Kiire, kiire, kiire – mihin?

Onko korviesi välissä ikioma ”olen tärkeä” sudenkuoppa?

Omistan postikortin, jossa lukee ”harva kuolinvuoteellaan toivoo, että olisi tehnyt enemmän töitä”. Tämä on niin osuva, kun katson kuinka ihminen on kaiken suorittamisen mestari. Hän osaa suorittaa jopa kiirettäkin.

Osaamme tehdä itsellemme kiireen. Kun teemme kiireen, emme tee välttämättä niitä asioita, joita meidän pitäisi tehdä. Kiireen tuntu tuo hyvää oloa, se saa meidät tuntemaan itsemme tärkeäksi. Meillä on paljon tekemistä. Olemme tärkeitä muiden silmissä, ainakin omasta mielestämme, kun meillä on oikein paljon tekemistä ja touhuamista. Kelloa voi kurkata välillä, niin vähän aikaa enää. Puhelin on tärkein työväline, ja sitä pitää katsoa vähintään joka viides minuutti. Sähköposti, viestit, face, insta, twitter, linkedIn, whatsupp, pinterest… Laskepa montako minuuttia, tuntia päivässä menee aikaa, kun vähän väliä tuijotat näitä kaikkia ihania koukuttavia maailmoja.

Ajanhallinta on taitolaji. En itsekään luopuisi noista kaikista somen herkuista, mutta voin itse valita milloin haluan niiden kanssa leikkiä samalla hiekkalaatikolla. Kiireen rytmin ollessa veressämme ja kiireen olotilan ollessa läsnä, nopeutamme usein vielä ennestään tahtia. Yhä vain nopeammin ja nopeammin. Ajattelepa, jos metro tai raitiovaunu on tulossa ja seuraava tulee vasta viiden minuutin päästä. Sinulle tulee tunne, että sinun on pakko ehtiä. Mitä menetät viidessä minuutissa, jos odotat? Saisitko mahdollisesti viiden minuutin hengähdyshetken ja omaa aikaa? Onko aika sinun vai jonkun muun omistuksessa?

Onko kalenterisi päivällä ihan täynnä? Pitääkö sen olla illallakin täynnä? Elämän tahti on kiihtynyt, mutta emme yksinkertaisesti voi ikuisesti kiristää tahtia. Joskus on pakko hellittää. Hellittämisen ei tarvitse tarkoittaa kaiken tekemisen lopettamista. Se voi olla pientä fiksailua. Tuunaa aikasi sinulle sopivaksi.

Kiire syntyy usein itsestämme. Kaiken kiireellisen tekemisenkin voi tehdä keskittyen. Kiire syö keskittymistämme. Moni myös ”hötkyilee” eli käyttää aikaa tehottomasti.

Mihin jatkuva kiire johtaa?

Se voi johtaa jopa sairastumiseen. Aina kiire, levoton olo, kaikki asiat stressaavat, ei jaksa enää kuunnella muita, ei ehdi kuunnella, ei ehdi syödä, työ on ainut tärkeä elämässä, kaaos, ei pysty hallitsemaan kaikkea, lopulta burnout tai jotakin muuta vastaavaa.

Kiire on kehä, joka pyörii ja pyörittää meitä eteenpäin. Haluamme saavuttaa enemmän ja kasvatamme omaa vaatimustamme. Tästä on tuloksena se, että emme enää näe puita metsältä, vaan näkökenttämme sumenee. Mitä oikeasti haluamme tehdä? Emme edes ehdi asettaa tavoitteita, joita haluaisimme saavuttaa.

Meillä on erilaista aikaa. Meillä on normaali kellosta katsottu aika, joka sanelee vuorokausirytmiämme. Meillä on myös kokemuksellinen aika, joka antaa meille mahdollisuuden saada sellaisia hetkiä elämäämme, jotka tuovat hyvää oloa ja mieltä. Lisää ajankäyttöösi kokemuksellista aikaa. Sitä voit tehdä työssäsikin. Hallitse paremmin kellotettua aikaa, jolloin saat luovaa, kokemuksellista aikaa lisää.

Jos haluat hallita kiirettäsi paremmin, mieti mistä pitäisi luopua, mitä tehdä vähemmän. Mieti myös, mitä haluat tehdä enemmän ja mitä uutta haluat tehdä. Suunnittele, tee lista, älä vain odottele.

Nauti kiireestäsikin, eläydy siihen hetkeen, älä mieti pelkästään seuraavaa kiirettä. Äläkä täytä vain muiden odotuksia, elä omaa elämääsi. Ota itsellesi pieniä hetkiä, joihin lisäät kokemuksellista aikaa. Kokemuksellinen aika antaa meille energiaa selvitä kellotetusta ajasta.

Asioita voi hoitaa tehokkaasti ja kiirettä vähentää. Esimerkiksi sähköpostitulvaasi voit hoitaa näin:

Älä lue samoja meilejä moneen kertaan, hoida kerralla pois. Arkistoi tärkeät muistettavat asiat. Käytä kolmea selkeää arkistolaatikkoa.
1. todo tänään, nämä on tehtävä tänään.
2. todo tällä viikolla, nämä on tämän viikon aikana hoidettavia.
3. todo tässä kuussa, sellaiset asiat joita haluat katsoa, joihin haluat paneutua, mutta niillä ei ole kiire.

Kun käytät tehokkaasti kelloaikasi, saat myös lisää kokemuksellista aikaa. Elämästä tulee kiireettömämpää ja saat enemmän aikaiseksi.

Kiire, ei kiire, kiire, ei kiire – tämän voin ja voit ihan itse valita!

Jätä kommenttisi