KasvuStoori – Oranssi Orava

Olen Erika Hakoniemi, 44-vuotias yksinyrittäjä ja kolmen kouluikäisen lapsen äiti.

Minulla on ekokauppa Oranssi Orava, joka toimii verkkokauppana sekä kivijalkamyymälänä Vantaan Korsossa, viehättävässä vanhaa henkivässä ympäristössä Korson Wanhalla Asemalla.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kiertävästä puodista kivijalka-kauppiaaksi

Perustin Oranssin Oravan loppukesästä 2016. Olin jo jonkin aikaa haaveillut omasta yrityksestä ja sitten kesällä 2016 päätin hakea nimeä Oranssi Orava. En ollut silloin vielä täysin varma liikeideastani enkä siitä mitä edes myisin. Ekokaupan lisäksi yhtenä vaihtoehtona minulla oli vintage-liike. Vanhat tavarat ja esineet kiehtovat minua ja olinkin joskus hyvin innokas keräilijä. Keräilyinnostukseni on hieman laantunut, mutta nautin silti kauniista vanhoista esineistä, huonekaluista ja vintagevaatteista sekä rakastan vanhoja taloja. Kivijalkamyymälässäni olenkin päässyt toteuttamaan rakkauttani vanhoihin huonekaluihin, sillä lähes kaikki myymälähyllyni ovat vanhoja puukalusteita. Myymäläni myös sijaitsee 120-vuotiaassa puutalossa ja vaikka myymäläni tapetti ei olekaan vanha vaan olen sen itse tapetoinut, on se kuitenkin vanhalla mallilla tehty Tapettitalon paperitapetti.

Vaikka 2016 liikeideani tuotteiden suhteen oli vielä epävarma niin jotain olin päättänyt; Oranssi Orava olisi kiertävä puoti eli puoti, jolla ei olisi liiketilaa vaan kiertäisin tapahtumissa ja pitäisin pop up-myymälöitä. Jostain syystä uskoni kivijalkaan ei silloin ollut kovin korkealla eikä se ollut vielä silloinkaan kun nykyinen vuokraemäntäni,Henna, alkoi puhua haaveestaan muuttaa oman kotinsa yhteydessä toimiva puotinsa heidän omistamansa talon toiseen päätyyn ja samalla tehdä sinne tilaa myös minun ekokaupalle sekä kahvilalle. Toki Hennan idea tästä, mitä nyt teemme kuulosti minusta ihanalta, mutta minulla ei meinannut usko omaan liiketoimintaani riittää. Mietin jääkö saippuakaupastani mitään käteen vuokran ja muiden kulujen jälkeen.

Onneksi kuitenkin lähdin mukaan Hennan ideaan. Kutsumme yhteispaikkaamme Korson Wanhaksi Asemaksi. Korson Wanha Asema aloitti toimintansa syksyllä 2018 ja se käsittää kolmen yksinyrittäjän yritykset; ekokauppa Oranssin Oravan, Korson Aseman Puodin ja Cafe Unelman. Korson Wanha Asema toimii itse asiassa VR:n vanhan asuinkasarmin tiloissa eli jos nyt hyvin tarkkoja ollaan niin tilamme ei ole toiminut asemarakennuksena. Nimi kuitenkin tuntui sopivalta kun joku yhteisnimike meille oli keksittävä ja nimi tavallaan ohjaa myös kauempaa tulevia kertoessaan sijainnin aika konkreettisesti. Jos ajat junalla Korson ohi (tai mielummin tietenkin hyppäät Korsossa pois ja tulet meille) niin rakennus näkyy heti raiteilta.

Korson Wanha Asema ja sen myötä Oranssin Oravan kivijalkamyymälä avautui syksyllä 2018 ja aluksi tein vielä jonkin verran tuote-esittelyjä perhekahviloissa ja kävin välillä pienissä tapahtumissa, mutta aika nopeasti se alkuperäinen liikeideani kiertävästä puodista jäi kuitenkin kokonaan pois. Vaikka tapahtumissa on oma tunnelmansa niin tällä hetkellä minulla ei kivijalan ja verkkokaupan lisäksi ole niihin resursseja eikä innostusta.

Oranssi Orava myy luonnonkosmetiikkaa, erityisesti suomalaisia palatuotteita kuten palashampoita ja palasaippuaa sekä ekologisia kodin pesuaineita siivoukseen, pyykinpesuun jne. Lisäksi minulla on pieni elintarvikehylly nimeltään Vegaaninen karkkikauppa, jonka tuotevalikoima on nimensä mukaisesti kokonaan vegaaninen. Valitsen tuotevalikoimaani mieluiten kotimaisia tuotteita ja tietenkin hyviä tuotteita ja tuotteita, joita asiakkaat haluavat ostaa. En ole itse liian tiukkaotsainen ekoihminen ja Oranssi Oravakin suhtautuu ekologisuuteen iloisena ja luontevana elämäntapana. Pidän kauniista asioista ja valitsen mielelläni myymälääni kauniita tuotteita. Se ei mielestäni ole ristiriidassa ekologisuuden kanssa. Joitain periaatteita minulla kuitenkin on ekologisuuden suhteen enkä ota valikoimaani tuotteita, joita en hyvällä omalla tunnolla voi myydä, vaikka niitä asiakkaat toivoisivatkin.

