Mentorin päiväkirja – Ylpeydenaiheet näkyviksi: aloita ylpeyspäiväkirja

Jokunen viikko sitten kouluttaja pyysi osanottajia esittäytymään kertomalla etunimensä ja mistä ovat tällä hetkellä erityisen ylpeitä. Vajaan kolmenkymmenen hengen  joukosta vain muutama osasi nimetä ylpeyden aiheen. Eivätkö osanottajat todella keksineet mitään, mistä voisivat kertoa olevansa ylpeitä? Onko syy kulttuurissamme,  itsestään ei kuulu olla ylpeä? Tai ainakaan sitä ei sovi tuoda julkisesti esiin. Mitä ne minusta ajattelevat, jos alan itseäni kehumaan: ”Oma kehu haisee”.

Vähättely ei tee ketään onnelliseksi, ei myöskään itsensä vähättely. Pitäisikö sananlaskua: ”Rakasta muita niin kuin itseäsi” hiukan freesata. ” Jotta voit rakastaa muita, on sinun hyvä rakastaa ensin itseäsi”. Onnistumisista pitää saada olla ylpeä ja niitä pitää saada tuulettaa.

Jos nyt kerron ja kehuskelen äänen onnistumisistani niin seuraavalla kerralla asiat menevät varmasti pieleen: ”Ylpeys käy lankeemuksen edellä”. Pelkäämmekö, että jotakin pahaa tapahtuu, jos nyt olemme ylpeitä saavutuksestamme? Mitä jos epäonnistun seuraavalla kerralla? Miten se muka vähentäisi aikaisemman onnistumisen arvoa? Suhtautumista epäonnistumiseenkin on hyvä pohtia. Suhtaudutaan siihen kokeiluna, josta voimme oppia jotakin ja tehdä ensi kerralla eri tavalla.

Kiitollisuuspäiväkirjan pitämisestä on ollut puhetta pidemmän aikaa. Olisiko nyt hyvä hetki alkaa kirjoittaa ylpeyspäiväkirjaa. Kun on asettanut itselleen jonkin tavoitteen ja sen saavuttaa, voi olla ylpeä itsestään. Tavoitteeseen pääseminen on saattavat viedä pidemmänkin aikaa ja vaatinut ponnisteluja. Opinnot on saatu suoritettua. Projekti on saatu päätökseen. Tällaisista asioista meidän on usein helpompi kertoa olevamme ylpeitä. Tavoitteiden saavuttamisen ja itsensä ylittämisen jälkeen voi olla isosti ylpeä.  Näitä saavutuksia eteemme tulee kuitenkin elämässä harvemmin.

Aina ylpeyden aiheiden ei tarvitse olla isoja

Ylpeyspäiväkirjaan voi kirjata itselleen myös arkisempia asioita ja onnistumisia. Tavoitteet voivat olla suuria ja pieniä. Anna itsellesi lupa olla ylpeä myös niistä tavoitteista, joiden eteen ei ole tarvinnut ponnistella kuukausia tai vuosia. Leivoin tänään onnistuneen kakun. Sain vihdoin vintin siivottua, tai vaikkapa vain yläkaapin. Ilahdutin ystävää soittamalla. Tein viiden kilometrin metrin lenkin, rauhallisesti nauttien ulkoilmasta ja luonnosta. Pysyin tänään aikataulussa. Sain ”inhokkihomman” tehtyä. Autoin naapurin ikäihmistä.

Suomessa asuu maailman onnellisin kanssa. Tämän tutkimuksen tulosten julkistamisen jälkeen käydään yleensä kovaa polemiikkia virheellisestä tuloksesta. Kaikilla asiat eivät ole hyvin, mutta eiköhän suurin osa meistä ole suhteellisen tyytyväinen varsinkin, jos kurkistaa hiukan tilannetta monessa muussa maailman kolkassa. Eli olkaamme tästäkin ylpeitä eikä kaiveta ensimmäiseksi perusteluja sille, miksi tulos on täysin virheellinen. Sitä paitsi me voimme olla osana edistämässä olosuhteiden kehittymistä. Voimme olla ylpeitä myös siitä, jos huolehdimme omasta ja läheistemme hyvinvoinnista ja tyytyväisyydestä elämäämme.

Psykologia määrittelee ylpeydelle kaksi tyyppiä, positiivisen ja negatiivisen

 Positiivista ylpeyttä kutsutaan itsetunnoksi tai itsevarmuudeksi, negatiivista ylimielisyydeksi. Ylpeyspäiväkirjan avulla voimme tuoda itsellemme paremmin näkyväksi omat ylpeyden aiheemme. Se ei suinkaan tarkoita, että me suhtautuisimme toisiin ylimielisesti. Omat ylpeydenaiheemme ovat harvoin joltakin toiselta pois. Me olemme osa yhteisöä. Oma suhtautumisemme muihin voi olla myös ylpeyden aihe. Merkityksellisyyttä omaan elämään tuo myös toisen henkilön tukeminen. Voimmeko kannustaa myös muita olemaan ylpeitä itsestään? Ihailen toisinaan miten hyvät urheiluvalmentajat osaavat kehua omaa joukkuettaan ja sanovat ääneen, että olen ylpeä joukkueesta. ”Vaikka pelasimme kovan paineen alla, olen ylpeä siitä, miten hienosti peliä vietiin eteenpäin.”

