Onko ihminen luonnon vaikutuksen takia kesällä onnellisempi?

Tutkimusten mukaan luonnolla on parantava ja sairastuvuutta vähentävä vaikutus sekä onnellisuutta lisäävä. Tutkitusti siis luonnon näkeminen, kokeminen ja aktiivinen luonnossa oleminen lisäävät hyvinvointiamme.

Syksyn ja talven kiireiden ja aktiviteettien myötä usein luonnossa oleminen jää vähemmälle kuin kesällä. Eikä se ole mikään ihme, että arjen rutiinien keskellä ei ehdi samalla tavalla nauttia luonnosta. Luontohetket ovat kuitenkin mielemme ja terveytemme kannalta todella tärkeitä. Tästä on olemassa paljon tutkimuksia. Jos haluaa voida hyvin tai helpottaa hetkittäistä stressiä on luonto paljon parempi lääke kuin pilleripurkki monesti. Toki joskus tarvitaan lääkkeitä tai sekä että, mutta aina parempi jos pärjää ilman pelkän luonnon lääkinnällä.

Luonto ei kuitenkaan ole kaukana vaikka monesti tuleekin ajateltua että ei ehdi lähteä mihinkään. Jos ottaa tavaksi pienen luontohetken joka päivä jossakin, niin kummasti jaksaa pimeän ajan paremmin. Luonto elvyttää meitä, ainakin näin on tutkitusti todettu. Jokaiselle olisi hyvä löytää itselleen joku ”luontoalue”, josta saa elvyttävää voimaa talven aikana. Takapihallakin se voi olla, vaikka tuo takapiha olisikin keskellä kaupunkia.

Olen miettinyt pitäisikö niitä kesäisiä terassilla vietettyjä aamukahvitaukoja vain yksinkertaisesti jatkaa kylmälläkin säällä. Pistää talvivaatteet päälle ja mennä aamukahville ulos. Kummasti kesäaamut ovat niin ihanan rentouttavia ja virkistäviä, kun syö aamupalan ulkona. Mielen hyvinvointiin ei tarvita paljoa. Se voi koostua hyvinkin pienistä asioista.

Luonnon hyvinvointiin antamia vaikutuksia on tutkittu. Täältä löytyy paljon erilaisia tutkimuksia eri maista https://www.vyl.fi/alan-kehittaminen/teemavuodet-ja-kampanjat/puunhalausviikko/terveys-ja-hyvinvointi/lisaa-tietoa/.

Erityisesti tämä tutkimus on mielenkiintoinenjossa on todettu, , että ”Kosketus luontoon parantaa keskittymis- ja ongelmanratkaisukykyä, vähentää stressiä sekä lisää empatiaa”.

Kaikille työssä käyville pitäisi määrätä ”luontohetki” keskellä päivää. Esimerkiksi 10-15 minuutin luontotauko jonkun pensaan, puun tai kiven nokalle. Näin vähennettäisiin stressiä töissä sekä parannettaisiin keskittymis- ja suorituskykyä. Voihan sen luonnon tuoda toimistoon vaikka sisällekin. Riittävä viherkasvialue, sinne keskelle penkki istumista varten ja viereen vielä linnunlaulua musiikkina soimaan.

Odotan mielenkiinnolla millaisia luontopalveluita tulevaisuudessa keksitään virtuaalisesti, jonka avulla vaikutetaan työn tehokkuuteen. Huoltoasemat ja monet muut paikat ovat jo tuoneet luonnon isona kuvana wc-tiloihin ja linnunlaulun soimaan. Toiletissa käynnistä saadaan näin luontokokemuksen omainen tilanne. En tiedä vähentääkö vessatauko vielä stressiä, mutta ainakin kokemus on miellyttävämpi.

Takaisin luontoon. Elämme vain kerran. Hiiteen velvollisuudet! -Muumipappa 

Ei unohdeta velvollisuuksiamme, mutta jatketaan luontohetkiä koko vuoden ja joka päivä. Elämme todellakin vain kerran, joten pienistä iloista kannattaa nauttia. Kuten Muumipappa on viisaasti sanonut.

Jätä kommenttisi