Elämää viikonloppujen ja lomien välissä – ihana arki

Onnellista arkea ja olotilaa ei saa jatkuvalla suorittamisella. Onnea ei tarvitse etsiä, aika usein voisi olla onnellinen siitä ihan tavallisesta arjesta.

Aamulla linja-autopysäkillä näen monta ihmistä odottamassa bussia. Yksi selaa älypuhelinta, toisella on odottava katse suunnattuna kohti risteystä ja kolmas katselee alaspäin kuin nuokkuisi paikallaan. Bussin kurvatessa mutkan takaa kaikki heräävät ja huokaisevat: ”vihdoinkin”. Nousen bussiin ja katson paikkaa itselleni, bussi on lähes täynnä matkustajia. Osa istuu pää alaspäin roikkuen hyödyntäen matkan torkkumiseen. Toiset selaavat silmät tapittaen puhelinta. Osa katsoo ulos tyhjyyteen näkemättä ja muistamatta näkemäänsä enää hetken päästä. Joku nostaa päänsä ja katsoo tulijoita. Kukaan ei hymyile, ei näy eläviä katseita. On maanantaiaamu.

Tiistaina olen menossa hissiin. Hississä on viisi ihmistä. Muutama tuijottaa kengänkärkiään. Tulikohan oikeat kengät jalkaan? Hyvä se on hississä tarkastaa tuliko kengät jalkaan, kun kotona ei muistanut. Pari tuijottaa hissin ovea lasittunein katsein, odottaen kiihkeästi pääsevänsä pois hissistä ja pakoon omaan kopperoonsa aloittamaan päivän aherrusta. Entä jos joku sanoisi jotain, siihen pitäisi vastata. Hyvä kun kukaan ei ainakaan hymyile. On tiistaiaamu.

Keskiviikkona istahdan aamulla kahvioon. Katselen ympärilleni kuinka ihmiset istuvat hiljaa juoden kahvia. Joku lukee lehteä, toinen taas puhelinta. Kaikilla on hirveästi tekemistä. Kukaan ei sano sanaakaan. Tästä voi kävellä puoliunessa työpöydän ääreen, tehdä töitä ja odottaa että pääsee kotiin.
Tämä on arkea. Elämää päivästä toiseen.

Perjantai onkin jo aivan erilainen päivä. Moni nauraa ja innostuu juttelemaan, tunnelma alkaa muuttua iloisen odottavaksi. Kohta on viikonloppu ja vapaata. Taas yksi arkiviikko takana ja selätetty. Nyt voi elää ihanaa viikonloppua.

Osaammeko elää arkeamme vai suoritammeko arjen ja odotamme viikonloppua tai lomaa?

Ihana, hyvä, toimiva arki on sitä, että teemme ja vaalimme niitä asioita, jotka ovat meille merkityksellisiä. Arjessa joutuu aikatauluttamaan asioita ja tekemisiä, aina ei ehdi kaikkea. Jos kuitenkin priorisoi vain viikonloput elämiselle ja yrittää suoriutua pakollisista asioista arkena, voi elämästä tulla arjen ”pakkopullaa”. Kun pakkopulla alkaa hallita meitä päivittäin, voimat saattavat mennä pelkkään arjen suorittamiseen. Arjesta voi tulla jopa ylisuorittamista ja väsymys alkaa vaivata yhä enemmän ja enemmän. Se näkyy myös ärtyisyytenä, hermostumisena, keskittymisen heikentymisenä ja epätoivoisena suorittamisena.

Arki voi olla ihanaa. Arki sisältää paljon tehtäviä asioita, pitkiä työpäiviä ja jatkuvaa menemistä, mutta siltikin voit jo pienillä hetkillä saada arjen sisälle jaksamiseen tarvittavia asioita. Jos ehdit istahtaa hetken rauhassa vaikkapa kahville tai teelle, nauttia juoman tuoksusta ja katsella ympärillesi, saat samalla pienen rauhallisuuden hetken itsellesi. Et vain hörppää juomaasi kiireesti ja nouse jo viimeisellä siemauksella seisomaan, et ole koko ajan lähtökuopissa. Lapsiperheissä arki pyörii paljolti lasten ympärillä ja aiheuttaa kaikkine ruualaittoineen, läksyjen tekemisten ja harrastusten vientien myötä aikamoisen oravan pyörän. Arki muuttuu helposti suorittamiseksi ja suoriutumiseksi. Sammutamme tulipalon toisensa jälkeen ja huomenna alkaa taas uusi arkipäivä uusine tulipaloineen.

Pystytkö lisäämään pienen hetken itsellesi eri päivän hetkiin? Jos voit vaikka viettää hetken pidempään aamukahvilla, pukiessasi, työpöydän ääressä ennen töiden aloittamista, lasten kanssa jne, huomaat että sinulla ei sittenkään ole aina niin kiire. Ehdit kokea rauhallisempaa tunnetta tekemisestäsi. Arki alkaa muuttua olemiseksi, elämiseksi ja suorittamisen paineet saattavat hieman hellittää. Mitä sitten jos päivässäsi onkin kulunut vaikkapa puoli tuntia enemmän, kun olet ottanut kaikkeen hieman enemmän aika? Lyhyt aika, mutta se voi vaikuttaa elämänlaatuusi paljon.

Entäpä jos et odottaisikaan viikonloppua tehdäksesi sitä jotakin kivaa? Mitä jos tekisitkin haluamaasi  ”kivaa” jo arkena? Kokisitkin elämyksiä arjessa, nauttisit ajasta ystävien kanssa, jostakin kivasta uudesta tekemisestä tai ihan mistä vain itse haluat. Ottaisit aikaa harrastuksille tai aikaa pois niiltä. Jäisit lasten kanssa sohvalle ja vain nauttisit heidän läheisyydestään sekä keskusteluista. Mikään tekeminen ei karkaa mihinkään.

Mikäli haluat lisätä arkeesi ihania hetkiä, seuraavilla vinkeillä pääset jo monta askelta eteenpäin:

  1. Tee lista asioista, jotka tuntuvat raskailta, liikaa energiaa vieviltä tai aiheuttavat jatkuvaa kiirettä
    arjessa
  2. Tee lista niistä asioista, jotka ovat arjen parhaita hetkiä, ihania asioita ja tekemisiä
  3. Priorisoi tekemisiäsi ja aseta sinulle merkitykselliset asiat tärkeysjärjestykseen
  4. Ota joka päivä pieniä hetkiä itsellesi tai perheelle, jolloin ei tehdä mitään erityistä
  5. Lisää muutama minuutti aikaa itsellesi arjen pakollisiin askareisiin ja hetkiin, jotta voit tehdä
    ne rauhallisemmalla mielellä, eikä kiirehtien
  6. Inspiroidu omasta arjestasi ja tee lisää innostavia asioita

Älä anna arjen muuttua harmaaksi, vaan tuo kaikki värisävyt siihen mukaan. Ja jos kaipaat apuvälineitä arkeesi, tutustu vaikkapa KasvuStoorin ihanaan 2019 tavoitekalenteriin. Saat sen nyt huippuhintaan 4.11.18 asti, kurkkaa tänne https://www.kasvustoori.fi/kauppa/tavoitekalenteri-2019/

Jätä kommenttisi