Vieraskynä – Miten jokainen voi onnellistua kuvien avulla

Vieraskynän kirjoittaja on Johanna Wahlbeck, taidefilosofi (FM), työnohjaaja STOry, kuvataideterapeutti (Suomen Kuvataidepsykoterapeuttien Liitto ry:n jäsen), taidekasvatuksen tohtorikoulutettava (Jyväskylän yliopisto), yrittäjä (Oivallamme.fi)

Kuva: Ella Tommila

Jokaisella meistä on oma kuvakieli, vaikka emme asiaa olisi koskaan tulleet ajatelleeksi. Meillä kaikilla on mielikuvia, muistikuvia, haavekuvia, minäkuvamme, maailmankuvamme… Ei ole sattumaa, että näissä sanoissa on kaikissa ”kuva” mukana. Esimerkiksi, mitä voimakkaampi tunnelataus johonkin muistoon liittyy, sitä selkeämmin se jää juurikin kuvana mieleemme.

Mikä on kuva?

Mutta mikä oikeastaan on kuva? Sille ei ole vieläkään keksitty täsmällistä määritelmää. Voidaan ainakin sanoa, että kysymys on jostain viivoista ja muodoista ja värikokemuksista jossain tilassa. Tuo tila voi olla raameissa taulussa tai mielikuva tilallisuudesta, jostain ulottuvuudesta. Mikä olisi sinusta hyvä kuvan määritelmä?

Olemme tottuneet selaamaan kuvavirtaa Instassa, kameran muistikortilla ja albumeissa, mutta emme ole tottuneita käyttämään kuvaa oman hyvinvointimme palvelijana.

Kuvan käyttö hyvinvoinnin palvelijana

Kaikkea ei voida sanoa sanoin. Kaikkeen ei voi löytää verbaalista ratkaisua. Kuva osuu suoraan tunteisiin. Koska kuva koskettaa suoraan tunteitamme, kuvan avulla voimme myös vaikuttaa tunteisiimme.

Kuvaa ja ihmiselle luontaista kuvallisuutta voidaan käyttää esimerkiksi:

 • tavoitteiden saavuttamiseen
 • tavoitteiden asettamiseen
 • itsetutkiskeluun
 • tunteiden tunnistamiseen
 • positiivisten tunteiden vahvistamiseen
 • irti päästämiseen
 • eteenpäin pääsemiseen
 • muistin apuna
 • haaveilukyvyn vahvistajana
 • luovuuden lisäämiseen
 • mielikuvituksen väylänä

Tutkimuksissa on todettu, että jo pelkästään tunteen ilmaiseminen kuvallisesti auttaa, vaikkei sitä sen jälkeen pystyisi sanallisesti analysoimaan. Auttava vaikutus jatkuu yhä esimerkiksi puolen vuoden jälkeen, se ei haihdu ilmaan hetkellisenä ahaa-elämyksenä.

Mitä suunnitelmallisemmin ja säännöllisemmin antaa tilaa omalle kuvakielelleen, sitä tehokkaammin sen avulla voi lisätä hyvinvointiaan. Ja toisaalta tutkimusten mukaan jo aivan pienelläkin luovalla teolla on positiivinen vaikutus seuraavan päivän mielentilaan.

Pieni kuvallinen onnellistumistehtävä

Ennen tehtävänantoa pohdin hetken sitä, mitä oikeastaan on onnellisuus? Se ei ole täydellisyyttä. Aristoteleen mukaan onnellisuus on pyrkimystä kohti onnellisempaa ja ”hyveellisempää” elämää. Demokritos katsoi puolestaan, että onnellisuus on tyytyväisyyttä siihen mitä on. Freudin mukaan ihmisen onnellistaa työ- ja rakkauselämän sujuminen. Pohdin, että onnellisuutta lisää ainakin se, että meidän erilaisiin tarpeisiimme vastataan.

Riippumatta siitä, mikä on sinun onnellisuuskäsityksesi, toivon seuraavan pienen kuvallisen tehtävän onnellistavan sinua.

Ota käteesi kynä ja paperia tai jokin muu kuvallisen ilmaisun väline. Voit käyttää sellaisia välineitä, joita sinulla sattuu siinä olemaan. Jos sinulla on värikyniä tai maaleja ja haluat käyttää niitä, käytä. Jos haluat toteuttaa kuvan vaikka älypuhelimesi sovelluksella tai kameralla kuvaamalla, tee niin.

Aseta kätesi aloituskohtaan ja sulje silmäsi. Mieti mitä kaipaat juuri nyt. Älä yritä analysoida. Sinun tulee vain keskittyä miettimään sitä tunnetta mikä nousee. Mitä kaipaat? Anna käden alkaa tehdä alustalle muotoja, pidä yhä silmät suljettuina. Sitten kun se tuntuu sinusta hyvältä, avaa silmäsi. Mitä näet? Tekeekö mielesi jatkaa kuvaa jotenkin, nyt silmät auki? Viimeistele kuva halutessasi.

Tekemästäsi kuvasta on nyt tullut merkki tarpeellesi. Kuva voi olla millainen vain. Pääasia on, että keskityit tarpeeseesi kun teit sitä, näin kuvasta tuli tarpeellesi merkki.

Kun toteutamme kuvallisuuttamme tällä tavalla tavoitteellisesti on meidän paljon helpompi päästä eteenpäin onnellisuuteen pyrkivällä tiellä. Kun tarve on saanut merkin, tähän merkkiin voidaan palata.

Tiedämme, että tavoitteisiin pääseminen on helpompaa kun tavoite on tunnistettu ja se pidetään mielessä. Nyt olet tunnistanut tarpeen, vaikka et vielä löytäisikään sille sanoja.

Katso kuvaa aina välillä. Kun katsot sitä, sekunnin murto-osassa aivosi muistavat tavoitteen ja alat tunnistaa väyliä tarpeellesi.

Jos teet aina välillä arjessa jotain luovaa kuvallista, alat pikku hiljaa huomaamaan esimerkiksi värien merkityksiä itsellesi ja voit käyttää kuvia enemmän ja enemmän hyvinvointisi palvelijoina.

Toivotan sinulle hyviä hetkiä kuvallisuuteesi tutustumisen parissa!

LISÄTIETOA

Kiinnostuitko kuvallisuutesi valjastamisesta hyvinvointisi palvelijaksi? Yksi tapa toteuttaa tätä on osallistua Rento kuva -verkkokurssille. Kurssilla voimme myös verkkotapaamisissa yhdessä tutkia videotehtävien pohjalta syntyneitä kuvia ja niiden merkityksiä. Lue lisää täältä: https://oivallamme.fi/rento-kuva-verkkokurssi-ja-yhteiso/

Johanna Wahlbeck Oy:n Facebook-sivulla on nyt käynnissä 17.9. klo 17 saakka arvonta, missä voit voittaa kuukauden Rento kuva -verkkokurssin, tässä linkki arvonnan postaukseen, osallistu kommentoimalla: https://www.facebook.com/johannawahlbeckoy/posts/2697869320475964

Johannasta voit lukea lisää hänen yrityksensä nettisivuilla Oivallamme.fi

Voit myös lähestyä Johannaa puhelimitse 040 410 1270 tai sähköpostitse johanna@oivallamme.fi

Jätä kommenttisi