Vieraskynä – Johtajanaisen kootut neuvot

Kirjoitin Johtajanaiset-kirjan kannustaakseni naisia hakemaan rohkeammin vaativia tehtäviä. Olen urani aikana törmännyt monta kertaa siihen, etteivät naiset usko itseensä vaan ovat liian itsekriittisiä. Kirjassa kuusi menestynyttä naisjohtajaa kertoo parhaat oivallukset työelämästä, johtamisesta sekä siitä, mitä huipulle pääseminen vaatii. Kerron kirjassa myös itsestäni.

Tähän blogiin kokosin neuvoja kirjan teemoista. Kirjassa nämä kulkevat otsikolla Tämän neuvon antaisin mentorina ja ovat kiteytyksiä lukujen aihepiiristä.

Vaikka tässä puhutaan naisista, niin asiat ovat yleispäteviä. Johtaminen on ennen kaikkea kykyä viedä asioita eteenpäin rakentavalla tavalla. Samoin uralla eteneminen vaatii omaa halua ja rohkeutta.

Ratkaisevat valinnat – Johtajanaisten neuvoja

Elämän ja uran ratkaisevat valinnat ovat tietoisia päätöksiä tehdä toisin. Joskus sattumalla on osuutta asiaan. Menestyksen työelämässä ratkaisevat määrätietoisuus, periksiantamattomuus sekä kyky nousta vaikeista tilanteista.

 • Valitse ja järjestä. Valitse mitä haluat saavuttaa. Mieti, mikä on tärkein päämäärä. Valitse sen jälkeen pienempiä sitä tukevia tavoitteita. Laadi asioiden tärkeysjärjestys ja pidä siitä kiinni.
 • Visualisoi onnistuminen. Näe itsesi siinä, missä haluat olla. Visualisointi on hyvä tapa suunnata ajatteluaan kohti tavoitteita. Ajattele myönteisesti. Hienot visiot eivät toteudu, jos romutat ne kyseenalaistamalla omat juttusi.
 • Kehitä tahdonvoimaasi. Keskity siihen mitä teet. Sulje häiritsevät laitteet ja opettele hiljentämään myös möykkäävät ajatuksesi. Harjoita läsnäolon taitoa.
 • Hae vaativia tehtäviä. Jos tehtävä kiinnostaa, hae sitä, vaikka et täytä kaikkia kriteerejä. Jos et saa haluamaasi, niin ainakin yritit. Ota opiksi ja hae seuraavaa tehtävää.
 • Uskalla olla vähän hullu. Ajattele isosti, rakenna polku ja katso miten pitkälle pääset. Innostuvia ja inspiroivia tyyppejä ei ole koskaan liikaa.

Vaikeat päätökset

Vaikeat päätökset ovat osa johtamista – ja kaikkea muutakin elämää. Usein järki ja tunteet vetävät vastakkaisiin suuntiin. Sydämeen sattuu, mutta päätös on tehtävä. Kyky tehdä päätöksiä on työelämässä ratkaiseva taito.

 • Tee päätökset rauhassa mutta tee ne. Uskalla päättää. Luota päätöksiisi ja ota niistä vastuu. Epäröivä ja jahkaileva esimies tekee hallaa koko yritykselle. Rohkeus tehdä päätöksiä myös palkitsee.
 • Ota aikaa monimutkaisille asioille. Keskustele luottoihmistesi kanssa. Hae ulkopuolinen mielipide. Mieti eri vaihtoehtoja ja skenaarioita useasta näkökulmasta. Anna ajatuksille aikaa asettua päässäsi.
 • Perustele päätökset. Perustele päätökset aina mahdollisimman hyvin, niin että ne ymmärretään, vaikka niitä ei aina hyväksytä.
 • Ole aidosti läsnä. Näytä, että ymmärrät ihmisten tunteita, vaikka joudut tekemään kovia päätöksiä. Tarjoa apuasi ja ole empaattinen.

Ajattelu ja tunteet

Jatkuva kiire, liian lyhyet yöunet, tiukat vaatimukset, kokous kokouksen perään, pinna kireällä ja verensokeri alhaalla. Miten pitää tämän kaiken keskellä ajatukset kirkkaina ja säilyttää fokus?

