Muutos kestää 66 päivää tai ehkä enemmänkin

Näin aikoinaan jutun, että uuden tavan oppiminen vaatii 66 päivää töitä. Jos haluat siis muuttaa jotain rutiinia, tapaa toimia tai opetella jonkin uuden tavan se vaatii sinulta uuden oppimisen ja vanhan hylkäämisen. Alku on aina haasteellista. Saattaa myös käydä niin että ei jaksakaan yrittää riittävän pitkään.

En enää muista henkilön nimeä, joka oli pari vuotta sitten täällä suomessa ja on kirjoittanut aiheesta kirjankin. Hänen oppiensa mukaan 66 päivää kestää muutoksen tekeminen ja uuden tavan oppiminen. Mihin tämä 66 päivää kuluu?

No 22 ensimmäistä päivää menee vanhan rutiinin ”tuhoamiseen”. On vaan niin paljon helpompaa tehdä kuten aina ennenkin. Ihminen palaa todella helposti ja vaivattomasti vanhaan tekemiseen. Tämä on meille luontaista. On helpompaa tehdä kuten ennenkin on tehnyt. Muutokset vievät aina aikaa. Olen aina itse väittänyt, että muutoksen tekeminen kestää aina vähintään 3-4 kuukautta.

Seuraavat 22 päivää ovat uuden tavan sisäistämiseen tarkoitettu ajanjakso. Sinä aikana on myös vielä hyvin helppo sittenkin palata vanhaan rutiiniin tai tekemiseen. Lipsuminen on vielä hyvin helppoa. Vanha on vielä hyvin muistissa, ja luisumme helposti vanhoihin rutiineihin ja tapoihin. Muutos ei ole vielä mennyt täysin läpi.

Mitä tapahtuukaan viimeisten 22 päivän aikana? Tämä ajanjakso on uuden toimintatavan muuttamista tavaksi. Se alkaa rakentua ja muuttua uudeksi tavaksi sekä rutiiniksi. Voi todeta, että on päässyt vanhasta tavasta eroon, ja oppinut uuden tilalle. Muutos on siis tapahtunut.

Mahdollista on myös, että joskus vaaditaan vieläkin pidempi aika. Pääasia on, että tiedostat tarvitsevasi aikaa. Et odota ja vaadi itseltäsi liikaa ja olet hieman armollisempi silloin itsellesi.

Tavoite auttaa uuden oppimisessa

Selkeä konkreettinen tavoite auttaa uuden tavan muuttamisessa totutuksi tavaksi. Tavoitteen saavuttamista voi edistää lupaamalla itselleen jonkin kivan palkinnon. Palkinnon ollessa tarpeeksi inspiroiva ja innostava (sellainen jota oikeasti haluaa), niin alkaa tapahtua itsensä vahtimista. Alkaa muistutella itseään uudesta tavasta, ajatella sitä ja sen kautta uusi muodostuu nopeammin ja helpommin tavaksi toimia. Vanha rutiini tai tapa hiipuu ja kuoppautuu.

Kaikki uusi, uusi tapa, uusi tekeminen, uusi harrastus, uudet ihmissuhteet, uusi opiskelu vaativat sinnikkyyttä toteutuksessa. On sinulla sitten mikä tahansa tavoite, tee suunnitelma kuinka siihen päästään. Ole valmis tekemään töitä sen eteen. Tämän 66 päivän aikana, ja voi olla että vaatii vieläkin pidemmän ajan, saat jo aikaiseksi muutosta ja uusi asia ei ehkä tunnukaan enää niin haasteelliselta.

Uusi voi vaatia myös keskittymistä. Älylaitteet ovat mestareita asettamaan kapuloita rattaisiin, kun yrität keskittyä johonkin. Puhelin on saattanut muuttaa tapojasi toimia, etkä ehkä jaksa keskittyä itse tekemiseen yhtä hyvin. Tämä taas estää toteutumista. Yleensäkin digimaailma ja digimediat herpaannuttavat keskittymistä.

Jos haluat oppia jotain tai tehdä uutta tee kurinpalautus älylaitteillesi ja pistä syrjään. Keskity haluamaasi tekemiseen. Keskity siihen, mitä haluat tehdä. Keskittyminen auttaa innostumaan tekemisestä ja asiasta. Tuntuu ihan erilaiselta kun on tehokkaasti tehnyt jonkin asian, ja saa onnistumisen tunteen sekä ymmärtää kuinka paljon on saanut aikaiseksi.

On aina helppo keksiä syitä, miksi joku tavoite ei toteutunut. Ajatella, että miksi en tehnyt jo vuosia sitten. Aina voi haikailla tekemättä jättämistä, johon aika ei riittänyt. Tai siirtää hamaan tulevaisuuteen. Teen sitten kun on aikaa. Tuleeko sitä aikaa? Voi olla että ei koskaan tule sellaista aikaa, että voi tarttua siihen asiaan. Sitku ja mutku on ehkä aina vastassa. Joten sitkut ja mutkut kannattaa työntää syrjään ja lähteä pienin askelin tekemään haluamaansa muutosta, tapojen muuttamista, uusia juttuja tai ihan mitä haluaa tehdä.

Moni innostuu helposti, mutta innostus sammuu myös aika nopeasti ja tavoite tai päämäärä jää saavuttamatta. Tavoiteoppaamme on kirjoitettu auttamaan toteutuksessa. Kalenterimme on arjen työväline tekemisessä ja sen suunnittelussa. Muistikirjan halusimme tehdä kalenterin rinnalle sopivaksi työvälineeksi. Nyt näistä on paketti tarjous, jonka löydät täältä. Kalenterimme avulla voit lähteä 66 päivän muutosmatkalle muuttaaksesi jotain mitä haluat omassa tavoissasi tai tekemisessä.

Lue lisää tavoitteista ja niiden toteuttamisesta täältä. Löytyy monenlaista juttua.

Lopeta aikominen, aloita tekeminen! Kannattaa ainakin kokeilla 66 päivää, siinä ei menetä mitään.

Jätä kommenttisi