KasvuStoori – Neulovilla

Mä olen Niskasaaren Paula, diplomi-insinööri ja suutari, yrittäjä sekä käsitöiden ja viestinnän tekijä. Työurallani olen kiertänyt useamman eri pörssiyrityksen hankinta- ja it-osastojen kautta takaisin koulunpenkille, kasvanut sivutoimisesta yrittäjästä päätoimiseksi, vaihtanut tietokoneen ompelukoneeseen ja lopulta takaisin tietokoneeseen.

Mun yritykseni on Neulovilla Oy, pienyrittäjän viestintäkaveri, joka haluaa auttaa yrittäjiä löytymään verkosta paremmin. Kirjoitan verkkosivutekstit, blogijutut sekä tuotekuvaukset, ja teen ne uudet nettisivut, jotka ovat olleet työlistalla jo vuoden, otan haltuun venyneen ja vanuneen verkkokaupan rakennusprojektin. Ja mikä tärkeintä, liimaan nuo kaksi yhteen hakukoneoptimoinnilla, koska mielettömän upeasta verkkokaupasta tai viimeiseen asti hiotuista teksteistä ei ole mitään iloa, jos kukaan ei löydä niitä internetviidakosta. Asiakkaistani suurin osa on käsityöläisiä tai muuten luovan alan yrittäjiä, ja onkin mahtavaa, että voin olla lähellä käsityöalaa, joka on mulle tuttu ja tärkeä.

Yrittäjyyteni alkoi sivutoimisena joskus silloin, kun olin vielä projektien mukaan maasta toiseen lentelevä IT-asiantuntija. Ensin myin neulelankoja verkkokaupassa, sitten ompelin kenkien päällisiä eli neuloksia ja suunnittelin neuleohjeita käsityölehtiin. Yritykseni alkuvaihe oli täynnä uteliaita kokeiluja ja intohimoprojekteja.

Jossain vaiheessa pienet lapset ja entinen urani alkoivat tuntua turhan hankalilta sovittaa yhteen, ja päätin tehdä sivubisneksestäni kokopäiväisen. Siinä kohtaa jouduin pakon edessä luopumaan monesta mukavasta mutta kannattamattomasta hommasta, ja alkaa keskittyä siihen, missä olen hyvä ja mitä tykkään tehdä.

Palasin myös sieltä suutarin ompelukoneen ääreltä takaisin tietokoneen pariin tajuttuani, että kokoaikainen käsityöläisyys ei sittenkään sovi suurpiirteiselle luonteelleni. Jotkut asiat on vain parempi pitää harrastuksena. Ja toisaalta tajusin, että se nörtti minussa ei kadonnut mihinkään, vaan että oikeasti tykkään it-ongelmien ratkomisesta. Ja että se, mikä mulle on helppoa, saattaa olla hirveän vaikeaa jollekulle muulle, ja mun on mahdollista auttaa muita yrittäjiä. Samoihin aikoihin palasin takaisin sanojen pariin, koska kirjoittaminen on ollut aina jotain, mistä olen tykännyt ja missä olen hyvä.

Mulle yrittäjyydessä on tärkeää se, että se mukautuu elämän muihin kuvioihin: joskus on vauva vaunuissa, joskus puolison työkomennus vie koko perheen toiselle mantereelle, vähän väliä taaperoa on haettava kesken päivän päiväkodista tai koululaista kuskattava hammashoitolaan. Koko show’n hallitseminen on paljon helpompaa, kun myös työkuviot ovat omassa hallinnassa ja työmääräänsä voi säädellä muiden tilanteiden mukaan. Ja kun perhe-elämän kuviot muuttuvat, yrityksen kuviot voivat muuttua siinä mukana, ja se on ihan mahtavaa.

Olin sivutoiminen yrittäjä viisi vuotta ja päätoiminen olen ollut vuodesta 2019. Paras opetus tähän asti on ollut se, että ihan kaikkea ei kannata tehdä itse, vaikka osaisi. Vaikka osaisin pyörittää yrityksen toiminnot alusta loppuun itse, mä käytän aikani paremmin, jos ulkoistan jollekin osan asioista ja keskityn niihin, missä olen erityisen hyvä. Ja vaikka joku uskoisi mun taitoihini niin paljon, että haluaisi maksaa mulle jonkin asian tekemisestä, se ei vielä tarkoita sitä, että mun kannattaisi ottaa työ vastaan.

Tähän liittyy myös se, miten haluan kehittää mun yritystäni tulevaisuudessa: aina välillä asiakkaat pyytävät tekemään jotain, mikä liippaa läheltä omaa osaamistani mutta mitä en kuitenkaan tee – muun muassa monet digimarkkinoinnin tehtävät, kuten Google- tai Instagram-mainokset tai some-kanavan ylläpito. Toivoisinkin voivani kasvattaa pienyritysten verkoston, josta löytyisi aina joku, jota suositella niihin töihin, jotka eivät ole ihan mun juttuni.

Valokuva: Laura Tammisto

Yritykseni nettisivut: https://www.neulovilla.fi

Yrittäjän elämää: https://www.instagram.com/neulovilla

Jätä kommenttisi