Mistä etsit uusia asiakkaita? Mitä voit tehdä nyt jo rakentaaksesi tunnettuutta ja kiinnostusta? Tee selkeä viikkoaikataulu toteutuksesta tulevaisuuteen, jos et vielä käynnistä toimintaa. Millaista markkinointia alat tehdä? Entä pitäisikö omia sivuja ja muita kanavia, vaikka somessa, uudistaa tai tehdä niille jotain. Onko henkilöbrändisi kohdallaan, pitäisikö sitä kehittää. Tee jotain mikä auttaa tulevaisuudessa. Älä vain istu ja odota.

Älä vain jää odottamaan, että saanko valtion tukia. Pelkästään niillä et tule pärjäämään, vaikka olisitkin niitä hakenut ja saisit. Ne on plussaa, jos saat jotain, mutta niiden varaan ei voi jäädä elämään.

Myynti se yrityksen tiellä pitää

Myyntiä ei voi unohtaa nyt eikä huomenna. Myynti on se joka voi edes jotain tuottaa. Tee siis myyntiaktiviteetteja koko ajan. Kirkasta asiakaslupaustasi, ja kerro asiakkaille, että olet edelleen olemassa. Vaikka nyt tuntuu että ei kukaan mitään osta, niin ei myyntityö koskaan mene hukkaan. Se tuo näkyvyyttä, tunnettuutta ja jäät mieleen kun teet sen hyvin. Älä siis lopeta myymistä vaan jatka, jatka ja jatka.

Jos tarvitset myyntiin sparrausta täältä löytyy

https://www.kasvustoori.fi/kauppa/uutuudet-tsemppaava-tavoitetyokirja-ja-motivoiva-myynnin-opas/ Myynnin opas on myös omana tuotteenaan.

https://www.kasvustoori.fi/kauppa/uutuustuote-myyntiprosessi-tyokirja-sahkoinen-tuote/

https://www.kasvustoori.fi/kauppa/uutuustuote-myyntistrategian-tyokirja-sahkoinen-tuote/

Yrittäjyyteen ja yritystoiminnan kehittämiseen löydät täältä apuvälineen

Pidä huoli että pankkitilin saldo ei hupene tyhjiin

Ryhdy nopeisiin toimenpiteisiin, jos tämä on lähellä. Katso tulevat maksut ja selvitä voiko niille tehdä jotain. Onko sinulla palveluita, jotka voit heti lopettaa? Onko maksuajoissa neuvottelemisen varaa? Voitko myydä tuotteita tai palveluita ennakkoon ja tarjota ennakkoon ostajan etua asiakkaille.

Jos mikään näistä ei auta tai riitä, selvitä saatko vaikka tilapäisesti pankista luotollisen pankkitilin, jolla pystyt kattamaan tilapäisiä tilinylityksiä. Tai hae lainaa turvaksesi. Valitettavasti nämä täytyy maksaa takaisin.

Osaatko käyttää kassabudjettia tai kassavirtalaskelmaa? Jos tarvitset työvälineen rahojen hallintaan, niin tämän parempaa ei ole yrittäjälle. Täältä löydät pohjan ja sen avulla näet kuinka pitkään rahat riittävät. Älä yritä miettiä että riittävätkö, vaan tee laskelma ja pidä sitä koko ajan ajantasalla. Ei tule ylläreitä. Tiedät koko ajan missä mennään.

Pyydä apua, älä päästä ennen koronaa hyvin toimivaa yritystäsi nyt kuilun partaalle

Voit pyytää apua tilitoimistostasi. Suomen yrittäjät avasi mentorointi.fi sivut kaikkien yrittäjien käyttöön. Kysy tutuilta kokeneilta yrittäjiltä. Hyödynnä ystäviäsi, tuttaviasi tai ketä nyt keksitkin hyödyntää myös sinun tsemppaamisessa. Kerää taistelutahtoasi ja toimi.

Kaikki uusiutuminen vaatii yleensä luopumista vanhasta. Löydät strategia postauksistamme tästä monta kirjoitusta. Joudut ehkä nyt tekemään isojakin muutoksia, mutta siihen on vain ryhdyttävä jos yrityksen pelastaminen sitä vaatii. Voit joutua sanomaan irti ihmisiä pelastaaksesi yrityksesi. Jos näin on, se on vain nyt tehtävä. Et voi jättää sitä tekemättä ja vetää itseäsi sekä työntekijöitäsi suohon. Tee ratkaisuja jos on pakko.

Mieti myös arkisessa tekemisessäsi onko jotain mistä sinun pitää luopua kokonaan? Jos et luovu mistään, et voi saada uutta. Yleensä aikasi ei riitä siihen.

Onko jotain mitä voisi tehdä vähemmän? Saada sen kautta aikaa tehdä jotain tuottavampaa enemmän? Ota taas kynää ja paperia. Laita ylös kaikki mistä mietit voiko luopua, mitä pitäisi tehdä vähemmän.

Mitä pitää tehdä enemmän, jotta selviät. Markkinointia, myyntiä, suunnitelmaa, kassavirtalaskelmaa vai mitä? Jos luovut jostain saat aikaa tehdä jotain muuta enemmän. Taas kynää ja paperia esille, mitä pitää tehdä enemmän.

Mitä uutta voit kehittää? Mitä sellaista uutta, joka pelastaa sinut tai auttaa eteenpäin. Auttaa uuteen nousuun siinä vaiheessa, kun tilanne alkaa helpottamaan. Keksi, kehitä, mieti uutta tekemistä, tuotteita, palveluita, asiakasryhmiä, toimintatapoja ihan vaan kaikkea uutta. Sieltä voi syntyä menestysidea.

Kriisin jälkeen vaaditaan riskinottoa ja tekemistä

Kun kriisi on jossain vaiheessa helpottunut ja ehkä selätetty. Vaaditaan tekemistä nopeasti. Myös silloin riskinottoa saatetaan vaatia sinulta yrittäjänä. Tee nyt sen eteen suunnitelma kuinka siinä vaiheessa toimit, markkinoit, myyt ja mitä.

Pidä huolta asiakkaista edelleen vaikka he eivät nyt ostaisikaan. Älä unohda heitä hetkeksikään. Tämä tulee takaisin sinulle siinä vaiheessa kun asiakkailla on varaa ostaa.

Kerää myös voimia itsellesi jaksamiseen. Voit joutua siinä vaiheessa kun elpyminen alkaa paiskimaan hartiavoimin töitä. Päivät voivat pidentyä, on pakko puskea eteenpäin sekä myös kysyntä voi aiheuttaa sitä että työtä riittää. Varaudu siis myös siihen, että jaksat tehdä töitä.

Lopeta aikominen, aloita tekeminen!

Do not give up!

Jätä kommenttisi