Tänään meinasi aamukahvi mennä väärään kurkkuun ELYN uutisoinnista

Yrittäjänä en voi todeta kuin, että oliko tämän aamun uutinen aprilliä vai todellakin totta? Olin aika sanaton kun kuulin uutisen. Uutisoitiin, että ELY vaatii osan rahoista takaisin niiltä toiminimi yrittäjiltä, joille on myönnetty rahoituksella palkkakuluja omaan palkaan. Selityksenä oli että on ollut kiirettä ja käsittelijöitä, joilla ei ole ollut riittäävää osaamista. Onko yrittäjien vika, että ELY ei ole ohjeistanut käsittelijöitä ja perehdyttänyt heitä tehtäväänsä?

”Kaurasen mukaan virhe pääsi tapahtumaan, koska kiireisessä tilanteessa hakemuksia käsittelivät myös tehtävän erityispiirteitä heikosti tuntevat työntekijät.” Jutun mukaan kiire ja osaamattomuus on ollut syynä tähän virheeseen.

Tämä on mielenkiintoinen tilanne. Ensimmäisenä antaisin neuvon yrittäjille, joille takaisinperintään tulee vaatimus. Katso päätös, mitä päätöksessä sanotaan ja mihin raha on luvattu. Jos päätöksessä on luvattu palkkoja. jotka olet hakemuksessa esittänyt, niin kuuluuko yrittäjän maksaa takaisin? Vai kuuluuko ELYN maksaa rahat yrittäjän puolesta. Kenen on vastuu tässä tilanteessa? No ei ainakaan yrittäjän, joka on tehnyt hakemuksen ja saanut päätöksen sekä toiminut ELYn ohjeiden ja määräysten mukaan. Eli toiminut kuten on ohjeistettu ja neuvottu.

Kannattaa olla yhteydessä ELY:n ja selvittää voiko rahat siirtää käytettäväksi työntekijöiden palkkoihin tai muuhun hyväksyttäviin kuluihin. Kyllä ELY:n on oman virheensä takia tehtävä ratkaisuja muuten kuin takaisinperinnällä tässä tilanteessa. Virhe on heidän.

Kuinka tmi yrittäjä eroaa Oy yrittäjästä, vaikka työllistää?

Tämä on mielenkiintoinen asia myös, koska rahaahan ei ole saanut yksinyrittäjänä. Oy yrittäjä voi siis laittaa omaa palkkaansa rahoitukseen, mutta tmi yrittäjä ei olisi voinut. Näin ainakin käsitin, että koskee tmi yrittäjiä. Kuinka yrittäjät voivat olla näin eriarvioisessa asemassa lain silmissä eri yhtiömuodon suhteen?

Onneksi nyt ELY on kuitenkin herännyt siihen, että ohjaa yrittäjiä käyttämään rahan muuhun kuin omaan palkkaansa. Yrittäjähän ei palkkaa tarvitse ainakaan tmi yrittäjä näköjään. Yrittäjä voi elää ilman palkkaakin. Eriasia on sitten mistä maksaa omat laskut ja ruuat.

Korona kurittaa monia yrittäjiä jo ihan tarpeeksi. Ei toivoisi, että ELY ja laki jatkaa kurittamista. Nyt tarvitaan yhteiskunnalta järkeviä päätöksiä ja vaikka lakimuutos tai joku poikkeus lakiin poikkeusajan takia. Aina sinne joku keino keksitään, jotta ei kuriteta lisää yrittäjiä, jotka ovat muutenkin vaikeuksissa. Sen takiahan he ovat rahaa hakeneet, että pystyvät säilyttämään liiketoimintansa, kehittämään eteenpäin ja säilyttämään työpaikat.

Tsemppiä ja jaksamista kaikille yrittäjille!

Jätä kommenttisi