Tuunaa energiaa ja positiivisuutta työhösi

Moni odottaa onnen löytyvän jostain muualta ja on tyytymätön nykytilaansa joko omassa elämässään tai työssään. Yrittäjäkin voi olla tyytymätön omaan tekemiseensä ja yritystoimintaansa.

Työterveyslaitos on tutkinut paljon työhyvinvointia ja työpahoinvointia. En ole kuitenkaan nähnyt montakaan tutkimusta tai juttua siitä, miten voi itse tehdä muutoksen muokkaamalla työympäristöään, työtään ja tekemistään.

Luin jutun, en enää muista mistä, että työtä voisi itse tuunata. Tämä on varsin erinomainen ajatus. Työn tuunaamista voi harjoitella samalla tavalla kuin tuunataan vaikka vaatteita tai mitä tahansa muuta. Riippuu millainen tahtotila itsellä on. Sen sijaan että murehdit päivittäin, mikä on huonosti, niin voisitkin miettiä, mikä on tänään mennyt hyvin. Vaikuta itse omaan työhösi ja tee siitä mukavampaa.

Jos aamulla tuntuu siltä, että taas tätä samaa, voisitko siinä tapauksessa alkaa ohjata energiaa työn tekemisen pieniin muutoksiin? Voisitko olla ystävällisempi muille ja tuoda sitä kautta hyvää mieltä? Voisitko hymyillä asiakkaille tai kiittää ihmisiä kommenteista? Voisitko lähettää piristäviä meilejä, aloittaa ne eri tavalla kuin tähän asti? Voisitko innostua rutiinien tekemisestä, jotka tuntuvat turhauttavilta, tylsiltä tai pakkopullalta ja tehdä ne ensi kerralla vaikka vähän eri tavalla?

Voit myös miettiä, kenen kanssa teet mitäkin. Kyynisyys voi tarttua helposti kanssaihmisistä ja tämä taas syö energiaasi. Saatat olla erimieltä asioista, mutta se ei tarkoita, että sinun kannattaa jäädä niitä murehtimaan. Kaikessa ei tarvitse olla oikeassa, eikä kaikesta kannata pahoittaa mieltänsä, vaikka ei olisikaan samaa mieltä. Aloita energian vastaanotto, unohda sellaiset asiat, jotka vievät sinulta energiaa.

Voit kokea onnistumista, kun mietit, mitkä asiat ovat  tänään hyvin ja mitkä asiat saavat sinut sekä muut hyvälle tuulelle. Voisitko kysyä asiakkailta palautetta siitä, miten onnistuit? Kukaan ei estä kysymästä. Kysy vaikka, mitä asiakas tykkäsi, mitä hän  haluaisi, että tekisit toisin? Voitko jakaa onnistumisia työtovereiden kanssa? Puhuminen on yllättävän palkitsevaa, kun kertoo ääneen toisille, mitä on saanut aikaiseksi tai kehuu muiden tekemistä. Jos kehut muita, saattaa olla että saat itsekin kohta kehuja.

Meneekö sinulla loppujen lopuksi niin huonosti, vai oletko jäänyt kyynisyyden kierteeseen? Vertailetko itseäsi koko ajan muihin ja heidän tekemiseensä? Aina on joku jolla menee paremmin, on kiinnostavampi, innostavampi, kauniimpi, menestyneempi tai rikkaampi. Vertailulla vasta kyynisyys nostaakin päätään. Jos haluat ruokkia oikein kunnolla omaa kyynisyyttäsi, niin vertaile koko ajan miten huonosti sinun asiasi ovat. Tämä on ihan paras keino nostaa kyynisyyden astetta. Mutta miksi tekisit niin, mitä se hyödyttää? Jos kulutat aikaasi miettimällä epäkohtia, niin unohdat, mitkä kaikki asiat ovat hyvin. Elämä on yllättävän ihanaa ja ainutkertaista, kun antaa itselleen vapauden elää sitä positiivisuuden kautta.

Hyvä ja simppeli keino saada perspektiiviä asioihin, on tehdä listaus. Jaa paperi puoliksi ja kirjaa toiselle puolelle paperia ne asiat, jotka ovat työssäsi heikosti tai huonosti tai jotka ovat epäkohtia. Kirjaa toiselle puolelle taas ne asiat, jotka ovat hyvin, kivoja, antavat mielihyvää, tuovat energiaa ja auttavat jaksamaan työssä. Sen jälkeen käy läpi heikot kohdat ja mieti, voisitko muuttaa omaa toimintaasi niin, että epäkohdat muuttuvatkin positiivisiksi asioiksi ja negatiivisuuden sijaan ne tulevaisuudessa antaisivatkin sinulle energiaa. Kaikkea et ehkä voi muuttaa kerralla, mutta tee ainakin pieniä muutoksia sellaisiin asioihin, joihin voit itse vaikuttaa.

Tsemppiä – ole oman työsi paras pomo!

Jätä kommenttisi