Aina ei ylpeyden aiheita tarvitse etsiä saavutuksista. Voimme olla ylpeä myös ominaisuuksistamme tai luontaisista taidoista.  Oletko ylpeä siitä, että olet hyvä kuuntelija. Tai ylpeä siitä, että keksit hyviä ideoita. Tai ylpeä siitä, että keksit toisten ideoihin pohjalta uusia ideoita. Tai osaat löytää tavat ideoiden toteuttamiseksi käytännössä. Oletko ylpeä ystävällisyydestäsi. Oletko ylpeä kielipäästäsi. Oletko hyvä leipomaan, leikkimään lasten kanssa. Oletko ylpeä sinnikkyydestäsi tai rohkeudestasi. Osaatko olla kärsivällinen. Oletko hyvä organisoimaan asioita. Oletko ylpeä kyvystäsi ja halustasi oppia uutta. Oletko ylpeä arvoistasi. Onko sinulla kyky nähdä kauneutta.  Ylpeydenaiheita voi löytää niin monenlaisista asioista.

Pohdipa oman elämäsi aaltoliikettä

Vaatimattomuus ja epävarmuus ilmenee ihmisen elämässä monin eri tavoin. Millainen olit nuorempana? Millaisena sinä muistat itsesi? Omasta nuoruudestani muistan olleeni jossain vaiheessa myös koulussa rasittava ja aika tavalla myös vahvoilla mielipiteillä haastava teini. Olin äärimmäisen hämmästynyt, kun nuorena aikuisena tapasin entisen uskonnon opettajanani, joka kehui minun olleen aina niin  iloinen ja positiivinen. Erityisesti nuoret kaipaavat tukea omien ylpeyden aiheidensa löytämisessä. Pienet lapset ovat usein vilpittömän ylpeitä omista piirroksistaan ja vaikkapa hiekkakakuista. Ei anneta tämän kyvyn kadota. Kannustetaan itseämme ja muita.

Muista siis taputtaa itseäsi olkapäälle myös silloin, kun tavoitteesi ei onnistunutkaan täydellisesti. Ota tämä kokemus kokeiluna. Opit varmasti jotakin. Kirjaa se ylpeyspäiväkirjaasi.

Vai olisitko tänään ylpeä siitä, että maltoit jäädä illalla sohvalle makaamaan ja soit itsellesi hyvän laiskotteluhetken. Mistä sinä olet ylpeä? Milloin viimeksi olit itsestäsi erityisen ylpeä?

Mistä minä olen ollut viimeksi ylpeä

Olen ylpeä siitä, että osaan paremmin aikatauluttaa työni.  Olen kehittynyt asioiden ennakoinnissa. Olen ylpeä siitä, että olen oppinut sanomaan joillekin asioille ei, jotta voin vastata toisiin asioihin kyllä. Olen ylpeä hyvistä suhteista omiin bonuslapsiini. Olen mentorina ylpeä yrittäjäopiskelijoistani, jotka saivat tutkintonsa valmiiksi. Olen ylpeä uudesta sienikastikereseptistä. Olen ylpeä siitä, että osaan ottaa opiksi myös aikaisemmista pieleen menneistä jutuista.

Olen ylpeä siitä, että sain tämän blogin kirjoitettua.

Hyvää joulun odotusta toivottaen

Merja Carlander

yrittäjyys #visio #missio #tulevaisuus #kehittäminen #uudenoppiminen #luovuus #työnohjaus #itsensäjohtaminen #tavoitteet #vuorovaikutus #kommunikointi #skenaario #mentorointi #kuunteleminen #ajanhallinta #ennakointi #itsetunto #itsevarmuus #ylpeys

Merja Carlander kertoo Mentorin päiväkirjassa kuukausittain mietteitään ja havaintojaan mentoroinnista.  

Merjan missio on tukea työyhteisöjä, esimiehiä ja yrittäjiä kohti parempaa työelämää ja saavuttamaan tavoitteensa. Hän toimii yritysmentori, johdon ja työyhteisöjen coachina ja työnohjaajana.

Ihminen on kokonaisuus. Huolehtimalla omasta fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan, osaamisen kehittämisestä ja yhteisöllisyydestä saa aikaan myös parempaa tulosta. Vastapaino työlle on se elämän neljäs tukijalka.

  www.merjacarlander.fi  www.facebook.com/merjacarlander2./ www.linkedin.com/in/merja-carlander-3ab839ab

Jätä kommenttisi