Vieraskynä – Hyppy syvään päähän ja verkot vesille

Olen Kirsi Paldanius. Vahvuuksiani ovat mm. rehellisyys, luovuus ja oppimisen ilo. Saan energiaa metsäluonnosta, mökkielämästä ja hyvän mielen uutisista. Kuljen jalat maassa ja pää turvallisesti pilvissä. Kuulun introvertteihin, jotka viihtyvät seurassa, mutta kaipaavat palautuakseen reilusti omaa tilaa. Innostun ja olen uudelle avoin. Tervetuloa lukemaan yrittäjätarinaani!

Yritykseni syntyi intohimostani auttaa yrittäjää, johtajaa ja esimiestä saamaan niskalenkki työn kuormitustekijöistä, luomaan työyhteisöön myönteisen vuorovaikutuksen ilmapiirin ja lisäämään voimavaroja sekä omaan että koko henkilöstön (työ)arkeen. Yrityspalveluiden rinnalle koronakevään kuristusotteessa versoi henkilökohtaisesta tarpeesta Matka Tietoisuustaitoihin. Tieteelliseen taustaan nojaavaa verkkovalmennusta rakentaessani ajattelin ihmisiä, jotka tarvitsevat tai kaipaavat arkeensa kiireen keskeytystä, pysähtymistä ja läsnäolon hetkiä, mutta eivät tiedä miten sen tekisivät.

Minustako yrittäjä?

En syntynyt yrittäjäperheeseen, enkä lapsuus- tai nuoruusvuosinani kasvanut kiinni yrittäjyyteen sukulaisten savipajoissa tai perhetuttujen putiikeissa. Sen sijaan todistin laman aikaan, miten isäni pitkään hoivaama unelma yrittäjyydestä puhkesi kukkaan, mutta revittiin juurineen irti ennen parasta satoa. Hänen yritystarinansa oli ruma ja sitä seurasi vuosien draama. Mielikuvani yrittäjyydestä ei ole koskaan ollut hohdokas.

Siitä huolimatta tai ehkä jopa hieman uhmakkaasti juuri siksi, on yrittäjyyden siemen itänyt minussa jo vuosia ja pikkuisen sitä olen kokeillut jo aiemmin. Lähes 20 vuotta sitten perustin toiminimen, jonka puitteissa tein sivutoimisesti mm. IT-alan konsultointia ja koulutin mm. silloisen Rautaruukin henkilöstöä ja ammattiin opiskelevia nuoria sekä aikuisia eri oppilaitoksissa. Samaan aikaan sain tuntumaa yrittäjyyteen myös osakkaan näkökulmasta.

Sinne ja takaisin!

Muutin syntymäkaupungistani Raahesta Lahteen vuonna 2007. Samalla jätin taakseni kuntokeskusosakkuuden ja työnsin toiminimeni piironginlaatikkoon (ja unohdin sen niin pitkäksi aikaa, että joku nappasi nimen!). Lahdessa työskentelin hyvinvointialalla johtotehtävissä ja työn ohella suoritin ihan vaan harrastuksena rentoutusohjaajan opinnot. Keväällä 2010 tunsin, että on aika istuttaa orastava oman yrityksen taimi. Rahoitus ja starttiraha olivat allekirjoitusta vaille valmiit, kun toukokuussa irtisanouduin ja lähdin lomalle. Elämällä oli kuitenkin vielä yksi ässä hihassa ennen päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtymistäni ja se vilautti tuon kortin minulle matkalla lentokentälle.

Elokuussa löysin itseni jälleen kouluttajan roolista, jossa viihdyin yli kahdeksan vuotta. Samalla tyydytin tiedonjanoani mentaalivalmentajan opinnoissa ja hankkimalla työhöni liittyen näyttötutkintomestarin pätevyyden. Vuosi 2014 toi uuden suuntiman työuralleni. Olin jo pitkään ollut kiinnostunut oman työn ja työtapojen sekä työyhteisön kehittämisestä ja Work goes Happy tapahtumassa ymmärsin, tulevaisuuteni on työnohjaajana.

Innostus uudesta ei päättynyt tuohon, vaan jatkui edelleen 2016-2018 työyhteisösovittelijan ja työhyvinvointivalmentajan opinnoissa. Aika ei olisi voinut olla parempi! Työnantajani käynnisti keväällä 2018 jo kolmannet peräkkäiset YT-neuvottelut, joiden tuloksena lakkautettiin merkonomikoulutus, jota olin toteuttamassa. Työsuhteeni osa-aikaistettiin – ja silloin hyppäsin!

Palasin takaisin Pohjois-Pohjanmaalle, Perämeren rannikolle Raaheen. Kaupunkiin, josta lähtiessäni oli ajatukseni ”ei koskaan takaisin”. Mieleni oli valoisa ja seesteinen, kun reilu vuosi sitten lähetin yrityksen perustamisilmoituksen PRH:n kaupparekisteriin. Vuosien intohimoista; moninaisesta innostuksesta, uteliaisuudesta (omituisiinkin asioihin) ja oivalluksista syntyi Sepontytär Oy.

Hyppy syvään päähän ja verkot vesille

Ensimmäinen vuosi on ollut opettavainen, antoisa, raskas, mielenkiintoinen, silmiä avaava ja näkökulmia tarjoava. Ensimmäisiä tekojani yrittäjänä olivat verkostojen rakentaminen ja vahvistaminen. Liityin Raahen yrittäjät ry:n jäseneksi ja lähdin mukaan hallitustyöskentelyyn. Aktivoiduin myös alueellisesti ja toimin Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien yksinyrittäjäryhmässä sekä verkostoforumissa ja Suomen työnohjaajat ry:n aluekoordinaattorina.

