KasvuStoori – Health Coach Academy

Olen Sanna Spohr, Health Coach Academyn perustaja ja pääkouluttaja. Olen kiitollinen siitä, että nykyisessä työssäni pystyn yhdistämään oikeastaan kaikkea sitä osaamista ja kokemusta, jota olen vuosien varrella kerännyt niin hyvinvoinnin ja valmennuksen kuin toisaalta myös liiketoiminnan ja markkinoinnin parista. Koen olevani myös elämän ihmettelijä ja ikuinen oppija. Erityisen onnellinen olen siitä mahdollisuudesta, jonka Health Coachin ja kouluttajan työ tarjoaa myös jatkuvaan itsensä kehittämiseen. Mikä voisikaan olla palkitsevampaa kuin auttaa muita eteenpäin ja tulla auttaneeksi siinä samalla myös itseään.

Yritykseni on Health Coach Academy, jossa koulutamme Int Health Coacheja eli kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentajia. Autamme heitä omaksumaan coachingin ’taiteen ja bisneksen’, jotta he voivat inspiroida ja auttaa muita terveempään ja elinvoimaisempaan elämään, tienata elantonsa tehden merkityksellistä työtä ja jättää maailmaan positiivisen jäljen. Koulutuksemme on verkkopainotteinen, ja siihen voi osallistua mistäpäin Suomea tai maailmaa tahansa. Tänä vuonna meillä on ollut osallistujia muun muassa Hollantia, Kreikkaa ja Espanjaa myöden, ja olemme todella ylpeitä meiltä valmistuneiden coachien kentällä tekemästä hienosta työstä.

Miten kaikki alkoi?

Etsin alun perin vastauksia omiin hyvinvointi- ja terveyshaasteisiini. Olin jo pitkään tehnyt hommia hyvinvoinnin ja liikunnan parissa, mutta ajattelin aiemmin, että minun pitää mennä ”oikeisiin töihin”, ja hankin bisnes-puolen koulutuksen. Kaikki se oli hyvää kokemusta, ja kuitenkin sydän veti myöhemmin jälleen vahvemmin hyvinvoinnin pariin. Siihen aikaan 2000-luvun alussa Health Coach – koulutuksia ei vielä löytynyt Suomesta, joten aloitin Personal Trainer-opinnoilla. Tajusin kuitenkin hyvin pian, ettei se riittänyt kaipaamaani syvempään muutostyöhön: tein nimittäin todella kattavia ravinto- ja liikuntasuunnitelmia, eivätkä asiakkaani silti välttämättä edes sitoutuneet noudattamaan antamiani ohjeita.

Kiinnostuin motivaatiosta ja siitä, miten voisin valmentajana vaikuttaa siihen. Päädyin myöhemmin tekemään muun muassa elintapamuutosten valmennusta käsittelevän terveyspsykologisen gradun, ja lähdin etsimään vastauksia myös coachingin parista. Vastauksia löysinkin, ja kuitenkin samalla joku palanen tuntui edelleen puuttuvan. Esimerkiksi yrityspuolella tehdessäni valmennuksia, huomasin, miten monella oli kyllä hienoja tavoitteita, muttei energiaa edetä oikeaan suuntaan… Samaten joissain coaching-koulutuksissa häiritsi se, että niissä puhuttiin kyllä hyvää asiaa, mutta tauoilla vedettiin jatkuvasti pullakahveja eikä välttämättä ymmärretty kuinka ravinto vaikuttaa suoliston kautta koko mielialaan ja energiatasoon.

Kun Yhdysvalloissa löysin ensimmäiseen Health Coach -koulutukseen, tuli sellainen olo, kuin olisin tullut kotiin. Siinä yhdistyi coachingiin sopivasti myös elintapojen huomioiminen. Samalla kuitenkin useampi kurssikollega tuntui kokevan haasteita sen suhteen, miten kohdata asiakkaat valmennustilanteissa, miten tuoda heille tuloksia ja toisaalta miten ylipäätään saada asiakkaita, sillä tuo koulutus oli sisältänyt lähinnä terveystietoa ja vain niukasti valmennusta. Päädyin sparraamaan heitä, sillä itselläni oli taustalla jo runsaasti kokemusta valmennuksesta sekä myös markkinoinnin parista. Nämä Health Coachit alkoivat kyselemään minulta aina vain enemmän tukea ja jossain vaiheessa tajusin, että ehkä kannattaisi opettaa näitä asioita ikään kuin alusta asti ’oikein’ sen sijaan, että ihmiset ensin valmistuisivat jo koulutuksista ja olisivat edelleen pihalla sen suhteen, miten voisivat oikeasti onnistua käytännön Health Coachin työssä. Tästä tuli missioni ja tätä kautta Health Coach Academyn tarina sai alkunsa.

