Oletko sinä multipotentiaali?

Olen törmännyt useamman kerran termiin multipotentiaali tässä viimeisen vuoden aikana. Viimeisen kahden viikon aikana se on noussut useamman kerran esille. Joten ei auttanut kuin lähteä selvittämään kuka oikein on multipotentiaali? Mitä se tarkoittaa? Kuka tai ketkä ovat multipotentiaaleja? Olenko itse sellainen? Aloin myös miettiä ystäviäni, tuttuja ja opiskelijoitani, ja totesin että me yrittäjät taidamme osa olla multipotentiaaleja.

Innostutko uusista asioista? Tuleeko jatkuvasti uusia ideoita? Pukkaavatko aivosi niitä ulos tahtomattasikin? Olet kiinnostunut monista asioista ja haluaisit tehdä vaikka mitä? Kysytkö itseltäsi mikä minusta tulee isona? Mikäli sinulla on tällaisia ajatuksia, niin saatat kuulua multipotentiaalien joukkoon.

Multipotentiaali termi on aika uusi, ja rantautui ilmeisesti noin pari vuotta sitten suomeen. Siitä on jo ollut kirjoituksia ja artikkeleita. Törmäsin Youtubessa videoon, jonka avulla minulle selkeni huomattavasti mistä multipotentiaalissa on kyse. Voit katsoa Emilie Wapnickin videon, jossa hän puheessaan ”Why some of us don’t have one true calling” avaa erittäin hyvin mistä on kyse. Video saattaa auttaa sinua, ja jos päässäsi käy surina sekä ideat ja asiat pulpahtelevat jatkuvasti, niin voit saada apua videosta.

Videon voit avata tästä.

Mikä minusta tulee isona?

Multipotentiaali ei keskity vain yhteen asiaan, ja valitse elämänsä aikana vain yhtä ammattia. Iso osa yrittäjistä saattaa olla tai luultavasti on multipotentiaaleja. Yrittäjyys mahdollistaa multipotentiaalisuuden. Se antaa sinulle mahdollisuuden päättää mitä teet tänään tai huomenna.

Moni kuitenkin potee huonoa omaa tuntoa ja rittämättömyyden tunnetta sen takia, että poukkoilee liikaa. Jos on monta rautaa tulessa yhtäaikaa, voi olla että ei saa aikaiseksi mitään kovin järisyttävää. Haittaako se sitten ketään? Miksi ei saisi olla multipotentiaali? Jäin pohtimaan kuinka oikeasti hyödyllistä yrittäjälle on, että hän osaa monesta asiasta vähän ja sitä kautta pystyy ymmärtämään liiketoiminnan tekemistä paremmin. Multipotentiaali imee tietoa ja oppia vähän kaikkialta. Olen itsekin kokenut olevani erittäin tiedonjanoinen koko elämäni. Kaikki uusi tieto on kiinnostavaa. Kaikki se tieto voidaan hyödyntää, jonka pystyy reppuunsa keräämään.

Meiltähän kysytään matkan varrella lapsesta asti ”mikä meistä tulee isona”. Vanhemmat, sukulaiset, ystävät, koulun opettajat, ammatinohjaajat kyselevät meiltä ”mikä sinusta tulee isona”? Mitä haluat tehdä? Mihin suuntaan haluat opiskeluissa suunnata? Entä jos ei tiedä. Olen törmännyt todella paljon nuorissa siihen, että ei vain oikein tiedä. Olisi niin paljon kiinnostavia asioita. Haluaisi tehdä montaa eri asiaa. Nuori voi olla multipotentiaali ja haluta elämäänsä enemmän sisältöä kuin vain yhden ammatin kautta on mahdollista saada. Tämän päivän yhteiskunta mahdollistaa paremmin sen, että suuntaa voi vaihtaa, muuttaa ja tehdä erilaisia asioita.

Multipotentiaalit ihmiset imevät tietoa ja oppia, he käyttävät sitä hyödykseen elämässään ja soveltavat aina siihen kyseiseen tehtävään missä milloinkin ovat. Multipotentiaalissa saattaa olla aivan erinomaista potentiaalia työyhteisön kannalta.

Onko multipotentiaali spesialisti?

Meillä arvostetaan osaajia, spesialisteja ja huippuasiantuntijoita. Multipotentiaali ei ole välttämättä spesialisti. Hän ei haluakaan erikoistua johonkin tiettyyn ammattiin vain ja ainoastaan. Erikoistuminen saattaa tylsistyttää häntä ja rajata mahdollisuuksia toteuttaa erilaisia kiinnostuksen kohteita. Monet vanhemmat tuskailevat teini-ikäisten kanssa, kun nuori ei tiedä mitä oikein haluaisi. Ei kannattaisi, asia ei ratkea sillä, että yrittää ohjata nuoren kiinnostumaan huippuvirasta, joka on se yksi ja sama loppuelämän. Jos hän on näet multipotentiaali, hän ei ehkä jaksa opiskella loppuun asti sitä yhtä ainoaa tietä vaan muuttaa suuntaa kesken opiskelujen. Nuori voi elää etsikkoaikaansa ja hakea erilaisten opiskeluiden kautta tietoa, jonka sitten hyödyntää myöhemmin löytäessään sen oman taipaleensa.

Huippuosaajia tarvitaan aivan varmasti tulevaisuudessa. Kehittyvä yhteiskuntamme, tietotekniikka, työnmuutokset ja murrokset vaativat kuitenkin tulevaisuudessa yhä enemmän moniosaamista. Multipotentiaalit saattavat olla tulevaisuuden tärkeitä tekijöitä työyhteisöissä.

Multipotentiaali omaksuu nopeasti uutta

Tämän takia he saattavat olla tulevaisuuden tärkeimpiä työntekijöitä. He kykenevät yhdistelmään tietoa ja rakentamaan uudenalaisia tapoja toimia. He ovat nopeita muutoksissa, innostuvat ja innostavat muita. He eivät jää odottamaan tai surkuttelemaan, vaan hyppäävät nopeasti eteenpäin ja toimivat.

Ole siis rauhassa multipotentiaali, jos katsottuasi Emilie Wapnickin puheen koet kuuluvasi tähän joukkoon.

Multipontentiaalin ihmisen suurimpia vahvuuksia ei ehkä ole priorisointi, ajankäyttö ja suunnitelmallisuus. MIkäli koet olevasi multipotentiaali, tästä ajanhallinnan jutusta löydät vinkkejä itsellesi.

Multipotentiaalilta voisikin kysyä ennemmin ”mitä kaikkea aiot tehdä tulevaisuudessa ja elämässäsi”?

Jätä kommenttisi