Moninaisia käyttöohjeita – Vieraskynä

Aloitamme KasvuStoori -blogissa Vieraskynä -kirjoitusten sarjan, jonka aloittaa oheisella kirjoituksella kokenut monialayrittäjä ja mentori Anja Ström.

 

Sain kauan sitten ystävättäreltäni jääkaappitarran, jossa teksti: Tämän elämän täytyy olla testi. Jos se olisi totta, meille olisi annettu paremmat ohjeet.”  Toden totta olen useasti miettinyt vilkaistessani erinäisissä muutoissa mukanani kulkenutta tarraa.

Muuttaessamme uuteen asuntoon saamme kansiollisen käyttöohjeita kodinkoneita ja ilmastointia ym. varten. Samaa koskee kaikkia vempaimia ruohonleikkurista hiustenkuivaajaan. Ostaessamme uuden auton saamme niin ikään paksun käsikirjan, pikaohjeet ja huoltokirjan.

Miten monenlaisiin käyttöohjeisiin nykyihminen joutuukaan tutustumaan elämänsä varrella, halusi tai ei.

Mistä omalle fyysiselle ja henkiselle koneistollemme käyttöohjeita?

Oman elämämme evääksi emme valitettavasti saa käyttöohjeita oman koneistomme huoltamiseen. Eli kantapään kautta joudumme opettelemaan miten ladata akkuja, mikä auttaa jaksamaan ja milloin painaa jarruja. Enkä minä ainakaan nuorena tyttönä osannut kuvitella, miten moninaisille sekä henkisille että fyysisille käyttöohjeille tulisi elämän varrella olemaan tarvetta.

Ajatellaanpa vaikkapa tilannetta, jolloin huolettoman nuoren naisen identiteetti muuttuu hetkessä vaimoksi, jonka pitäisi täyttää yllättävätkin odotukset. Muutut ehkä niin ikään tyttäreksi, jonka vanhemmat vaativat entistä enemmän huomiota, ettei heille tule ”kriisiä” muutettuasi pois kotoa. Muutut myös miniäksi, jonka olisi täytettävä anoppinsa ja uusien sukulaisten kaikkinaiset odotukset. Eikä aikaakaan, kun ympäristö luo paineita muuttumiselle myös täydelliseksi äidiksi. – Kyllä näissäkin tilanteissa olisi ainakin itselläni ollut tarvetta käyttö- ja toimintasohjeisiin.

Minkä toimintamallin omaksumme?

Elämää elettäessä ympäristön odotukset ja vaatimukset kasvavat kuin huomaamatta. Jonain päivänä sitten tunnemmekin melkeinpä tukehtuvamme niin yksityiselämän kuin työelämän meille asettamiin mittaviin vaatimuksiin ja odotuksiin. Huolestuttavan moni meistä kokee tänä päivänä nämä riittämättömyyden ja syyllisyyden kalvavat tunteet, joista pahimmillaan seuraa uupumus. Liian usein jätämme elämässämme huomioimatta kaikki kehon ja mielen varoitusvalot ja –merkit, jotka kertovat meille, milloin liikumme jaksamisemme rajamailla. Kannattaa siis miettiä oman koneistomme käyttöohjeen laatimista hyvissä ajoin ennen kun vakavia oireita ilmenee.

Huomaamatta saattaa jäädä myös se tosiasia, että itse osaltamme aiheutamme sen, että ympäristömme kuormittaa meitä monella tavalla liikaa. Usein koemme olevamme niin vahvoja, tehokkaita ja joustavia, että helposti suostumme tekemän kaiken mahdollisen muiden puolesta ja hyväksi. Eli tästä tulee meille toimintamalli, jolle itse sokeudumme. Tarkemmin ajateltuna on yleensä turha syyllistää ympäristöä toimintamalleista, joita emme kieltäydy hyväksymästä.

Itselleni tuli vasta kovin myöhäisessä vaiheessa tarve miettiä ikään kuin käsikirjaa ja toimintamallia, jonka avulla oppisin, miten laittaa sopivassa määrin rajoja elämääni kuuluville ihmisille. Kylmä totuushan on se, ettei kukaan muu kuin minä itse aseta niitä rajoja, joita tarvitsen jaksaakseni antaa parhaan mahdollisen panostukseni eri elämäni alueilla. Tähän liittyen sain aikoinaan erittäin tärkeän opetuksen osallistuessani Ruotsissa naisten itseluottamusta käsittelevään seminaariin. Tämän seminaarin taitavat ohjaajat avasivat silmäni hyvin monessa suhteessa ja olen siitä heille ikuisesi kiitollinen. Yksi tärkeimmistä muistutuksista oli, että ihmiset kohtelevat ja käsittelevät meitä niin, kuin me annamme heidän käsitellä itseämme. – Ja juuri näitä asioita miettiessäni, taisi syntyä myös ajatus vielä toisenkin kerran ryhtyä yrittäjäksi. Tätä päätöstä ei onneksi ole tarvinnut koskaan katunut!

Kannattaakin kysyä itseltään, kukapa muu voisi eri tilanteissa näitä rajoja puolestamme vetää? Vastaus taitaa olla melko yksiselitteinen. Eli mitä aiemmin oivallamme tämän, sen parempi meille itselle ja muille. – Minkälainen mahtaisi olla se Sinun omalle henkiselle ja fyysiselle koneistolle paras mahdollinen käyttöohje?

Näiden ajatusten myötä toivotan kaikille KASVUSTOORIN lukijoille ihanaa ja sopivasti rajoillakin varustettua kesää!

 

12.06.2018

© Anja Ström

Monialayrittäjä ja mentori

Jätä kommenttisi