PIKAOHJEITA yrittäjille! Jos sinulla on jo asiakaskato tai sen uhka

Nyt elämme todella haasteellisia aikoja. Moni yritys on joutunut laittamaan ovet kiinni tai asiakkaat ovat peruuttaneet tulonsa, varauksensa tai heitä ei tule. Tilanteesta kärsii erittäin suuri osa yrityksiä ja varsinkin pienet. Nyt on otettava kaikki keinot käyttöön. Tässä muuta ajtuksia mitä voit tehdä.

Tässä vinkkejä mitä voit tehdä nopeasti ainakin

Ole heti yhteydessä verottajaan ja laske ennakkoverot alas, jos tulot on pudonneet kokonaan tai suurimmalta osalta. Tämä helpottaa heti kulupuolella, jos ei ole kuukausittain maksettavia veroja. Selvitä heti maanantaina kuinka nopeasti saat ennakkoveroja alas.

Verottajalle on mahdollista myös muista neuvotella maksujärjestelyjä, jos tilanne on katastrofi. Selvitä nämäkin mahdollisuudet.

Vuokrat selvitä saatko niihin lykkäystä, joustoa vuokranantajalta. Tai voitko saada hetkeksi aikaa pienennettyä vuokraa niin että normaalielämä lähtee käyntiin. Esimerkiksi maksaa vain puolet vuokrasta ja loput vuoden loppuun mennessä eli jollain sovitulla aikataululla.

Jos sinulla on lainoja ota yhteyttä lainanantajiin, voitko hyödyntää jonkun kuukauden lyhennysvapaata. Voit myös anoa lykkäystä lainojen maksuun tai ositusta. Mikäli sinulla on muutoin hyvä tilanne, voit myös selvittää saatko lainaa tähän tilanteeseen. Voit myös selvittää pankista saatko luotollisen tilin, jos tarvitset vain pieniä määriä lisärahoitusta.

Mikäli sinulla on palkattua henkilökuntaa, voit antaa lomautusvaroitukset. Työntekijän saa lomauttaa taloudellisin tai tuotannollisin perustein eli jos työ on vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi eikä ole tarjota muuta työtä. Työntekijä voidaan lomauttaa toistaiseksi.

Työntekijän saa lomauttaa silloin, kun työnantajalla on taloudellinen tai tuotannollinen peruste irtisanoa työsopimus. Jos työ on vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi eikä työntekijälle ole tarjota muuta työtä tai koulutusta, työnantaja voi lomauttaa työntekijän toistaiseksi. Lomautusvaroitus on annettava vähintään 14 päivää ennen alkamista. Joten anna lomautusvaroitus heti, jos tilanne menee siihen ettet pysty maksamaan palkkoja kohta. Jos tilanne helpottuu sinun ei ole pakko lomauttaa vaikka olisit varoituksen antanut. Täälä näet lisää lomautuksesta tietoa sekä mitä lomautusvaroituksessa pitää olla.

Selvitä tarvittaessa vakuutusmaksut, voidaanko niitä siirtää maksettavaksi useampaan erään. Tarvittaessa voit myös tilpäisesti pienentää YEL vakuutuksen maksua. Selvitä vakuutusyhtiöltäsi.

Jos olet saanut itse yrittäjänä viruksen aiheuttaman karanteenin päälle, niin voit anoa tartuntapäivärahaa. Jos saat jostain todistuksen siitä. Tämä tuntuu nyt olevan haasteellista. Sitä maksetaan silloin YEL työtulon mukaan. Selvitä myös jos joudut kokonaan keskeyttämään toiminnan ja sinulla on keskeytysvakuutus, onko siitä saatavissa mitään korvauksia. Keskeytysvakuutuksessa tulee käsittääkseni olla silloin lisävakuutus epidemiasta. Mutta aina kannattaa selvitellä.

Jos olet tilannut tavaraa, ennakko-ostoja ym. selvitä tarvittaessa voidaanko näitä perua, vähentää tai muuttaa. Varsinkin jo niistä maksut erääntyvät nyt , niin saatko maksuaikaa tai tehtyä muutoksia.

