Millaisia taitoja yrittäjä tarvitsee?

Yrittäjyys on lisääntynyt uravalintana. Yrittäjäksi saatetaan lähteä yksin tai porukalla. Moni myös lähtee sivutoimisesti ensin ja onhan niitäkin, jotka lähtevät suoraan kasvuyrittäjäksi. Yrittäjyys on maailmanlaajuista ja taidot ovat aika samanlaisia ympäri maailmaa. Mitä taitoja tarvitaan ja mistä on hyötyä, ei ole kiinni maankolkasta.

Kaikista tärkein asia on yritysidea

Yrittäjäksi ryhtymiseen tarvitaan idea mitä myyt tai teet. Ilman sitä ei oikein onnistu. Yritysidea voi löytyä jostain uudesta tavarasta tai palvelusta. Kansainvälisesti voi olla myynnissä jotain mitä meillä ei ole. Voit keksiä uusia tuotteita. Voit tarjota jotain palvelua mihin tulee tarvetta. Uusia tuotteita voi löytyä messuilta, lomamatkoilta tai vaikka netistä. Voihan olla että teet harrastuksena tuotteita, joita voisi kehitellä eteenpäin.

Entä oma ammattitaito ja osaaminen? Sinulla voi olla rautaista ammattitaitoa, jota voit tarjota muiden tarpeisiin. Osaamista mitä tarvitaan. Kehittää omia palveluita.

Aina ideaa ei tarvitse keksiä uudelleen. Voihan olla että haluat kahvilan, siihen on jo monta ketjua olemassa. Voit vain ryhtyä ketjuun yrittäjäksi. Kampaamojakin tarvitaan vaikka niitä on jo olemassa aikamoinen määrä.

Toisinaan mahdollisuus saattaa tarjoutua ulkoapäin

Voi olla, että olet oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja joku kertoo sinulle mahdollisuudesta jota et ole edes tullut ajatelleeksi. Verkostoituminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen voi tuoda vaikka millaisia mahdollisuuksia. Voi tulla eteen tilanne, johon et voi olla tarttumatta. Koskaan ei voi tietää.

Millaisia muita taitoja yrittäjä tarvitsee?

Ole utelias. Ole kiinnostunut siitä mitä ympärillä tapahtuu. Mitä tapahtuu yhteiskunnassa, millaisia muutoksia on tulossa ja kuinka ne voivat vaikuttaa. Mitä asiakkaat ajattelevat, kuinka käyttäytyvät ja muuttuuko ihmisten käyttäytyminen tai tarpeet, joka tuo jotain uutta mahdollisuutta. Mitä tapahtuu kilpailupuolella. Onko tulossa uusia yrityksiä tai jotain kehittymistä toimialalle, joka tuo mahdollisuuksia. Kehitystä ei tapahdu ilman uteliaisuutta tai ainakin väittäisin näin. Innovaatioita syntyy uteliaisuudesta ja halusta kokeilla. Niin myös yritysideoita ja yrityksiä. Älä pelkää kokeilla, sillä kaikesta oppii ja voi löytyä jotain ihan muuta uutta. Jos kokeilun investoinnit ovat isoja niin silloin on ensin selvitettävä riittävästi, oltava tarpeeksi utelias ja testattava. Tehtävä ratkaisuja vasta sen jälkeen.

Pidä siis silmät auki ja ole joka päivä utelias. Keksi keinoja joilla viet omaa tekemistä eteenpäin.

Innostus ja intohimo

Sinulla on oltava innostusta ja intohimoa jotain kohtaan. Mitä enemmän sitä on sitä varmempi on, että jaksat viedä asiaa eteenpäin. Tavoitteet täyttyvät helpommin kun itse innostuu asiasta. Tavoiteoppaastamme voi olla hyötyä tässä kohtaa. Löydät sen täältä.

Sinua auttaa kun sinulla on innostusta ja intohimoa ratkaista joku ongelma tuotteillasi, palveluillasi ja auttaa asiakkaita. Oma innostus vie sinua eteenpäin ja auttaa myös niissä tilanteissa kun tuntuu että ei oikein nyt onnistu tämä tekeminen. Jaksat jatkaa ja kehittää eteenpäin.

Ongelmanratkaisukyky

Tämä helpottaa sinua. Yrittäjänä joudut tekemään monenlaista ja ratkomaan erilaisia haasteita, ongelmia ja eteen tulevia asioita. Kukaan ei osaa kaikkea, ja siksi tarvitaan sitä kuuluisaa maalaisjärkeä. Maalaisjärki auttaa ongelmanratkaisuissa. Eli kun sinulla on kykyä ratkoa ongelmat ja eteen tulevat haasteet siedät myös paremmin epävarmuutta. Epävarmuuteen on totuttava yrittäjänä, varsinkin alkutaipaleella epävarmuus voi olla välillä ahdistavaakin. Joudut sietämään painetta ja joudut välillä epämukavuusalueelle jonkun tekemisen tai asian kanssa. Ongelmanratkaisukyky auttaa sinua, koska et mieti en voi, en osaa, en pysty. Vaan alat miettiä kuinka tämän ratkaisen, mitä teen, kuinka etenen. Näet siis asian positiivisessa valossa.

Oman ajan ja tekemisen hallitseminen

Yrittäjän vastuulla on kaikki tekeminen. Varsinkin jos aloitat yksinyrittäjänä. Aika on välillä kortilla ja saattaa tuntua siltä, että vuorokauteen tarvittaisiin lisää tunteja. Oma ajanhallinta ja tekemisen priorisointi ovat myös tärkeitä taitoja. Osata tehdä oikeita asioita, jotka tuottavat tulosta. Hallita omaa ajankäyttöään niin, että aikaa jää muuhunkin kuin vain työntekemiseen. Opetella tekemään töitä tehokkaasti ja suunnitelmallisesti. Ei ihan helppoa aina. Jos aika menee siihen, ettei ehdi muuta kuin sammutella tulipaloja, saattaa alkaa väsyttämään aika nopeasti. Ei myöskään ehdi kehittää kun aina uusi tulipalo sammutettavana.

Helposti sitä tulee huseerattua vähän sinne ja tänne, ja silloin voi olla ettei tee riittävästi tuottavaa työtä. Moni asia myös vaatii keskittymistä, joten tätäkin taitoa tarvitaan.

Lisäksi voisi luetella monta muutakin taitoa, mutta jätetään ne toiseen kertaan. Tässä jutussa olleilla taidoilla pääsee kivasti eteenpäin kun vielä verkostoituu muiden kanssa. Etsii ympärilleen ihmisiä, joilta voi kysyä neuvoa ja apua. Kaikkea ei tarvitse osata aina itse tai tehdä. Rakentamalla osaajaverkostoa ympärilleen, pystyy myös usein palvelemaan asiakkaita paremmin.

Millaisia ominaisuuksia sinä näkisit, että yrittäjällä on hyvä olla? Mitä muuta lisäämme listaan?

Jätä kommenttisi