Miten olet päässyt tähän pisteeseen?

Sairastuin itse 15-vuotiaana vyöruusuun, mikä on yleensä ikääntyville puhkeava stressiperäinen sairaus. Se oli ensimmäinen iso herätys, ja hyvinvointi alkoi kiinnostaa. Myöhemmin alle kolmekymppisenä tajusin, että vaikka tiesin jo paljon hyvinvoinnista, en silti kokenut yhteyttä omaan hyvinvointiin eli en ollut osannut kunnolla viedä sitä käytäntöön. Samoihin aikoihin tuli työrintamalla vastaan arvoristiriita, kun seuraava etappi markkinointiuralla olisi ollut työpaikka maineikkaassa konsulttifirmassa, jossa olisi kuitenkin joutunut tekemään projekteja esimerkiksi tupakka- tai virvoitusjuomayhtiölle. Tiesin sisimmässäni, etten halunnut lähteä edistämään sellaisten tuotteiden menekkiä, jotka olivat osaltaan olleet myös oman sairastumiseni taustalla (mm. passiivisen tupakoinnin toimistossa sekä heikkolaatuisen ravinnon myötä). Vasta myöhemmin ymmärsin myös ajatusmallien, uskomusten ja ylipäätään mielen vaikutuksen kaiken tekemisen taustalla. Se laittoi etsimään aina vaan uusia vastauksia ja sitä myöten coaching vei mennessään.

Samaten olin kokenut myös henkilökohtaisessa elämässä kriisin, sillä vaikka ulkoisesti kaikki näytti hyvältä – minulla oli muun muassa kunniamaininnoin suoritettu MBA-tutkinto Yhdysvalloista, elämän piti olla edessä ja valmentamani tanssijoukkue oli lyhyessä ajassa saavuttanut pari MM-mitalia, en kuitenkaan pystynyt olemaan haluamani inspiroiva valmentaja, kun yhteys sisäiseen hyvinvointiin tuntui olevan kateissa. Kriisi kutsui muutokseen ja se oli iso käännekohta, jolloin päätin, että otan nyt oikeasti selvää siitä, mistä hyvinvoinnissa loppujen lopuksi on kysymys ja miten voin luoda sitä toisaalta omaan elämääni ja valmentajana edesauttaa sitä myös muiden elämässä. Siitä se syvempi tutkimusmatka alkoi ja tällä tiellä olen edelleen. Olen ollut etuoikeutettu, sillä olen päässyt opiskelemaan alan huippujen johdolla niin Suomessa kuin ulkomaillakin kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja kukoistukseen tähtääviä metodeja sekä soveltamaan niitä jatkuvasti myös käytäntöön.

Mikä motivoi sinua yritystoiminnassasi?

Haluan olla mukana luomassa uutta standardia kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ympärille. On niin paljon asioita, joita pystymme tekemään oman hyvinvoinnin ja luonnonmukaisen eheytymisen eteen, ja haluan olla viemässä tätä viestiä eteenpäin. Perinteiset keinot eivät useinkaan riitä ja lisäksi koen, että moni on valitettavan vieraantunut oman sisäisen viisautensa ja intuitionsa kuuntelusta, kuten itsekin olin. Emme niinkään kaada ihmisten päälle uutta tietoa, vaan ennemminkin autamme karsimaan sellaisia ylimääräisiä kerroksia, joita ei enää tarvita ja jotka mahdollisesti estävät ihmistä etenemästä haluamaansa suuntaan. Lisäksi meiltä valmistuneet Health Coachit vievät näitä oppeja eteenpäin väreilyvaikutuksen tavoin kukin omalla tavallaan myös omille asiakkailleen ja verkostoilleen.

