KasvuStoori – ACC Finland

Olen Anne Anttila, 4-kymppinen kasvatus- ja kauppatieteiden maisteri,  joka jaksaa edelleen opiskella uutta työnteon ohessa. Viime keväänä suoritin Yritysneuvojan erikoisammattitutkinnon ja tällä hetkellä suoritan Tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoa. Lisäksi on tullut opiskeltua mm. konsernikirjanpitoa sekä kiinteistöalaa, joka on ollut toinen ammatillinen intohimoni yli 10 vuoden ajan.

Olen tehnyt pitkän työuran erilaisten hallinnon ja laskennan tehtävien parissa, pääasiassa ulkoiseen laskentaan keskittyen sekä samalla harjoittanut yritystoimintaa: aluksi hyvin pienimuotoisesti, sitten  sivutoimisesti ja lopulta kutakuinkin päätoimisesti. Kokoaikaisena yrittäjänä olen nyt toiminut yli viisi vuotta.

Yritykseni ACC Finland tuottaa monipuolisia taloushallinnon sekä konsultoinnin palveluja pienille yrityksille. Kuluva vuosi on yrityksemme 20. toimintavuosi, ja tämän kunniaksi palveluvalikoimamme laajenee entisestään. Yrittäjä saa meiltä halutessaan kaikki palvelut  peruskirjanpidosta liiketoiminnan kehittämiseen. Lisäksi tuotamme mm.  yritysjuridiikkaan liittyviä palveluita – tarvittaessa yhteistyössä juristin kanssa.

Kuluvan vuoden lopussa yritykseni on saamassa myös uuden aputoiminimen, joka keskittyy konsultatiivisiin palveluihin sekä palvelumuotoiluun.

Miten kaikki alkoi?

Yritystoimintani alkoi hyvin pienessä mittakaavassa v. 2000 ollessani vielä opiskelija. Aluksi asiakkaita oli varsin vähän – osin tarkoituksellakin – koska tavoitteena ei ollut päätoiminen yrittäjyys pitkään aikaan. Vuosien mittaan pieniä kirjanpitoasiakkaita liittyi asiakaskuntaan tasaisen rauhalliseen tahtiin. Matkan varrella yritys vaihtoi nimeä sekä laajeni palveluiltaan, ja pikkuhiljaa päätoiminen yrittäjyys alkoi tuntumaan sekä mahdolliselta että tavoiteltavalta.

Oma tarinani on siis sivutoimisen yrittäjän tarina. Olenkin sivutoimisen yrittäjyyden puolestapuhuja – ja nykyiseen asiakaskuntaamme kuuluu myös monia sivutoimisia yrittäjiä sekä sivutoimisista päätoimisiksi siirtyneitä yrittäjiä. Kun yritystoiminta käynnistetään pienenä ja maltillisesti kasvattaen, on toiminta mahdollista rakentaa taloudellisesti riittävän varmalle pohjalle ennen yrittäjäriskin täysimääräistä ottamista. Toki tämä vaatii pelkkää palkkatyötä suuremmat kokonaistyötunnit, mutta nämä samaiset tunnit myös mahdollistavat oman taloudellisen turvan rakentamisen. Yrittäjällä tulee mielestäni olla palkansaajaa enemmän puskuria pahan päivän varalle – minkä vallitseva epidemiatilanne on juuri konkretisoinut.

Miten olet päässyt tähän pisteeseen?

Olen päässyt nykyiseen tilanteeseeni määrätietoisella uuden oppimisella sekä työtä pelkäämättömällä asenteella. Omaa tekemistä on myös pakko kehittää jatkuvasti; ne toimintatavat jotka sopivat pienelle sivutoimiselle, eivät enää toimi isommassa mittakaavassa. Prosesseja pitää kehittää myös muuttuvan teknologian näkökulmasta: maailman digitalisoituminen on täyttä totta myös taloushallinnon alalla!

