Luovuus tarvitsee aikaa

Olen kohtuullisen pitkän työurani aikoina istunut ties millaisissa koulutuksissa ja seminaareissa. Kaikista niistä on  jäänyt jotakin mietintämyssyyn, mutta kaksi niistä on jäänyt minulle erityisesti mieleen – toinen on Mind Mapping ja toinen Saku Tuomisen luento luovuudesta.

Mind Mapping on minulla melkeinpä päivittäin aktiivisessa käytössä ja teen usein myös muistiinpanoni sen avulla. Se on erityisesti minulla käytössä ideoinnissa, karttaan kun on helppo lisätä ajatuksia ajan kuluessa ja kartta kehittyy jatkuvasti. Jos olet kiinnostunut tästä tekniikasta, lisätietoja löytyy täältä

Mutta sitten luovuuteen. Olin joskus 2000-luvun alkupuolella silloisessa työpaikassani kuuntelemassa Saku Tuomisen luentoja luovuudesta. Hän oli tuolloin julkaissut luovuus -aiheisen kirjan ja kertoili meillä innostavia ajatuksiaan. Tästä luennosta minulle on jäänyt erityisesti mieleen lausahdus

luovuus tarvitsee aikaa

Allekirjoitan tämän lausahduksen täysin – jos päivät ovat aivan täynnä ja juoksee pää kolmantena paikasta toiseen, mitään uutta on vaikea synnyttää. Aivot ovat vaan yksinkertaisesti täysin jumissa ja ajatukset junnaavat samoja ratoja. Kurkkua kuristaa, jopa ahdistaa ja takaraivossa tykyttävät sanat ”kiire, nopeasti, äkkiä”.

Olen itse tietoisesti väljentänyt kalenteriani nyt kesäkuussa ja antanut sekä aikaa että tilaa luovuudelle. Ja totta se on, kun on aikaa kuunnella ajatuksiaan, kaikenlaista uutta alkaa syntyä. Olen lukenut useita kirjoja – inspiroivaa & innostavaa ammattikirjallisuutta, josta ammennan ajatuksia omiin ajatuskulkuihini. Olen tehnyt Mind Mapping -karttoja, visioinut, visualisoinut & unelmoinut.

Vaikka olenkin yrittäjä, on ollut mielenkiintoista kuitenkin huomata, miten minulla on välillä vähän huono omatunto väljästä kalenteristani. Ihan kuin en tekisi tarpeeksi, vaikka olenkin itse itseni pomo. Nämä omat ajatukset naurattavat välillä itseänikin…

En välitä olkani takana kuiskivasta pikkupirusta, vaan pidän kalenterini kesälomaan saakka väljänä ja annan ajatusteni laukata vapaana. Ja odotan innolla, mitä kaikkea uutta luovaa aivoni saavat aikaiseksi. We’ll see! Jo lyhyen ajan kuluessa huomaan luovuuteni ja uusien ideoiden määrän kasvaneen merkittävästi. Syksyä varten on monta monituista ideaa jo versomassa, niitä kastelen ja hoivaan nyt ahkerasti.

Kokeile sinäkin edes puolen päivän verran silloin tällöin ja tee tietoisesti kalenteristasi tilaa väljälle ajalle. Esimerkiksi nyt juhannuksena on hyvä hetki vähän hellittää ja antaa ajatusten laukata vapaana.

Hyvää ja rentouttavaa keskikesän juhlaa – nautitaan Suomen suvesta!

Jätä kommenttisi