Haluatko ihanaa arkea elämääsi?

Vuosi kohta takana ja pian uusi edessä. Tee siitä itsellesi yksi huippuvuosista!

Millaisen sinä haluat ensi vuodesta? Tuleeko siitä sellainen, jonka sinä oikeasti haluat? Kaikkea ei voi aina suunnitella ihan oman mielen mukaan, osa asioista kun tulee ”annettuna”. Työssä ei voi aina päättää mitä tekee ja kenen kanssa. Arjessa on monia ”pakollisia” asioita, jotka on hoidettava. Läheiset saattavat tarvita aikaamme ja tämä voi tuottaa monenlaista tekemistä. Mutta moni asia on kuitenkin itsemme päätettävissä, vaikka päivät tuntuvatkin kuluvan arjessa kuin juna kiskoilla, välillä kovempaa vauhtia eteenpäin ja välillä taas hiljennellen asemalle.

Asemalle kannattaisi pysähtyä ja ehkä jäädäkin joksikin päiväksi

Asemalla voi nähdä mielenkiintoisia ihmisiä, asioita ja saada uusia kokemuksia. Itse aion miettiä ensi vuotta suunnitellessani, mikä minulle on tärkeää. Mitä sellaista haluan tehdä, mihin on löydyttävä aikaa. Jos aikaa ei millään löydy, joudun miettimään käytänkö aikaani vääriin asioihin. Mitä sellaista voisin jättää pois, joka ei ole pakollista, eikä tuota minulle hyvää oloa. Teenkö joitakin asioita vain sen takia, että joku muu odottaa sitä, mutta en itse nauti siitä, eikä se loppupeleissä ole edes tarpeellista?

Törmäsin monta vuotta sitten artikkeliin, jossa annettiin mielestäni neljä tärkeää ohjetta elää elämää, jota ei myöhemmin tarvitsisi katua. Muistan nuo ohjeet, koska olen aina yrittänyt noudattaa niitä. Ne jäivät silloisessa elämäntilanteessani hyvin tärkeinä mieleeni.

Ohjeet menivät näin:
1. Elä rohkeasti itsesi näköistä elämää
2. Toteuta omia innostuksen kohteitasi
3. Älä toteuta vain muiden odotuksia
4. Pysähdy ja mieti mikä on sinulle tärkeää

Miten sinä elät elämääsi? Toistatko tuttuja ja turvallisia käyttäytymismalleja vuodesta toiseen? Se onnistuu kyllä meiltä kaikilta. Esimerkiksi joulu menee helposti juuri niinkuin se on aina mennyt; tehdään samoja ruokia, samoja asioita, samassa järjestyksessä ja tämä kaikki on erittäin sujuvaa. Toki joulu on perinteiden aikaa, ja on ihanaa kun saa taas tehdä juuri niitä asioita, joita jouluun on aina kuulunut.

Jos kuitenkin arki vuodesta toiseen menee samalla rutiinilla, voisi olla hyvä pysähtyä välillä ihan vieraalle asemalle ja katsella ympärille uusin katsein. Jos väsyttää, mutta ei myönnä sitä itselleen, käy helposti niin, että juoksee vielä kovempaa. Missään kohtaa ei mieti, mistä väsymys johtuu. Onko oikeasti väsynyt vai tarvitseeko jotain erilaista elämäänsä? Tuleeko väsymys turhautumisesta, kyllästymisestä tai liian kiireisestä elämästä vai järjestävätkö muut niin paljon tekemistä?

Mikä on kivaa? Mikä tekee sinut onnelliseksi? Mitkä asiat saavat silmäsi loistamaan?

Ei voi vain napsauttaa sormia ja synnyttää itselle hetkessä jotain ihanaa, joka muuttaa kaiken. Elämän tasapaino ei tule vain yhdestä asiasta ja elämää voikin alkaa pala palalta rakentamaan haluamaansa suuntaan. Tasapainosta on todettu, että työn, oppimisen, läheisten (perheen), terveyden ja itsensä kehittämisen (voi olla oppimista) tulisi olla tasapainossa. Onnellinen olotila syntyy elämäsi tasapainosta.

Tee pohtimisharjoitus tältä kuluneelta vuodelta – ota esille kynä ja paperia. Kirjoita alla oleviin kysymyksiin vastauksia, joita sinulle tulee mieleen. Jos yrität vain miettiä, mutta et kirjoita vastauksia ylös, et näe tulosta samalla tavalla kuin näet sen edessäsi kirjoitettuna.

1. Mistä asioista, saavutuksistasi tai tapahtumista olet ylpeä, jotka olet tehnyt/toteuttanut tänä vuonna?

2. Milloin tai mistä asioista olit kaikista innostunein? Mikä sai silmäsi loistamaan? Mitä silloin teit ja kenen kanssa?

3. Mikä taas ei tuntunut hyvältä? Onko jotain sellaista mikä toistuu, johon haluaisit erityisesti muutosta jatkossa?

4. Mikä erityisesti inspiroi ja/tai innosti sinua tänä vuonna?

5. Millainen olisi paras mahdollinen vuosi 2019 sinulle? Millaisia asioita voisit kuvitella tekeväsi ensi vuonna, jotka saavat silmäsi loistamaan. Mieti erilaisia elämäsi osa-alueita työ, vapaa-aika, perhe, harrastukset, terveys, fyysinen kunto eli mihin kaipaat muutosta?

Tee lisää niitä asioita, jotka saavat sinut onnelliseksi. Etsi aikaa haluamillesi asioille.

Pydähdy välillä uudella asemalla, vaihda junaa ja junatyyppiä. Joskus kävellen saavuttaa paljon enemmän tai ainakin ehtii nähdä kaikkea mitä on ympärillä. Onnea matkaan!

Lisää inspiroivan arjan postauksia voit lukea täältä ja täältä

 

 

Jätä kommenttisi