Unelmatyö toimii motivaationa

Yritystoiminnassa minua motivoi erityisesti asiakkaat ja heiltä saatu palaute. Ilahdun suuresti jos olen onnistunut suosittelemaan asiakkaalle tuotetta, josta hän todella pitää. En silti kavahda negatiivistakaan palautetta, päinvastoin. Kuulen mielelläni myös jos joku tuote ei ole sopinut. Pidän asiakaspalvelutyöstä ja myyntityöstä. Hämmästyksekseni sain huomata, että pidän myös verkkokaupan pitämisestä. Kuvittelin ennen verkkokaupan perustamista että verkkokauppa nyt on semmoinen välttämätön paha, mikä nyt vain on oltava, mutta hyvin pian huomasin innostuvani siitäkin. Pidän työstäni ja se motivoi minua. Vasta vuoden 2020 aikana kun korona teki yritystoiminnasta epävarmempaa ja oli kohtalokas isku monelle pienyrittäjälle, aloin kiinnostua myös rahasta. Olen toki aina pitänyt rahan käyttämisestä, vaikka sitä ei paljon olisi ollutkaan, mutta muuten raha-asiat ovat lähinnä aiheuttaneet minulle ahdistusta ja kirjanpito ja budjetointi on ollut kauhistuttavia asioita. Ei raha-asioiden hoito vieläkään kuulu mielipuuhiini yrittämisessä, mutta aivan viime aikoina raha on alkanut merkitä minulle muutakin kuin vain mahdollisuutta ehkäpä käydä joskus ulkona syömässä tai tuhlailla kirpputoreilla. Raha luo turvaa ja mahdollisuutta viedä yritystä myös vaikeiden aikojen yli. Nykyään siis myös raha motivoi minua jonkin verran.  Ei niin paljon kuin onnistunut asiakaspalvelutyö tai onnistunut tuotekuva, mutta kassakoneen kilahdus ja verkkotilauksen napsahdus antavat luottamusta siihen, että saan jatkaa tämän unelmatyöni tekemistä.

Ekokauppiaan vapaa-aika

Oranssi Orava on minulle enemmän elämäntapa kuin työ ja siksi välillä myös vapaapäivänä vaikkapa kahvin lomassa saatan rentoutua lisäilemällä esim.uusia tuotekuvia verkkokauppaan tai saatan pyöräillä vaikka jonkun lapsen kanssa myymälään pakkaamaan tilauksia. Työn ja vapaa-ajan ero saa mielestäni toisinaan hieman hämärtyäkin kunhan sitä vapaata kuitenkin on riittävästi. Minulla on myymälä ainoastaan neljänä päivänä viikossa avoinna. Jos minulla on joskus mahdollisuus palkata työntekijä niin mielelläni kasvattaisin aukioloja, mutta niin kauan kun olen yksinyrittäjä ja minulla on sekä myymälä että verkkokauppa niin isompiin aukiolohin en pysty. Toki kiireisinä aikoina kuten joulumyynnin aikaan voin pitää välillä ylimääräisen sunnuntai aukiolon ja sitten taas toisaalta jonain hiljaisempana aikana vaikkapa pitää pienen loman.

Alkuun kukaan meistä kolmesta Korson Wanhan Aseman yrittäjästä ei pitänyt esim.syys-tai hiihtolomaa yhdessä koululaisten kanssa kun ajattelimme, että täytyyhän sitä silloin olla avoinna, jotta korsolaiset ja muu lähiseutu pääsee lomalla ainakin pullalle. Huomasimme kuitenkin pian, että loma-ajat olivat myynnillisesti jopa hiljaisempia kuin normaali arki niin nykyään olemme pitäneet syys-, hiihto- joulu ja pääsiäislomatkin yhdessä lapsiemme kanssa. Kesäloma minulla on lyhyt. Myymälä on heinäkuussa kaksi viikkoa suljettu, mutta verkkokauppiaana en malta olla tekemättä jo toisella viikolla töitä. Olenkin miettinyt, että en ehkä tänä vuonna mutta seuraavana viimeistään, voisin palkata kesätyöntekijän loman ajaksi pakkaamaan verkkotilauksia.

Kuljen työmatkat yleensä pyörällä myös talvisin ja vaikka matka on vain viitisen kilometriä suuntaansa, se jo virkistää. Lisäksi työpäivän aikana pyrin ainakin ihan nopeasti piipahtamaan hetken pihalla. Kesäisin esim.syön lounaan kahvilan ulkopöydissä. Varsinaiset kodin ulkopuoliset harrastukset minulla on jääneet yrittämisen myötä, mutta ihan omasta tahdostani. Meillä on kissoja ja kani ja koronavuonna innostuin myös puutarhanhoidosta. Harrastukset ja virkistäytyminen löytyvätkin enimmäkseen kotipuolesta. Työni myymälässä on niin ihanan sosiaalista kun saan rupatella asiakkaiden kanssa ja lisäksi siellä on yrittäjä-työkaverit Henna ja Saara, joiden kanssa saa joka päivä jutella niin vapaa-aikanani viihdyn parhaiten kotioloissa. Toki silloin tällöin on rock-konserttiin päästävä.

Www.oranssiorava.fi         

facebook/oranssiorava

instagram @oranssiorava

Jätä kommenttisi