Oma voimavarani yrittäjänä on ehdottomasti tehokkuus ja pitkäjänteisyys. Vaikka olen luonteeltani kärsimätön, jaksan yritystoiminnan puolella katsoa vuosien päähän ongelmitta ja joskus ehkä liiankin pitkälle horisonttiin. Lisäksi vahvuuteni on luontainen mielenkiinto monia asioita kohtaan ja jatkuvalle uuden oppimiselle: olen siis multipotentiaali mitä suuremmissa määrin. Tähän ominaisuuteen toki liittyy myös haasteita mutta itse koen asian vahvasti voimavaraksi.

Mikä motivoi sinua yritystoiminnassasi?

Minua motivoi yrittäjyydessä ennen kaikkea vapaus: saan itse päättää työpäivieni sisällön ja työtunnit sekä kehittää yritystoimintaa haluamaani suuntaan. Toki vapaudella on myös kääntöpuolensa: yrittäjällä ei ole palkallisia arkipyhävapaita eikä pitkiä kesälomia, ja lyhennetyksi kaavailtu työpäivä voikin joskus venyä pitkälle iltavuoroon. Kuitenkin juuri tuo vapaus jaksaa motivoida itseäni vuodesta toiseen.

Myös taloudellinen menestyminen kannustaa yrittämiseen. Kuitenkaan raha edellä harvemmin luodaan hyviä ja kilpailukykyisiä palveluita. Kun löydät oman juttusi ja voit aidosti tehdä sitä mitä mieluiten tekisit muutenkin, seuraa taloudellinen menestys yleensä aikanaan olettaen että kulurakenne on järkevällä tasolla.

Parhaimmat yritystoimintasi opetukset vuosien varrella?

Uskalla valita asiakkaasi. Et voi palvella kaikkia etkä myydä alehinnoin loputtomiin. Palveluitasi arvostavat asiakkaat ovat valmiita niistä maksamaan. Ja jos eivät ole, he eivät kuulu asiakassegmenttiisi. Muista myös, että asiakas maksaa saamastaan hyödystä. Sinun tulee palveluntarjoajana osata kertoa asiakkaalle millaisia hyötyjä hän palveluitasi käyttämällä itselleen saa. Ja erityisen tärkeää: lupaukset on myös lunastettava!

Mielelläni myös jaan oppimaani muillekin pienyrittäjille. Tulevaisuudessa mielelläni näkisin itseni osana pienyrittäjistä koostuvaa yhteistyörinkiä – yhdessä olemme enemmän!

Mikä on yrityksesi tulevaisuus? Mitä tavoittelet?

Yritykseni lähitulevaisuudessa korostuu uusien palveluiden lanseeraaminen. Pyrimme palvelemaan nykyistä asiakaskuntaamme entistä laaja-alaisemmin sekä tarjoamaan myös uusia palveluita uusille asiakkuuksille.

Olen myös avoin erilaisille yhteistyökuvioille. Voisin esimerkiksi toimia keskisuuren konsultointifirman asiakasvastuullisena business coachina tai liiketoimintakonsulttina taikka palvelu- tai tuotekehityspäällikkönä. Mielelläni myös auttaisin muita tilitoimistoalan yrityksiä liiketoiminnan uudelleenmuotoilussa tai palveluiden tuotteistamisessa.

Miten nollaat itsesi?

Liikunta ja koirien kanssa puuhailu on minulle paras tapa palautua työstä. Perheemme kolme Seurakoiraa isolla S:llä ovat loistavia stressinlievittäjiä – ja lenkitykset tarjoavat samalla liikuntaa ja happea. Lisäksi luen aika paljon sekä tieto- että kaunokirjallisuutta, ja haaveilen myös omasta kirjaprojektista… Multipotentiaalista on moneen?!

Tahtolauseesi / mottosi?

Sitä saat, mitä mittaat. Aina on parantamisen varaa.

Just do it! (Joskus kannattaa vaan tehdä eikä miettiä liikaa.)

Yrityksen nimi: ACC Finland

www.accfinland.fi

www.bisnesklinikka.fi

Jätä kommenttisi