Aika loppui kesken päivästä, turhauttavaa. Tuntuuko sinusta samalta?

Moni päivä tuntuu loppuvan kesken. Olisi niin paljon tekemistä. Se tuntuu välillä turhauttavalta, kun aika vain ei riitä kaikkeen sellaiseen, mitä haluaisi tehdä. Itsensä johtaminen on se keino, jolla opitaan priorisoimaan ne tehtävät ja asiat, jotka halutaan viedä maaliin ja toteuttaa loppuun asti. Itsensä johtamisella saadaan päivän tunnit riittämään ja edistystä tekemiseen. Tavoitteet alkavat toteutua.

Oma hyvinvointi on korostunut iän myötä, mutta tekemisen into ei ole kuitenkaan hiipunut mihinkään. On joku ihmeellinen ajovoima, joka ajaa aina vain tekemään kaikenlaisia asioita. Elämässä kun on niin paljon mielenkiintoisia juttuja. On myös ihanaa, kun voi iloita ja olla ylpeä monista omista tekemisistään. Eikä niiden tarvitse olla mitään isoja juttuja. Ihan pieniä arkisia tekemisiä, joiden kautta tulee onnistunut fiilis.

Kyvyllä johtaa itseään voi saavuttaa lisää hyvää fiilistä

Yrittäjänä toimiminen vaatii aina itsensä johtamista. Eikä se ole aina mikään ”helppo rasti”. Tässä tehtävässä eli yrittäjänä ei ole koskaan täysin valmis. Aina on uusia opittava asioita. Oltava nöyrä ja kuunneltava myös muita. Uteliaalla ja avoimella suhtautumisella pääsee kuitenkin pitkälle. Silloin oppii ja saa uusia näkökantoja.

Tällainen suhtautuminen ei kuitenkaan poista tarvetta johtaa itseään. Tulee hyvä fiilis, kun kokee johtavansa itseään järkevästi, ja saa asioita aikaiseksi. Itseään johtamalla kummasti ne asiat tapahtuvat sekä etenevät. Itsensä johtaminen tarkoittaa mm. sitä, että ihan yksikertaisesti osaa asettaa omia tavoitteita, sellaisia tavoitteita, jotka vievät eteenpäin. Osaa priorisoida tehtäviään ja karsia sellaisia, mihin ei kannata käyttää aikaa. Osaa tehdä päätöksiä, ja pistää toimeksi saadakseen asioita toteutetuiksi.

Itseään johtamalla saa paljon aikaiseksi. Ja jos tämä asia on kunnossa, se mitä ei saa aikaiseksi, ei ehkä ole tärkeää tai riittävän merkityksellistä sillä hetkellä. Välillä tosin jonkin asian tekeminen voi vaatia tiukkapipoista otetta, jotta sen saa tehtyä. On vain kiristeltävä hampaita ja vedettävä pipo tiukemmin päähän, jotta ei luista tekemisestä. Sen jälkeen onkin sitten todella tyytyväinen olo, kun sai tehtyä sen mikä yritti kummasti pistää hanttiin.

Kaikki saavuttaminen on menestystä

Menestys ja hyvinvointi on jokaiselle tärkeää, ja saamme onneksi itse määritellä milloin koemme olevamme menestyneitä sekä hyvinvoivia. Tämä myös vahvistaa omaa itsetuntoamme sekä luottamusta omaan tekemiseen, menestykseen ja onnistumiseen.

Havahduin taas kuunnellessani yhtä keskustelua yrittäjien välillä, että jokainen vaikuttaa joka päivä siihen kuinka reagoi johonkin. Me itse päätämme sen joka päivä. Me myös päätämme sen joka hetki. Joku muu voi yrittää vaikuttaa meihin ja tunteeseemme jostain asiasta, ihmisestä tai tekemisestä. Mutta oikeasti jokainen itse on se, joka päättää kuinka suhtautuu ja reagoi.

Me vaikutamme myös siihen millaista elämämme on kokonaisuutena. Mitkä asiat omassa elämässämme tai työssämme pidämme tärkeinä. Kuinka priorisoimme omaa tekemistämme. Millaisia tunteita päätämme kokea eli kuinka aiomme reagoida.