Onko kulurakenteessa muita kuluja joita voidaan nopealla aikataululla vähentää. Selvitä tämä ja kysy neuvoa tarvittaessa tilitoimistostasi.

Liiketoimintasi ollessa sellaista, että siihen voidaan myydä lahjakortteja, mieti tätä voitko käynnistää tähän kamppiksen. Myydä tulevaisuuteen jo valmiiksi lahjakorteilla hoitoja, kampaamoaikaa tai muuta missä tämä toimii.

Voitko mennä tekemään työtäsi asiakkaiden kotiin eli tilapäisesti siirtyä tarjomaan palveluja asiakkaan luona. Esimerkiksi jalkahoitaja, kampaaja ja erilaiset hoidot voidaan ehkä toteuttaa asiakkaan kotona. Tämä vaatii sinulta liikkumista ja tuottaa kuluja enemmän, mutta jos on tyhjää parempi nyt niin kannattaa ottaa kaikki konstit käyttöön.

Kuntosali tai muu vastaava voisi esimerkiksi ostaa hengityssuojaimia, kertakäyttöhanskoja ja alkaa säännöstellä kerralla sisääntulevaa asiakasmäärää. Suojata siis asiakkaat heidän ollessaan sisällä. Yksi henkilö desinfioimaan koko ajan kaikkia pintoja asiakkaiden jälkeen laitteista. Kun asiakasmäärä on kerralla rajoitettu tämä voisikin onnistua. Voiko myös lähteä kehittämään ulkoliikuntatunteja, koska siellä ihmiset eivät ole niin lähekkäin.

Kahvila voi alkaa myydä mukaan otettavia aamupaloja, välipaloja, iltapaloja, Eli enemmän ulosmyytävää tuotetta. Voi myös miettiä voisiko lähialueille jopa alkaa toimittamaan erilaisia tilauksia näistä.

Jos sinulla on tuotteita myynnissä liikkeessä ja asiakkaat eivät tule sinne, voitko hyödyntää erilaisia verkkoalustoja myyntiin (muiden kauppoja) tilapäisesti. Voitko mennä torille tai johonkin missä liikkuu ihmisiä vielä.

Tee kassavirtalaskelma tilanteestasi, ja pyydä vaikka kirjanpitäjältäsi apua tässä. Ennusteen avulla pystyt näkemään tilanteen ja kuinka paljon rahaa tarvitaan seuraavina kuukausina.

Voitko kehittää nopealla aikataululla jotain tilapäistä liiketoimintaa. Tämän pitäisi olla kuitenkin sellaista, johon ei tarvitse tehdä kovinkaan paljon investointeja.

Voit myös tarjoutua töihin tai toiselle yritykselle resurssiksi, jos tiedät jonkun joka tarvitsee apua.

Kysy neuvoa tilitoimistostasi, heillä voi olla myös antaa ajatuksia sinulle.

Tässä ainakin nyt muutamia ajatuksia näin pikaisesti. Jos voit jotain niistä hyödyntää yritystoimintasi tilanteen helpottamiseksi.

Tsemppiä ja jaksamista kaiken keskellä! Et voi tehdä ihmeitä, mutta pienetkin teot saattavat auttaa sinut pahimman yli.

2 kommenttia

Jätä kommenttisi

Tiina Lindholmkommentoi
24.03.2020 at 15:24

Kiitos, olipa selkeä ja ihanan konkreettinen paketti! Lomautuksia ajatellen toteaisin, että lomauttaa voi myös määräajaksi ja lomautusilmoitusaika muutettiin koronan vuoksi tilapäisesti viiteen päivään.

tarjakommentoi
25.03.2020 at 00:36
– In reply to: Tiina Lindholm

Hei kiitos kommentista. Lomautusta todellikin muutettiin, mutta kirjoitin tuon ennenkuin seuraavalla viikolla uutisoitiin ja tuotiin esille lyhennytystä mahdollisuudesta. Siksi en ollut sitä huomioinut.

Jätä kommenttisi