Mentorin päiväkirja – Oppimisen ja oivaltamisen ketjureaktio

Omassa työssäni mentorina ja coachina sain kokea, että lokakuu oli todellista sadonkorjuun aikaa. Syksyn aikana moni mentoroitavistani sai lähes vuoden mittaisen kehittämisprojektin päätökseen. Näitä kaikkia yhdisti kehittäminen jonkin uuden tutkinnon avulla. Osa suoritti Yrittäjän ammattitutkinnon yritystoiminnan kehittämiseksi, osa Yritysneuvojan erikoisammattitutkinnon ja jotkut Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon. On ollut hienoa nähdä lisäarvo, jota tutkinnon suorittaminen on tuonut kehittämistyöhön. Aikaisempia toimintatapoja on viilattu. On uskallettu tarttua aivan uusiin juttuihin. Uusia polkuja tuli valittua ja asetettua tavoitteita myös korkeammalle kuin aikaisemmin.  Aika moni on myös ilokseen yllättänyt itsensä löytäessään itsestään kokonaan uusia vahvuuksia, joita voi hyödyntää liiketoiminnassaan ja omassa elämässään.

Monia asioita voi opetella yksin ja itsekseen. Jos on ns. tutkijaluonne, nauttii uuden löydön tekemisestä ”omassa kammiossaan”. Todennäköisesti silloinkin hyödyntää aikaisemmin oppimaansa, jo jonkun toisen löytämää tietoa ja kaikkea sitä kokemusta, jonka on hankkinut ja nähnyt ympärillään. Aikaisemmin opitusta ja uudesta tiedosta muodostuu tiedon ketju. Uusi lenkki tiedon ketjussa helpottaa taas jatkossa jonkin uuden asian ymmärtämistä.

Mihin oppia tarvitsee?

Missä uutta tietoa on tarkoitus hyödyntää? Uutta voi opiskella toki vain oppimisen ja tietämisen ilosta. Pitääkö kaikesta oppimisesta olla hyötyä?Kaikelle oppimiselle on yleensä kuitenkin jokin tarve.

Mihin kaikkeen se vaikuttaa, että opin jostakin asiasta lisää? Mihin kaikkeen pyrin vaikuttamaan oppimisellani? Juuri se oppimisen tavoite on tärkeä, kun mietit minkä tavan valitset oppimiselle.  Luetko kirjoja? Kuunteletko luentoja? Muokkaatko oppimastasi jotakin uutta? Vai sopiiko sinulle parhaiten oppiminen jonkin valmiin opintopolun avulla?

Useita ammattitutkintoja voi suorittaa melko itsenäisesti. Kannustan itse kuitenkin osallistumaan ohjattuun koulutukseen. Kannattaa haastaa itsensä. Jos et tiedä, mitä et tiedä, on vaikea hakea sellaista tietoa itsenäisesti. Koulutuksen aikana on hieno huomata osaavansa jo jonkin alueen hyvin. Näkökulman laajentaminen ja joskus myös näkökulman vaihtaminen saattaa olla juuri se ratkaiseva tekijä oman liiketoiminnan kehittämisessä. ”Altistu uudelle” oli joitakin vuosia sitten Helsingin Juhlaviikkojen slogan. Tätä positiivista altistumista kannattaa hyöyntää sekä työelämässä että myös yksityiselämässään.

Vuorovaikutuksella on oppimisessa suuri merkitys. Vaikuttaa vuorotellen. Käydä vuoropuhelua. Tästä syntyy oppimisen ja oivaltamisen ketjureaktio. Kun oppiminen tapahtuu vuoropuhelun avulla, opit ja oivallat taas lisää.  Pääset testaamaan omia ajatuksiasi ja oivalluksiasi. Jokin päähämme jäänyt fakta osoittautuukin fiktioksi. Tai sitten mahdollisesti aikaisemmin oppimasi puhkeaa todella kukkaan vasta uusien oivallusten myötä. Ryhmämentoroinnissa ketjureaktio toimii. Yksi ihmettelee yhtä asiaa, toinen jotakin muuta. Vuoropuhelulla yhdistetään tietämistä ja osaamista.

Eräs mentoroitavistani kertoi päättöarvioinnissa, ettei koulutuksen alkuvaiheessa ymmärtänyt yhtään mistä puhutaan. Matkan varrella alkuperäinen kehittämisidea muutti muotoaan. Käsitteet ja liike-elämän ”jargon” (ammattikieli) avautuivat. Asiakkaan tarpeet ja mentoroitavan oman yrityksen missio ja arvot nousivat keskiöön. Koulutuksen aikana syntyi uusia työkaluja hyödynnettäväksi. Jotkut mentoroitavistani hyppäsivät aivan uuteen alaan. Joku taas oivalsi, kuinka tärkeää on oman työn rajaaminen. Ajatusmaailmassa voi tapahtua monenlaisia muutoksia. Ne voivat johtaa sellaisiin vaihtoehtoihin ja muutoksiin, joita ei aikaisemmin olisi osannut aavistaakaan.

Tämä jakso viime syksystä tähän hetkeen on ollut myös minulle mentorina mahtavaa yhteisen oppimisen ja oivaltamisen aikaa. Olen itse saanut laajentaa omaa maailmankuvaani ja näkökulmaani taas kerran aivan uusille alueille. Pidän sananlaskuista. Joskus ne on kuitenkin hyvä sanoittaa uudelleen. Joukossa tyhmyys tiivistyy sovellettuna oppimiseen: joukossa viisaus vahvistuu.

Onnittelut vielä kerran kaikille tutkinnon suorittaneille, sekä omille aktoreilleni että kaikille muillekin itsensä kehittäjille, jotka sattuvat tämän blogin lukemaan.

Merja

Merja Carlander kertoo Mentorin päiväkirjassa tulevien kuukausien aikana mietteitään ja havaintojaan mentoroinnista.  

Merjan missio on tukea työyhteisöjä, esimiehiä ja yrittäjiä kohti parempaa työelämää ja saavuttamaan tavoitteensa. Hän toimii yritysmentori, johdon ja työyhteisöjen coachina ja työnohjaajana.

Ihminen on kokonaisuus. Huolehtimalla omasta fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan, osaamisen kehittämisestä ja yhteisöllisyydestä saa aikaan myös parempaa tulosta. Vastapaino työlle on se elämän neljäs tukijalka.

  www.merjacarlander.fi  www.facebook.com/merjacarlander2./ www.linkedin.com/in/merja-carlander-3ab839ab

Jätä kommenttisi