Pääsin juuri ja juuri alkuun yksinyrittäjän taipaleellani, kun yrittäjäarjen kauhukuvat keväthankien kimmeltäessä hyökyivät päälleni korona-aaltona. Pärskin samassa pyörteessä satojen, tuhansien muiden yrittäjien kanssa. Potentiaaliset asiakkaat pelastuslauttoineen loittonivat yhä etäämmälle horisonttiin, eikä juuri aloittaneelle yritykselle, jolla ei vielä ollut osoittaa elinvoimaisuuttaan, ollut tarjolla edes kolhiintunutta styroxrengasta. Tartuin asioihin, joista sain kiinni. Käytin voimavarojani ja kiitin itseäni siitä, että olin vahvistanut resilienssiäni vuosien varrella.

Oman henkisen hyvinvoinnin tuotteistaminen

Kävin heti maaliskuussa kehityskeskustelun itseni kanssa ja tiesin, että en halua palata lähtöpisteeseen. Aluksi kyse oli varmasti ylpeydestä, mutta hyvin pian havaitsin jälleen innostuvani. Kartoitin vahvuuksiani ja osaamisidentiteettiäni. Vanhoja muistellessa uinuva mentaalivalmentaja-minä heräsi ja vaati vahvistusta tietoisen hyväksyvän läsnäolon osaamiselle. Hankin lisää tietoa, harjoittelin ja harjoitin. Samalla ryhdyin intuitiivisesti rakentamaan jotain, jota en ollut kuvitellut tekeväni ja kesän kynnyksellä syntyi Matka Tietoisuustaitoihin -verkkovalmennus.

Olen konkreettisesti kokenut, kuinka mindfulness vahvistaa kehoani rauhoittavaa hermostoa. Kesäkuussa tehdyssä Firstbeat-mittauksen tuloksissa näkyi, miten työssä palautuminen toteutui työpäiväni aikana. Olen myös henkilökohtaisesti oppinut, miten voin kokea ja tulla toimeen uusiutuvan kivun kanssa sitä havainnoiden ja hyväksyen sen sellaisenaan, tuomitsematta.

Matka Tietoisuustaitoihin testiversion käynnistymisestä on neljä kuukautta ja varsinainen pilotti päättyy marraskuun alussa. Palautteet ovat olleet todella rohkaisevia ja jatkoon kannustavia. Seuraava kahdeksan viikon lempeä perehtyminen tietoiseen läsnäoloon alkaa 27.11. maanantaina. Valmennuksen superedullinen early bird -hinta on voimassa 1.11.2020 saakka Sepontyttären verkkokaupassa. Early bird -tarjouksen jälkeen Kasvustoorin lukijana saat 10 % alennuksen valmennuksen normaalihinnasta, kun lähetät viestin otsikolla selviytymistarina osoitteeseen kirsi@sepontytar.fi.

Unohtuiko yritysasiakas?

Tässä erikoisessa ajassa olemme yhdessä nähneet, miten merkityksellistä yksilön hyvinvointi on sekä työssä että meidän jokaisen omassa arjessa. Sepontyttären vahvinta osaamista ovat työyhteisöjen toimintaa tukevat työhyvinvointivalmennus, työnohjaus ja työyhteisösovittelu.

Työyhteisön kehittämisen ja työhyvinvoinnin tueksi Sepontytär rakentaa asiakkaan tarpeisiin sopivan valmennuskokonaisuuden parin tunnin luento-workshopeista ja 1-2 päivän fasilitoidusta työpajatyöskentelystä (esim. VOIMAKEHÄ®-valmennus) aina useiden kuukausien syvää luotaaviin kehittämisprosesseihin. Työhyvinvointi on työyhteisön yhteinen asia. Se on investointi, jolla on tutkitusti merkittävä myönteinen yhteys mm. tuottavuuteen, voittoon, asiakastyytyväisyyteen, työntekijöiden vähäisempään vaihtuvuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin.

Työnohjauksessa yrittäjä voi jäsentää työtään ja terävöittää tavoitteitaan, esimies tarkastella ja kehittää johtamistaitojaan ja työyhteisö tarkastella toimintaansa uusista näkökulmista, löytää ratkaisumalleja keskustellen ja yhdessä oppien.

Presidentti Martti Ahtisaari on sanonut, että ”rauha on tahdon asia” ja että ”kaikki konfliktit ovat ratkaistavissa”. Työyhteisösovittelun keskeinen ajatus on, että sovitteluprosessissa ei etsitä syyllistä, vaan ratkaisua työrauhan palauttamiseksi. Sovittelu vähentää parhaimmillaan koko työyhteisön kuormitusta. Se kohentaa työviihtyvyyttä, opettaa arvostavaa keskustelua ilman konfliktin syntymisen tai syvenemisen vaaraa.

Valoa näkyvissä!

Sepontytär Oy:n alkutaival ei ole ollut helppo. Monta taloudellisia resursseja vaativaa suunnitelmaa on pitänyt siirtää tulevaisuuteen ja viimeksi tänään laskeskelin, että milloin voisin vihdoin hankkia säädettävän työpisteen ja luopua keittiön työtaso + pahvilaatikot -virityksestä. Tuleva talvi näyttää valoisammalta. On ilahduttavaa huomata, että kehittämiseen satsaamani aika ja vaiva sekä verkostoituminen alkavat tuottaa tulosta,

Liity seuraani somessa! Löydät minut LinkedInistä, Facebookista ja Instagramista. Matka Tietoisuustaitoihin valmennuksella on myös omat Facebook ja Instagram-tilit. Sepontyttären blogissa julkaisen keskimäärin kerran kuukaudessa työn kehittämiseen ja työhyvinvointiin liittyvän artikkelin. Tilaa uutiskirje!

Jätä kommenttisi