Päätä itse oma suuntasi ja vaikuta tietoisesti siihen kuinka johdat itseäsi

Kärsivällisyys on hyve, niin sanotaan. Sitä myös välillä tarvitaan. Moni juttu tai tekeminen voi ensin epäonnistua ja ennen maaliin menoa on opittava epäonnistumisista. Kun pystyt miettimään ja tiedostamaan mihin suuntaan haluat mennä, on huomattavasti helpompi tehdä päätöksiä suunnasta.

Jos määrittelet itsellesi jonkin tavoitteen, päämäärän tai tekemisen. Sinun ei tarvitse tehdä kaikkea heti ja tietää kuinka kaikki toteutuu. Sinun on vain päätettävä yksi askel, jonka otat ensimmäisenä. Tämä on hyvin pieni asia. Kunhan vain päätät ottaa yhden askeleen. Sen jälkeen kun se on otettu voit päättää toisesta askeleesta. Matkustat vaikka kukon askelilla sinne minne haluat mennä. Ei tule liian suurta painetta heti toteuttamiseen, kun voi aloittaa pienestä.

Itsensä johtaminen tarkoittaa, että tunnet rajasi

Itsensä johtamisen voisi todeta olevan myös tervettä itsekkyyttä asettaa omia rajoja. Voi ihan terveellä järjellä antaa itsellensä luvan tehdä päätöksiä ja toteuttaa asioita itsekkäästi minä edellä. Ei kuunnella muiden vaatimuksia ja ohjailua, vaan ihan päättää omista lähtökohdista.

Tottakai on otettava myös muita ihmisiä huomioon ja kuunneltava heitä. Lapsille ei oikein voi sanoa, että minä teen just niinkuin haluan ja teidät huomioiden vuoden päästä. Kaikista velvoitteista ei itsensä johtaminen vapauta, mutta se antaa mahdollisuuden miettiä omaa tekemistään. Karsia sellaista mikä ei ehkä olekaan ihan pakollista tai jonka tekemistä voi siirtää vaikka seuraavaan päivään.

Voi kuitenkin pitää kiinni itselleen tärkeistä asioita ja priorisoida sen mukaan kuin se on mahdollista. Jos on hyvin ehdoton asioissa, tämä tuo helposti stressiä. Jos se on vielä haitallista stressiä, niin se alkaa syödä motivaatiota, innostusta ja vaikuttaa helposti myös kaikkiin elämän osa-alueisiin. Niin kotiin, perhe-elämään, puolison kanssa olemiseen kuin työhönkin.

Itsensä johtaminen tuo luottamusta omaan osaamiseen ja onnistumiseen. Tämä taas tuo positiivista fiilistä tekemiseen, joka antaa voimia sekä iloa tekemiseen. Eikä luovuta niin helpolla.

Hyvä itsensä johtaminen on kuin joku palkitsisi koko ajan. Tämä taas alkaa tuntua siltä, että olen menestynyt, onnistunut ja kasvattaa omaa itsevarmuutta. Yhtälailla kuin itsevarmuus myös luottamus itseen kasvaa sekä rakentaa itsetuntoa.

Olen itse oppinut itsensä johtamisen kautta myös omat rajani. Missä ne kulkevat ja kuinka minun on niitä kuunneltava. Tämä on aiheuttanut sen, että välillä todella päivästä loppuu tunnit kun haluaisi niin kovasti tehdä vielä lisää. Priorisoimalla ja aikatauluttamalla voi kuitenkin varmistaa sen, että kaikelle tärkeälle asialla tai tehtäville jää aikaa.

Olen yksinkertaisesti oppinut taklaamaan esteitä itsensä johtamisen kautta.

Jos kaipaat lisää lukemista lue täältä tai tämä juttu .

Tämä vieraskynämme on myös hyvää aiheeseen liittyvää luettavaa.

Jos olet päättänyt aloittaa tehokkaamman ja toimivamman itsensä johtamisen, et varmasti kadu päätöstäsi. Lopeta aikominen ja aloita itsesi johtaminen.

Jätä kommenttisi