Vinkkejä ja ajatuksia verkostoitumiseen sinulle

Verkostot ovat tärkeitä niin työnhaussa, työelämässä kuin yrittäjille. Oikeiden ihmisten tunteminen ja oikeissa paikoissa mukana olo saattaa olla mahdollisuus oikeiden ovien aukeamiseen. Moni verkostoituu määrällisesti eli kerää mahdollisimman paljon kontakteja, kavereita ja tykkääjiä. No on hyvä ollakin paljon kontakteja, koska silloin löytyy ihmisiä joiden kautta voi taas löytyä uusia ihmisiä. Laatu kuitenkin voittaa aina kaikessa tekemisessä. Niin myös verkostoitumisessa. Laadukkaat kontaktit yrittäjänä ja yleensäkin työnteossa auttavat rakentamaan liiketoimintaa. Mahdollisuus saada heidän kauttaan suosituksia oikeisiin paikkoihin. Saada apua erilaisissa tilanteissa.

Työllistyminenkin on muuttunut. Enää ei läheskään kaikki työpaikat tule edes julkisiksi. Moni työpaikka menee ihan muuta kautta. Tässä verkostot saattavat olla hyödyllisiä, saattaa olla että tiedon kiinnostavasta paikasta kuulee verkoston kautta.

Verkostojen kautta saa apua työssään ammatillisiin haasteisiin, voi ratkoa erilaisia ongelmatilanteita, uusia työmahdollisuuksia, mielenkiintoisia projekteja, uusia asiakkaita, muita kumppaneita ja loistavia vinkkejä.

Verkostokontakteista on enemmän hyötyä sinulle ja hänelle, jos oikeasti tunnette toisenne ammatillisesti. Tiedätte missä toinen on hyvä ja kuinka laajaa hänen osaamisensa on. Mihin häntä kannattaa suositella. Laadukkaita verkostoja rakennat seuraavasti:

Kuinka kannattaa verkostoitua? Mitä kannattaa tehdä? Kuinka kasvatat laadullisia verkostoja? Tässä vinkkejä ja ajatuksia:

  1. Luo suhteita jotka ovat henkilökohtaisia. Älä jaa vain käyntikortteja tai kerää somessa (linkkarissa) kontakteja. Pyri tutustumaan verkostosi ihmisiin. Rakenna siis verkostoja määrän sijaan laadullisesti ja rakenna keskusteluja verkostoosi kuuluvien ihmisten kanssa. Tutustu heihin ja mieti voitko vaikka tehdä yhteistyötä heidän kanssaan tai vaihtaa tietoja. Näin alat tuntea ketä verkostossasi on. Mitä he ajattelevat, tekevät sekä millaisia mahdollisuuksia sinä voit tuoda heille ja he voivat tuoda sinulle.
  2. Hyödynnä eri kanavia. Somen kanavien vaikutus kasvaa koko ajan. Rakenna verkostojasi eri kanavissa ja ole aktiivinen niissä missä verkostosi on. Etsi myös keskusteluja, jotka kiinnostavat sinua ja missä on sellaisia ihmisiä joita haluaisit verkostoosi. Osallistu ja tutustu sitä kautta uusiin ihmisiin.
  3. Hyödynnä myös alaasi liittyviä ryhmiä, joissa syntyy mielenkiintoisia keskusteluja. Opit tuntemaan alalla olevia osaajia ja ihmisiä seuraamalla ryhmien keskusteluja. Olemalla ryhmissä itse aktiivinen ja keskustelemalla saat myös samalla itseäsi tunnetuksi. Ryhmissä on myös helppo kysyä neuvoa ja keskustella erilaisista aiheista. Verkostoituminen tapahtuu luontevammin, ja pysyt perillä omasta alasta sekä näet ja kuulet mitä muut ajattelevat.
  4. Auta muita! Tämä on yksi tärkeimmistä asioista. Jos haluat että muut auttavat sinua, täytyy sinun myös olla valmis auttamaan muita.
  5. Jos haluat lähettää kutsun tuntemattomalle, laita kutsun yhteyteen viesti. Kerro miksi haluat verkostoitua hänen kanssaan. On todennäköisempää että kutsusi hyväksytään, kun kerrot kuka olet ja miksi haluat hänen kanssaan verkostoitua. Yksityisviestit ovat hyvä tapa lähestyä esimerkiksi kiinnostavaa yhteistyökumppania, työnantajan edustajaa, potentiaalista asiakasta asiakasta. Kannattaa muistaa, että osalle ihmisiä tulee valtavasti viestejä, joten älä lähetä viestiä jossa ei ole mitään kiinnostavaa miksi sinut kannattaa huomioida. Näe vaivaa viestin kirjoittamiseen.
  6. Uskalla rohkeasti postata, keskustella ja välillä ottaa kantaakin. Niin ne muutkin uskaltavat.

Onnea verkostoitumiseen.

Jätä kommenttisi