Viisi vinkkiä itsensä johtamiseen

Vastaa ensin kysymyksiin: Mitkä ovat vahvuuteni? Millainen on toimintatapani? Mitä minun pitäisi saada aikaiseksi? Kuinka huolehdin ihmissuhteista? Entä mitkä ovat omat arvoni? Huolehdinko vuorovaikutuksesta muiden kanssa? Saanko toteutettua suunittelemani asiat?

Itsensä johtaminen on oman hyvinvoinnin johtamista. Perustana on itsetuntemus, omien vahvuuksien ja kehittämiskohteiden tunnistaminen ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Osaa asettaa rajat itselleen. Työt tuskin loppuvat tekemällä. Niitä riittää aina. Aina on siivottavaa ja tehtävää myös kotona. On siis opittava itse laittamaan rajat omalle tekemiselle.

Itsensä johtamisessa ja itsensä kehittämisessä suositellaan usein oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä. Sinne kuuluisalle epämukavuusalueelle. Mukavuusaluetta siis kannattaa laajentaa, venyttää omaa osaamistaan ja oppia uusia taitoja sekä varmuutta niiden suorittamiseen. Me helposti ruokimme itsevarmuuttamme niillä tekemisillä, jotka ovat hyvin hallinnassa.

Jos asustat ja oleilet jatkuvasti epämukavuusalueella eli venytät liikaa saatat alkaa turhautua tai väsyä tekemiseen. Siksi välillä on oltava myös mukavuusalueella. Ei huippu urheilijakaan joka päivä tee huipputuloksia vaan tyytyy jonain päivinä vain peruskunnon rakentamiseen. Se että kokee itsevarmuutta tekemisessä pitää yllä motivaatiota, siksi mukana on oltava niitä päiviä jotka ovat helpompia.

Viisi vinkkiä itsensä johtamiseen ja kehittämiseen

  1. Tunnista omat tärkeimmät vahvuutesi. Opettele näkemään mitkä asiat ovat sinulle helppoja. Mitkä sujuvat luonnostaan helposti. Mieti 2-4 tärkeintä vahvuuttasi ja laita ylös.
  2. Tee kuvaus omista toimintatavoistasi. Kuinka helpoiten opit, millaisissa oloissa tykkät toimia? Millaista rauhaa kaipaat, mitä ympärillä haluat olevan? Mihin aikaan olet parhaimmillasi? Millaiset asiat tai tehtävät innostavat ja saavat sinut syttymään? Jäsennä ja rakenna itsellesi tietoinen kuva omasta toiminnastasi. Voit muuttaa toimintatapojasi ainoastaan tunnistamalla niitä ensin. Pohdi, mitä haluat muuttaa?
  3. Tee selkeät tavoitteet, konkreettiset ja saavutettavissa olevat. Tee isompia ja pitkäaikaisempia tavoitteita sekä mikrotavoitteita. Pilko isommat tavoitteet sopiviin välitavoitteisiin, jotta pääset aina palkitsemaan itseäsi. Motivaatiota tekemiseen pitää yllä tavoitteen merkityksellisyys sinulle. Haluat oikeasti toteuttaa sen. Koet sen olevan saavutettavissa, ja se on sinulle palkitsevaa.
  4. Palautuminen ja omien resurssien tunnistaminen sekä hallinta. Tunnet omat voimavarasi ja vahvuutesi. Osaat pitää omasta hyvinvoinnista huolta. Nukut riittävästi, syöt ja asetat rajat itsellesi sekä tekemisellesi. Kalenterinhallinta ja aikatauluissa pysyminen on taito, jota voi myös opetella. Mutta jos et osaa rajata tekemistä, niin kalenterisi on täynnä, ja jaksaminen äärirajoilla helposti. Siksi ei auta vaikka kuinka yrittää hallita kalenteria jos ei tunnista omia rajojaan minkä verran tekemistä voi olla.
  5. Huolehdi omasta peruskunnostasi ja ihmissuhteistasi. Liiku tai tee jotain mikä rakentaa peruskuntoasi. Pitää yllä fyysistä hyvinvointia ja henkistä myös. ÄLä unohda ihmissuhteita. Rakenna itsellesi mielekkäitä ihmissuhteita ja vaali niitä. Pidä huoli vapaa-ajastasi. Kehitä vapaa-ajalle itsellesi mielekästä tekemistä.

Elämäsi on sinun käsissäsi, sinä päätät kuinka sen vietät. Voit tehdä uuden päätöksen joka päivä.

Jätä kommenttisi