 • Tunnista tilanteet, jotka ärsyttävät sinua. Opettele tunnistamaan tilanteet, joissa provosoidut helposti. Mieti, miten voit opetella pysäyttämään tunnereaktion.
 • Ymmärrä ajatusten voima. Älä kuuntele tai usko kaikkea mitä mieli selittää. Aivot ovat tarinankertoja. Tunnista mitä ajattelet, pysähdy ja mieti haluatko jatkaa sillä radalla. Ajatukset ovat kuin junia. Niistä voi hypätä pois, jos ei pidä suunnasta, jonne ne ovat menossa.
 • Hyväksy epämukavat tunteet. Anna tunteiden nousta ja hyväksy ne. Tunteiden hyväksyminen rauhoittaa nopeammin kuin tukahduttaminen. Mieli usein ohjaa pois epämukavista tunteista, vaikka juuri sinne pitäisi mennä ja miettiä, mistä tässä on kyse
 • Hallitse elekielesi. Tunteet tarttuvat ja leviävät helposti. Ajattelusi näkyy alitajuisesti elekielessäsi. Jos ajattelet edessäsi olevasta ihmisestä ilkeästi, se näkyy sinusta, vaikka yrittäisit sitä peittää.

Ura ja perhe

Perheen ja uran yhdistäminen on välillä vaikea rasti. Jaksanko? Pystynkö? Haluanko? Tarjoutunut mahdollisuus voi olla ainutlaatuinen ja kiehtova, mutta tuoko se mukanaan jatkuvaa säätämistä ja stressiä. Naiset kuitenkin huolehtivat edelleen enemmän perheestä ja lapsista.

Kaikkien ei tarvitse haluta vaativia esimiestehtäviä, mutta on hyvä pohtia kieltäytyykö tilaisuuksista pelkojen ja liiallisen itsekriittisyyden vuoksi.

 • Näe mahdollisuudet. Kun edessä on kiinnostava haaste tai pyydetään esimiestehtäviin, mieti ensin mahdollisuuksia. Alun esteet on helpompi voittaa, jos näkee mitä hyvää uusi työ voi tuoda.
 • Ole rohkea. Tartu tilaisuuksiin ja mene epämukavuusalueelle. Haasta itsesi ja näe potentiaalisi. Jos ei heti nappaa, niin olet valmiimpi seuraavaan tilaisuuteen.
 • Älä jää odottamaan että olet valmis. Kokemus ja taidot tulevat tekemällä. Päämäärään voi päätyä myös mutkan kautta. Käytä kaikkea kokemaasi hyväksesi. Osaat todennäköisesti paljon enemmän kuin luulet.
 • Uskalla kehua itseäsi. Sano reilusti mitä osaat ja usko siihen. On turha kainostella. Ota vastuu omasta urastasi ja uskalla edetä. Irrottaudu vanhoista kaavoista ja kokeile uutta.
 • Neuvottele. Kaikkea ei voi saada yhtä aikaa, mutta aina voi neuvotella. Kysy miten työaika joustaa, jos perhe-elämä tai muu vaatii aikaa. Hyväksy myös, että jostain pitää tinkiä.
 • Ole itsellesi armollinen. Täydellisyyden tavoittelu on turhaa. Mieti myös, miten ja mistä itse puhut. Sanoilla on valtava voima. Arvosta itseäsi ja muita ja näytä se.
 • Opettele esiintymistä. Ota haltuun rennon vakuuttava ja itsevarma tapa puhua ja viestiä. Käytä ääntä, ota tilaa, istu eturiviin.

Ennen kaikkea uskalla olla hyvä ja anna itsesi loistaa. Arvosta itseäsi ja usko, että olet ansainnut vain ja ainoastaan hyvää.

Presidentti Tarja Halosta mukaellen: Kutsuu ne sua sitten bossladyksi, myyjätytöksi tai vanhaksi lehmäksi, sen kun teet mitä haluat.

Käyn puhumassa, teen koulutuksia ja henkilökohtaisia valmennuksia. Johtaminen, esimiestyö, uravalmennus, vuorovaikutustaidot ja viestintä ovat erityisalaani. Lisätietoja minusta löytyy www.kuistiala.com

Ota yhteyttä anu@kuistiala.com ja sovi tapaaminen!

Johtajanaiset-kirjaa saa kirjakaupoista ja mm. Alma Talentin verkkokaupasta. Linkki kauppaan https://shop.almatalent.fi/

Anu Kuistiala

Puhuja, tietokirjailija, valmentaja, johtajanainen

Jätä kommenttisi