KasvuStoori – Muotkava

Keväällä 2021 ajauduin murrosvaiheeseen. Halusin vimmatusti päästä pois silloisesta työtilanteesta. Ajatukseni olivat mutkalla.

Sitten läheiseni tuumasi: “Sinä pärjäisit yrittäjänä.” Koulussa nukuin yrittäjyyskursseilla, enkä ikinä ennen ollut suunnitellut perustavani omaa yritystä, mutta nyt sanat pysäyttivät. 

Seuraavaksi löysinkin jo itseni Oulun Seudun Uusyrityskeskuksen yritysneuvojan pakeilta, joka hänkin uskoi minuun. Irtisanouduin työstäni mainostoimistossa samana päivänä, kun sain starttirahapäätöksen. Niin minusta, Matleena Muotkavaarasta, tuli visuaalisen viestinnän yrittäjä.

Miten tie on mutkitellut tähän pisteeseen?

Jos joku olisi kertonut, että yritykselläni Muotkavalla on jo ekana vuonna oma toimisto ja työharjoittelija, en olisi uskonut. Mutta asiat ovat tapahtuneet omalla painollaan.

Sain ensimmäisen asiakkaan tuttavani tarkkojen silmien ansiosta. Olin haltioissani, sillä kyseessä oli pörssiyhtiö, joka valmistaa kotimaista eläinten ruokaa.

Pian oivalsin, ettei asiakashankintaa tarvitsekaan jännittää – sen kun vain menen ja otan yhteyttä. Sosiaalisuuteni ja taitoni olla esillä ovat muovautuneet myös toisen ammattini, nuorisotyöntekijän roolin myötä.

Mikä minua motivoi yritystoiminnassa?

Yrittäjyys on kehittänyt hurjasti ammatillista itsekunnioitustani. Saan valita, keiden kanssa työskentelen.

Sekin motivoi, että olen oikeasti tärkeässä roolissa asiakkaideni menestystarinoissa. Vuosien mittaan kartuttamani taidot todellakin riittävät.

Parhaimmat opetukset?

Alussa jännitin laskuttamista, enkä osannut tehdä sitä säännöllisesti. Se kannattaa opetella heti alussa. Laskuttamisessa ei saa olla liian kiltti.

En myöskään tehnyt sopimuksia. Nykyään tunnen omat oikeuteni ja pidän kiinni pelisäännöistä. Välillä pitää olla jämäkkä.

Kannattaa myös ulkoistaa kaikki, mikä ei itseltä suju. Minulle oli selvää, että ulkoistaisin kirjanpidon.

Yksi tympeä asia yrittäjyydessä on asiakkaiden “mukamas kiire”. En halua hylätä omia juttujani siksi, että asiat pitäisi saada heti valmiiksi.

Miten nollaan itseni?

Vapaalla unohdan to do -listat ja teen mitä milloinkin lystään. 

Jos en puuhastele käsitöitä tai askartele, saatan vaikka lähteä nyppimään koko päiväksi sammalta pihakivetysten välistä.

Myös metsälenkit ja koirakurssit Unna-koirani kanssa auttavat palautumaan. Käyn kuntosalilla ja tanssin. Siskontyttöni puolestaan pitää minut kiinni tätihommissa.

Millaisena näen yrityksen tulevaisuuden?

Mainostoimistoalaa pidetään perinteisesti kovana, terävänä ja tuottavana. Muotkava puolestaan haluaa olla Suomen lempein visuaalisen viestinnän toimisto. Kuljen omaa polkuani – tätä voi ja saa tehdä näinkin!

Muotkava tahtoo tietysti myös kasvaa. Haaveissani on työllistää itseni lisäksi muitakin. Aion murtaa rekrytoinnin käytäntöjä palkkaamalla tekijöitä, jotka eivät välttämättä loista työhaastatteluissa, mutta joiden taidot muutoin riittävät.

Yritykseni nimi Muotkava on muunnos paitsi sukunimestäni myös pohjoissaamen sanasta mátki, joka tarkoittaa taivalta. Sitähän yrittäjyys ennen kaikkea on, taival – välillä mutkainen semmoinen. Mutta mutkissa voi piillä isoja oivalluksia. 

Tänä keväänä aloitin yrittäjyyden ammattiopinnot. Nähtäväksi jää, mitä opiskelu tuo tullessaan, mutta se on varmaa, että tällä kertaa aion pysyä tunneilla hereillä.

Inspiroiduitko?

Kurkkaa Muotkavan värikäs palvelupaletti nettisivuiltani täältä. Ota minut myös seurantaan Instagramissa: @muotkava.fi.
Kuvat: Emilia Ahvenjärvi  |  Studio Kuulas

Jätä kommenttisi