KasvuStoori – Q-VIO Branding Oy

Olen Eira Hovi, yrittäjä Helsingistä yli 20 vuoden kokemuksella. 
Yritykseni Q-VIO Branding Oy suunnittelee, valmistaa ja maahantuo markkinointituotteita, työvaatteita ja private label -vaatemallistoja yrityksille. 

En koskaan unelmoinut omasta yrityksestä, päinvastoin. Seurasin lapsuudessani äitini yrittäjyyttä ja päätin, että minulla on aikuisena tarpeeksi viisautta pysyä poissa moisesta ikeestä. Sen sijaan haaveilin lapsuudesta asti urasta vaatteiden parissa. 

Unelmilla on taipumusta toteutua ja sainkin nauttia vaatetuksen ihmeellisestä maailmasta työntekijänä monesta eri perspektiivistä niin oston, myynnin, markkinoinnin kuin suunnittelun puolelta. Näin jälkeenpäin olen ymmärtänyt, että nimenomaan monipuolinen kokemus alan eri tehtävistä on se voimavara, jonka varaan yrittäjyyteni on rakentunut. 

Ensimmäisen yritykseni perustin vastentahtoisesti vuonna 1997, erään tanskalaisen vaatebrändin omistajan painostuksesta. Hänellä oli ilmeisesti silmää nähdä se sisäinen yrittäjyyden roihu sisälläni, jonka itse yritin piilottaa. Olen edelleen kiitollinen ko. herralle tälle tielle tuuppaamisesta. 

Nyt 20 vuotta ja useampi yritys myöhemmin, tuo roihu palaa edelleen. Vuosien aikana energian lähde on saattanut muuttua. Nuorempana eteenpäin vievä voima oli uuden rakentaminen, nykyisin löydän voimani vahvasta arvopohjasta ja ammattitaitoni valjastamisen sen avuksi. Tuotantoketjujen tekeminen läpinäkyviksi, vastuullisuuden lisääminen ja yhä laadukkaampien tuotteiden valmistaminen, tuovat päivittäisiä onnistumisen tunteita. 

Erityisen ylpeä olen keväällä 2019 lanseeratusta PALA-yritysvaatemallistostamme, johon kiteytyy koko työurani osaaminen. Tämän malliston eteenpäin vieminen onkin seuraavien vuosien suurin kehityskohteeni. 

Tyttäreni on kasvanut kahden yrittäjän kodissa. Ehkäpä juuri siitä syystä, hän ei ole niinkään kiinnostunut yrittäjänä toimimisesta, mutta omistajuudesta kylläkin =). Olen usein potenut huonoa omaatuntoa pitkistä päivistä, jotka ovat pois lapseltani, mutta olen lähtökohtaisesti pitänyt lapseni yrityksen yläpuolella. Pyrin tekemään iltatöitä silloin kun tyttärelläni on omat harrastukset tai kun hän tekee koulutöitään. Totuuden nimissä, syyllistyn myös tekemään töitä salaa. Yhteisillä matkoilla kuvailen ideoita ja hypistelen materiaaleja, ikään kuin olisin kiinnostunut niistä itselleni, siinä aina onnistumatta. Nykyään, parhaat ideat tulevat tyttäreni tyylistä ja hänen vinkeistään. Ehkäpä saan hänestä vielä joskus jatkajan. 

Olen todennut, että yrittäjyys on moniaviollinen suhde verottajan, pankin ja vakuutusyhtiön kanssa. Kun kaikki tahot pitää tyytyväisenä, ja hoitaa aviolliset velvoitteet ajoissa, elämä on huomattavasti helpompaa.

Yksi järkevin tekoni uutena yrittäjänä, oli ottaa alusta asti mukaan ammattitaitoinen tilitoimisto. Hyvä kommunikaatio kirjanpitäjän kanssa on yrittäjälle ihan yhtä tärkeää kuin perheelle pyhitetty aika. Hyvän tilitoimiston kautta perheelle jää itseasiassa enemmän aikaa, eikä kotiin tarvitse mennä tuskaillen myöhästyneitä maksuja tai kadonneita tositteita. 

Yrittäjyyden liekkiä pitää myös oppia säätelemään. Se liekki nimittäin polttaa helposti molemmista päistä. Oman innostuksen keskellä tuppaa helposti unohtamaan levon tarpeen. Muutaman ”lähestulkoon loppuun palamisen” jäljiltä olen oppinut olemaan itselleni armollisempi. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse ja omalle työlleen on välillä hyvä laskea hintalappu. Lapsen harrastukset menevät kissanristiäisten edelle ja 5 tuntia liikuntaa viikossa (tavalla tai toisella), pitää korvien välin kunnossa. 

Yrittäjän (ja perheen) henkisen hyvin voinnin vuoksi, toivoisin, että ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen saataisiin jatkossa valtion puolelta enemmän resursseja ja tukea. Harmittavan usein elämän ruuhkavuodet osuvat samaan aikaan yrityksen aloittamisen kanssa. Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen vaatii paljon rohkeutta ja riskinottokykyä, jota väsyneellä 24/7 työskentelevällä yrittäjällä usein ei juurikaan ole. Totuus on kuitenkin, ettei mikään yritys pysty kehittymään, jos yrittäjä on lopen uupunut ja painaa väkisin eteenpäin. Senpä takia haluankin rohkaista kaikkia ottamaan se ensimmäinen työntekijä, joka mielellään on muu kuin oma sukulainen tai paras kaveri. Mikään ei ole yrittäjälle tärkeämpää, kuin osaava ja sitoutunut henkilökunta. Tässä suhteessa olen ollut onnekas, sillä meillä on Q-VIO:ssa ihan huipputiimi töissä. 

Yksi tärkeimmistä voimavaroistani on myös naiskvartettini, joka kuuntelee ja tukee vuorokauden kaikkina aikoina. Olen usein miettinyt, paljonko rahaa minun olisi pitänyt laittaa erilaisiin koulutuksiin ja terapioihin, jotta olisin saanut käyttööni sen viisauden ja henkisen tuen, jota ihanat kollegat minulle antavat. Yrittäjä kun saa olla välillä olla myös pieni ja heikko. 

Sparraan toisinaan aloittelevia yrittäjiä ja liikeideoita. Yrittäjyyden syvintä olemusta miettiessä, olen tullut naiskvartettini kanssa päätelmään, että onnistunut yrittäjyys määräytyy tekemisen energian suunnasta. Onko energia jotain päin vai pois jostain. Silloin kun yrittäjän energia syntyy intohimosta rakentaa ja tehdä näkyväksi palvelua/tuotetta, on onnistuminen todennäköisempää kuin yrityksen perustaminen pakosta tai pakona sen hetkisestä tilanteesta. Eli…intohimoa kohden, mutta ensin realistiset laskelmat kuntoon.

Iloa ja valoa kaikille ihanille naiskollegoille. 

Ollaan rohkeita ja rakennetaan tätä maata vastuullisesti <3

Terveisin,

Eira Hovi

www.qvio.fi

www.palatextiles.fi

Jätä kommenttisi