Minua motivoi myös se, että voin ohjata aloittavia hyvinvointiyrittäjiä markkinoinnin ja bisneksen saralla, jotta heidän ei tarvitsisi tehdä kaikkia niitä virheitä, mitä olen itse oppinut kantapään kautta. Haluan olla lyhentämässä heidän oppimiskäyräänsä, jotta heidän ei tarvitse opiskella vuosikaupalla onnistuakseen Health Coachin työssä. Maailmassa on paljon tuotteita, joita markkinoidaan isolla rahalla, mutta jotka eivät loppupeleissä vaikuta ihmisten hyvinvointiin positiivisesti. Haluan edesauttaa sitä, että hyvinvointialan toimijat, jotka tekevät työtä sydämestä käsin, saavat tarvittavat välineet, tietotaidon ja itseluottamuksen sellaisen liiketoiminnan rakentamiseen, josta he voivat olla ylpeitä. Vain sitä kautta he pääsevät myös tekemään käytännössä tätä tärkeää työtä. Samalla pystymme myös omalta osaltamme olla tekemässä tästä maailmasta parempaa ja terveempää paikkaa.

Parhaimmat yritystoimintasi opetukset vuosien varrella?

Niitä on paljon! Tein pitkään yksilövalmennuksia, ja siinä oppi ennen kaikkea ihmisten kohtaamista sekä ”heidän kartalleen” pääsemisestä omien oletusten tekemisen sijaan. Yrityspuolella toimiessani sain itseluottamusta myös sen suhteen, että kaikki ovat loppujen lopuksi ihmisiä yksilöllisine toiveineen ja tarpeineen, olipa titteli mikä hyvänsä. Kun lähdin täyspäiväiseksi yrittäjäksi, tein alussa kaikki mahdolliset virheet – oli kalliit toimitilat ja fyysisen hyvinvointistudion kovat kuukausittaiset kiinteät kulut, joita oli haastavaa kattaa kilpailluilla markkinoilla, vaikka töitä paiskittiin aamusta iltaan. Toisaalta sain samalla tärkeitä oppeja paitsi liiketoiminnan organisoinnista myös siitä, mitkä ovat lopulta niitä oleellisimpia asioita, mihin kannattaa keskittyä. Kenties voimauttavinta on ollut oppia senkaltaista ”myyntiä” (jota voi myös halutessaan kutsua ihmisten auttamiseksi), että tietää pystyvänsä ottamaan uudella tavalla vastuuta omasta tilanteestaan ja samalla luomaan myös positiivista muutosta muille keskittymällä oikeanlaisiin asioihin.

Mikä on yrityksesi tulevaisuus? Mitä tavoittelet?

Tavoitteena on vahvistaa entisestään tulevien ja meiltä valmistuneiden coachien inspiroimista ja tukemista heidän ydintoiminnoissaan, jotta he voivat levittää omat siipensä ja menestyä. Olemme käynnistäneet myös Master-tason koulutukset jo valmistuneille coacheille, jotta he voivat syventää entisestään omaa osaamistaan ja lisätä vauhtia liiketoimintaansa. Tulevaisuudessa tavoitteemme on laajentaa toimintaamme entisestään muualle Eurooppaan ja järjestää myös ulkomaan retriittejä.

Miten nollaat itsesi?

Ennen kaikkea meditaation, liikunnan, tanssin ja luonnossa kävelyn avulla.

Tahtolauseesi?

 ”Your life is a message to the world – make sure it’s an inspiring one.” Eli ’elämäsi on viesti maailmalle – varmista, että se on inspiroiva’. Tämä lause muistuttaa itseäni leadershipin eli ikään kuin sisäisen johtajuuden ajatuksesta ja siitä, että haluan olla positiivinen roolimalli muille – kuten vaikkapa ’heimollemme’ eli opiskelijoiden ja alumnien yhteisöllemme, tiimilleni ja myös pojalleni. Toisaalta en näe tätä siten, että siitä kannattaisi ottaa paineita, ja näen myös inspiroimisen käsitteen nykyään laajempana – itseäni inspiroi esimerkiksi moni sellainen toimija, joka uskaltaa puhua omaa totuuttaan, vaikka se ei aina olisi kivaa ja helppoa.

www.healthcoachacademy.fi

www.facebook.com/healthcoachacademy.fi

www.instagram.com/healthcoachacademy.fi

Jätä kommenttisi