KasvuStoori – Linnan Marenki Oy

Olen Sari Lahokoski, 51v elintarvikealan yrittäjä Vantaalta. Perheeseeni kuuluu aviomies ja kaksi kohta aikuisuuden kynnyksellä olevaa lasta. Koulutukseltani olen vaatetusalan teknikko. Rakastin nuorena vaatteiden suunnittelua ja valmistin lähes tulkoon kaikki vaatteeni ja kodintekstiilit itse.

Luovuus ja käsillä tekeminen ovat aina olleet tärkeässä roolissa – Nyt vuosien saatossa kankaat ovat vain vaihtuneet elintarvikeraaka-aineisiin.

Perustin yritykseni Linnan Marenki Oy:n 2018. Valmistan artesaanityyppisiä elintarvikkeita päätuotteenani marenki. Lisäksi tuotesortimenttiin kuuluu mm. mehuja, glögiä, hilloja, lemon curdia ja tilauskakkuja. Teen myös maailmalla suuren suosion saaneita, runsaita ja visuaalisesti näyttäviä ”grazing table” ja ”grazing platter” – ruokatarjoiluja.


Miten kaikki alkoi?

Olin jonkin aikaa testaillut marenkia kotikeittiössämme ja haaveillut siirtymisestä elintarvikealalle – koska ruoka on uusi musta!

Iltasaduksi ahmin reseptejä netistä ja lehdistä. Testailin reseptiikkaa, eri lämpötiloja, koostumuksia ym. Kylällämme järjestettiin ravintolapäivä, johon tein erilaisia marenkituotteita. Sain paljon hyvää palautetta, joka kannusti jatkamaan ja kehittämään ideaani eteenpäin.

Silloisessa työssäni tapahtui isoja muutoksia ja minutkin irtisanottiin myymälänhoitajan työstäni. Ilman tuota irtisanomista, en olisi ehkä rohkaistunut ”ihan oikeesti” vaihtamaan tyystin alaa, josta ei ollut koulutusta tai verkostoja. Samaisena keväänä alkoi rannikon ruoka – hankkeen puitteissa ruoka-artesaanikoulutus Tammisaaressa. Lähdin mukaan koulutukseen, jossa valitsin suuntautumisalaksi -marjat- ja hedelmät. Ajatuksena oli, että marjoista ja hedelmistä valmistetut tuotteet sopivat hyvin marengin kanssa.

Koulutus avasi minulle aivan uudenlaisen maailman, ystäväpiirin ja verkostot suoraan ruoka-alan toimijoihin ja raaka-ainetoimittajiin. En voisi olla kiitollisempi tuosta ajanjaksosta.


Miten olet päässyt tähän pisteeseen?

Sitkeydellä ja peräksiantamattomalla asenteella. ”Matkallani” olen tutustunut inspiroiviin ihmisiin, jotka ovat luottaneet ja antaneet minulle mahdollisuuden kehittyä ja laajentaa osaamistani.  Allekirjoitan täysin sanonnan, että kehittyäkseen on mentävä mukavuusalueen ulkopuolelle. On ollut tilauksia, joissa minulla ei ole ollut aavistustakaan, miten homma saadaan ”purkkiin”, mutta on vaan lähdettävä ja – ”mietittävä toteutus matkalla” – tuo toimii ja niin kehittyy omassa tekemisessään.


Mikä motivoi sinua yritystoiminnassasi?

Tyytyväiset asiakkaat! Ihanaa, että saa luoda ja toteuttaa asiakkaan tärkeään juhlaan tai tapahtumaan jotain, josta asiakkaani voi olla ylpeä ja tilaukseensa tyytyväinen. Ihana kun pystyy  vastaamaan asiakkaan toiveisiin. Yritän kuunnella herkällä korvalla asiakkaan toiveita ja ajatusta halutusta toteutuksesta.


Parhaimmat yritystoimintasi opetukset vuosien varrella?

Verkostoidu!

Yritä rohkeasti – onnistut varmasti!

Vaikka jännittää ja pelottaa, niin mene vaan – opit taas paljon uutta!


Mikä on yrityksesi tulevaisuus? Mitä tavoittelet?

Teen pitkää päivää ja varsinkin loppuviikot ovat hektisiä. Haaveilen, että lähitulevaisuudessa uskaltaisin palkata ensimmäisen työntekijän. Pystyisin laajentamaan jälleenmyyjäverkostoa ja olisi aikaa enemmän tuotekehitykselle. Ideoita olisi niin paljon plakkarissa, kunhan vaan löytyisi aika niiden toteutukseen 😊


Miten nollaat itsesi?

Mökillämme Raaseporissa mieli lepää. Voin käydä perheen kanssa metsäretkellä, ehkä poimia sieniä tai ihan vaan olla ja nauttia rantasaunalla ilman mitään tarkkaa aikataulua. Luova työ vaatii vastapainoksi kiireetöntä aikaa, jotta uudet ideat pääsevät jalostumaan.


Tahtolauseesi? 

Makeeta Elämää!

www.linnanmarenki.fi

facebook: Linnan Marenki

instagram: linnanmarenki

Jätä kommenttisi