Siirryin ruokkimaan luovuuttani ulkotöihin

Ulkotöitä voi tehdä monella tavalla. Minulle kesä antaa mahdollisuuden istahtaa omalla pihalla ulkotöihin. Olen huomannut, että kummasti ympäristön, näinkin pienen, vaikuttaa työmotivaatioon ja ruokkii luovuutta. Yritän aina varastoida kesän aikana valoa ja luovuutta aivoihini. Vaikka oikeasti luovuutta ei taida pystyä varastoimaan, mutta kesän fiilistä kyllä. On niin ihana istahtaa aamulla terassille, ottaa kone syliin ja alkaa tehdä töitä. Fiilis on aivan eri kuin työpöydän ääressä istuessa.

Luovuus ei muuten ole kenenkään yksinoikeus tai annettu vain harvoille ja valituille. Luovuutta voi oikeasti ruokkia, ja meissä kaikissa on sitä. Muuttamalla ympäristöä, siirtymällä vaikka ulos töihin, voi kummasti lähteä luovuushyrrä aivoissa toimimaan.

Luovuus on kyky tuottaa jotain uutta. Uuden tuottaminen ja luovuuden ylläpitämiseen voi käyttää erilaisia keinoja kuten työpisteen siirtäminen toiseen ympäristöön, matkustelu, liikunta, esineiden uudelleen sijoittelu. On vaikka mitä keinoja hieman rikkoa olemassa olevaa ympäristöä tai vaihtaa maisemaa. Monet kirjailijathan lähtevät jonnekin mökille, ulkomaille tai erakoitumaan kirjoitusprosessin ajaksi. Toisinaan minäkin otan koneen mökille matkaan, ja kun olen täysin eri ympäristössä, saattaa tulla vaikka mitä ideoita jotka on saatava koneelle. Ettei ne unohdu.

Vapaus ruokkii luovuutta

  1. Ei kannata tehdä kaikkea kuten ennen, kannattaa muuttaa jotain. Ilman luovuutta ei synny innovaatioita. 
  2. Pidä mielesi virkeänä. Ole utelias ja nälkäinen uusille asioille.
  3. Älä tee kaikkea samalla tavalla kuin ennen.
  4. Luovuutta tarvitaan kyllä ihan kaikessa työssä, se ei ole vain taiteilijoiden yksinoikeus. Pelkästään asiakaspalvelussa tarvitaan luovuutta, siivouksessa, suunnittelussa jne. Emme ole koneita, jos olisimme, meistä tulisi robotteja.
  5. Katsele ympärille ja ihmettele kaikkea ihanaa. Ihmetteleminen antaa aivoille ja silmille mahdollisuuden nähdä sellaisia asioita jotka muuten ohittaisit. Muistele sitä aikaa kun olit lapsi, kuinka kaikki oli lapsen uteliaan silmin ihmeellistä. Ihmettelyn aikaa ei tarvitse lopettaa aikuisena. Voi kaivaa tuon lapsen sisältään ja antaa ihmetellä.
  6. Mielikuvitus on luovuutta, se voi tuottaa uskomattoman ihania näkyjä, kun annat sen ryöpsähdellä. Aivot viriävät luovuuden tuottamisen tilaan. 
  7. Uskallusta ja rohkeutta tarvitaan. Vain uskaltamalla katsoa, ihmetellä ja kokeilla voi muuttaa omaa tekemistä. Voi muuten erottua tapetista, eikä olla osa sitä.
  8. Entä alitajunta, oletko hyödyntänyt omaa alitajuntaasi? Joskus kun en keksi jotain ratkaisua, lähden kameran kanssa kävelemään ja kuvaamaan. Valokuvaus luonnossa, jos mikä ruokkii minun luovuuttani ja alitajuntaa. Kun on Jätän sen mitä en ole keksinyt siksi aikaa alitajuntaani. Kun tulen takaisin koneen ääreen yllätyn välillä itsekin, kun olen ratkaissut tai löytänyt mitä sekä miten toteutan.
  9. Kärsivällisyyttäkin välillä tarvitaan. Jos ei synny mitään luovaa, pitää vain tehdä toinen valokuvauslenkki tai alkaa piirtämään, maalaamaan tai ihan jotain muuta. Kyllä se sieltä sitten ratkeaa.

Eikun ulkotöihin taas luovuutta etsimään.

Suvi Voutilainen

Avena Design

Jätä kommenttisi