Ole rohkeasti tyytyväinen itseesi!

On erittäin helppo vähätellä itseään ja omaa tekemistään.

Sorrumme tähän varmasti toisinaan kaikki. Ajattelemme, että minun on pystyttävä tekemään asiat paremmin. Minun on oltava vahvempi, jaksettava enemmän ja osattava enemmän. Aiheutamme helposti itsellemme tunteen, ettemme osaa tai tiedä riittävästi. Vähättelemme omaa osaamistamme ja tekemistämme. Vanha sanontahan kuuluu ”vaatimattomuus kaunistaa”.

Minäkin sorruin aikoinaan uskomaan, että en osaa ja vähättelin itseäni. ”Omistan” äiti-tytär syndrooman, joka johti siihen, että kuvittelin etten osaa tehdä asioita oikein. Äitini onnistui aina tekemään asiat minun jälkeen paremmin uudelleen. Jos päätin imuroida, hän teki sen jälkeeni uudestaan, jotta olisi riittävän puhdasta. Mitä tahansa teinkin, hän osasi omasta mielestään tehdä asiat paremmin. Minulle syntyi vahva mielikuva, etten osaa imuroida oikein, keittää kahvia oikeanlaiseksi tai tehdä yleensäkään asioita riittävän hyvin.

No mitä sitten tapahtui? Minä päätin, etten tee mitään. Ihan turha tehdä mitään, kun en kuitenkaan osaa tehdä kuten toivotaan. Tästä kehkeytyi tuloksena hieman kapinallinen nuori. Muutettuani omaan asuntoon aloin vasta tajuta, että vähättelen myös hieman itseäni.

Päätin lopettaa itseni vähättelyn ja aloittaa itseeni uskomisen.

Mitä sitten, jos en imuroi kuten äitini tai tee asioita ylipäätään samalla tavalla. Teen ne omalla tavallani.  Kukaan ei tiedä, millä tasolla haluan minkäkin asian tehdä. Normit eli ne yleiset asiat, jotka määräävät jo pelkästään tekemistämme, luovat meille jatkuvasti paineita siitä, millaisia meidän tulisi olla. Normit on tehty myös rikottavaksi. Voit olla juuri sellainen kuin haluat ja sellainen, jollaisena riität itsellesi.

Älä anna muiden ihmisten liikaa vaikuttaa ajatuksiisi. Jos joku väittää, että et osaa, et tee riittävän hyvin, niin ensin tulisi pohtia, mitä kertoja tällä tarkoittaa. Millä tasolla hän määrittelee osaamisesi ja mihin hän sitä vertaa? Itseensä uskominen on tärkeä elämän taito. Tämä ei tarkoita sitä, että ei tarvitse opetella mitään tai tehdä asioita paremmin, mutta jos uskoo itse tekemiseensä, kehittyy aivan varmasti.

Me kaikki haluamme kehittyä ihmisinä, työntekijöinä, osaajina. Kehittyminen ei kuitenkaan ole sitä, että meidän pitäisi muuttua toisenlaiseksi. Kehittymistä on myös pelkästään jo se, että hyväksyt itsesi. Hyväksyt muut ja erilaisuuden. Kehittymistä on myös se, että mietit, missä asioissa haluat kehittyä, mitä asioita haluat kehittää itsessäsi – ja myös teet näiden asioiden eteen jotakin. Onneksi emme ole kaikki samasta puusta veistettyjä. Meillä on omat ihanat särömme, joita voimme kuitenkin hieman hioa matkan varrella.

Uskalla rohkeasti olla itseesi tyytyväinen. Tyytyväinen tekemiseesi, tyytyväinen ulkoiseen olemukseesi ja tyytyväinen siihen, mitä sinulla on. Ja jos haluat muutosta, lopeta aikominen – aloita tekeminen ja tee asian suhteen jotakin!

Elämä on ihana ja ainutlaatuinen matka. Ja jos haluat lisää pohdittavaa, kirjoitimme aiemmin postauksen ilosta ja innostuksesta, voit lukea sen täältä 

Jätä kommenttisi