Some on osa elämäämme. Millainen on sinun somekuvasi?

Somen kuva, kulissi, henkilökohtainen imago eli kuva jonka luot itsestäsi sosiaalisessa mediassa on mielenkiintoinen aihe. Pitääkö somessa olla ”kulissi” ja katsoa elämää kultareunaisen peilin kautta? Pitääkö näyttää hyvältä tai saako olla aidosti sitä mitä elämä on? Tuleeko aidolle enemmän seuraajia, tykkäyksiä kuin ei niin aidolle kuvalle?

Toiset tuovat omaa ihanaa elämää esille. Hyvä näin, jos se tuntuu hyvältä. Se ei kuitenkaan aina ole todellisuus. Ihania kuvia itsestä eri paikoissa, illallisilla ihanassa kodissa tai ravintoloissa, matkoja ja terveisiä matkoilta. Upeita harrastuskuvia. Mikä ettei, jos tämä on se mitä ihminen haluaa itsestään esille tuoda. Todellisuus voi olla muuta tai sitten se onkin ihan aitoa.

Luin kommentin aiemmin jostain jutusta, että ”aidosti onnellisen ei tarvitse esittää somessa”. Somen kulissin rakentaneet eivät kuitenkaan ehkä ole tehneet sitä ainoastaan siksi että esittävät jotain, vaan se saattaa olla ihan tietoisesti rakennettu henkilöbrändi, imago tai kuva, jotta sitä voidaan myöhemmin hyödyntää. Toki on niitäkin jotka voivat huonosti, mutta näyttävät ulospäin muuta.

Negatiivisuus ei jaksa kauaa kiinnostaa. Jos some on täynnä pelkkää negatiivista kommenttia emme luultavasti seuraa kovin kauaa ja tarkkaan. Se muuttuu meille hengisesti raskaaksi seurattavaksi. Siirrymme seuraamaan muita. Onnellisuutta, hienoa elämää, kivoja juttuja ja ihania kuvia halutaan nähdä. Ihmiset haluavat kertoa kuvin omasta elämästään. Some yhdistää meitä ja antaa meille mahdollisuuden elää myös elämäämme julkisesti. Kuka tahansa voi tulla somessa vaikuttajaksi ja rakentaa sitä kautta vaikka itselleen työelämän. Some on mahdollisuuksien maailma.

Pitäisikö maailmamme olle enemmän aito?

Helposti sitä kuvia ja juttuja katsoessaan ajattelee, että oma elämä ei ole ollenkaan noin loisteliasta. EI sen tarvitsekaan olla. Jos olet tyytyväinen omaan elämääsi voit elää juuri omanlaistasi elämää. Kuvasi ja juttusi voivat olla sitä aitoa arkea, niitä pieniä hetkiä joita haluat tuoda esille. Todellinen arki on iloa ja surua, kiirettä ja laiskottelua, rentoa ja jännittynyttä. Se on juuri sinun arkeasi.

En tiedä tuntuuko minusta vain, mutta koronan myötä aitoutta kaivataan yhä enemmän. Aitoutta haetaan luonnosta erityisesti ja kodista. Koti on noussut uuteen arvoonsa ja se on aito asia ihmisen elämässä. Se on turvasatama, ja jokaiselle tärkeä paikka. Sitä halutaan myös jakaa somessa.

Jos sinulla on tarve esittää jotain muuta kuin mitä elämäsi oikeasti on, mieti syytä siihen. Aina voi unelmoida ja haaveilla ja kuvata sitä elämää, jolloin tekee itsellensä ”some aarrekarttaa” omasta elämästään. Eli haaveilee ja unelmoi millaista haluaisi elämänsä olevan. Tämäkin voi olla monelle se keino voida paremmin. Unelmat ja haaveet ovat jokaiselle meille tärkeitä.

Toki kaikki se mitä kerrot voi olla myös aitoa. Seuraajat, katsojat eivät vain miettivät ja luulevat että onkohan tuo aitoa. Suurin osa onnen kokemuksista ja arjen ”glamourista” on varmaankin totta. Jos on tarve esittää jotain muuta, se on sen henkilön tai perheen ongelma. Se ei ole muilta pois tai vaadi muita tekemään samalla tavalla.

Somevaikuttajat ovat taitavia poseeraamaan ja tuomaan esille sen mitä haluavat. Täytyy muistaa, että he saattavat tehdä tätä työkseen. Se on heille elinkeino. Emme me lukiessamme naistenlehdestä jonkin ihanan elämäntarinan, kodin kuvausta ym. jää ”kahdehtimaan” hänen elämäänsä. Ei meidän tarvitse kahdehtia somessakaan ketään. Voimme vain nauttia kivoista tarinoista ja kuvista. Saada ideoita ja ajatuksia, kokemuksia ja näkemyksiä.

Mitä teet jos somen kuvat ja kertomukset ahdistavat?

Jos haluat oppia ajamaan autoa menet autokouluun ja opettelet. Some maailmaa pitäisi myös opettaa paremmin tulevaisuudessa. Kuinka se toimii, mikä on aitoa ja mikä ei. Kuinka ne erottaa sekä kuinka sinä haluat siellä näkyä. Varsinkin lasten ja nuorten kanssa tulisi kotonakin jo puhua nykyään somesta ihan samalla tavalla kuin kysytää, mitä koulussa tapahtui. Somesta tulisi tulla yksi arjen puheenaiheista. Se on osa meidän elämäämme ja tulee olemaan.

Kuinka some vaikuttaa sinun elämääsi? Aitoa somen elämää, on se sitten millaista tahansa.

Jätä kommenttisi