KasvuStoori — Minna Lehväslaihon iloisia kuvia

Olen Minna Lehväslaiho. Olen kuvittaja, naivistitaiteilija, luonnontieteilijä, äiti, mummu ja onnellinen.

Olen toiminimiyrittäjä. Teen iloisia postikortteja, maalauksia ja kuvituksia, opetan kuvataidetta lapsille ja teen tatuointisuunnitteluja leffoihin ja televisioon.

Valokuvaaja: Heikki Lehväslaiho

Kaikki alkoi kanasta

Kaikki lähti oikeastaan siitä hetkestä, kun tajusin 3-vuotiaana ettei kanat opi lentämään. Tajusin aika pian myös sen, että pystyn muuttamaan maailmaa. Piirsin kanan, joka lensi onnellisena pilvien yläpuolella. Piirsin sen jälkeen mummuni yksinäiseltä näyttäneelle täytetylle pöllölle ystäviä. Ja siitä se alkoi.

Tieteestä taiteeseen

Minusta tuli kuvittaja ja taiteilija kiertotien kautta. Piirsin ja maalasin koko ajan, mutta opiskelin itseni kuitenkin biokemistiksi. Tein tiedettä parikymmentä vuotta Englannissa, Etelä-Afrikassa ja Saudi-Arabiassa. Olin 2010-luvun alkupuolella tekemässä väitöskirjaa Saudi-Arabiassa, kun minut pyydettiin yllättäen kansainvälisen IB-koulun ala-asteen kuvataiteiden opettajaksi. Keskeytin väitöskirjatyön, otin virkavapaata ja heittäydyin luomaan taidetta 350 lapsen kanssa.

Biolääketieteellinen työni oli liittynyt valkuaisaineisiin, uusien lääkkeiden kehittämiseen ja automaattiseen tekstinkäsittelyyn. Työni oli ollut mielekästä ja mielestäni tärkeää, mutta lasten kanssa työskentely avasi silmäni ihan uudella tavalla. Näin, kuinka suuri merkitys taiteella oli lasten henkiselle hyvinvoinnille. Oppilaat kokivat taiteen kautta luomisen onnea ja onnistumisen reimun, ja saivat tärkeän hengähdystauon arjen paineessa. Pystyin taiteilijana ja opettajana vaikuttamaan positiivisesti lasten minäkuvaan ja kehitykseen, eikä tieteellinen työni tuntunut yhtä tärkeältä. Mitä paremmin voimme henkisesti, sitä vähemmän tarvitsemme niitä lääkkeitä joita olin mukana kehittämässä.

Muutin 20 vuotta kestäneen ulkomaankierroksen jälkeen takaisin Suomeen ja ryhdyin täyspäiväiseksi taiteilijaksi. Kaikki tapahtui sen jälkeen todella nopeasti ja yllättäen. Pääsin osallistumaan kivan harrastelijaporukan mukana pieneen, valloittavaan navettanäyttelyyn. Sain näyttelyn takia kutsun Suomen tärkeimpiin naivistinäyttelyihin ja niiden kautta Euroopan suurimpiin naivistinäyttelyihin. Sain seuraavien vuosien navettanäyttelyiden ansiosta kutsut tulla esittelemään taidettani maamme merkittävämmälle postikorttikustantajalle ja Postille, jonka seurauksena teen nyt kuvituksia Japaniin. Tärkein opetus tässä on ehkä se, että meidän ei tarvitse aina tähdätä mihinkään suureen. Kaikista pienin näyttely voi avata kaikista suurimmat ovet.

Iloisten postikorttien yrittäjä

Minun ensimmäiset postikortit julkaistiin vuonna 2016. Olin kasvanut tiedesuvussa ja opiskellut tiedettä, enkä tiennyt yrittäjyydestä oikeastaan mitään. En osannut ajatella yrittäjyyttä vielä siinäkään vaiheessa, kun minut valittiin ensimmäisen kerran vuoden postikorttitaiteilijaksi vuonna 2018. Perustin yrityksen seuraavana vuonna, sen jälkeen kun minut oltiin valittu toistamiseen vuoden postikorttitaiteilijaksi. Hyppäsin yrittäjäksi ilman pohjatietoja, mutta sain onneksi perustamisvaiheessa ison avun Porvoon uusyrityskeskuksesta ja teen nyt yrittäjän ammattitutkintoa.

Motivaattorit

Minua motivoi se, että koen työni mielekkääksi ja nautin työstäni, mutta tärkein motivaatio on saamani palaute. Minun nuorin lapsi kertoi 4-vuotiaana pitävänsä minun maalauksista niin kauan, kun maalausteni talot ovat kilttejä, ei tuhmia. Maailmassa on jo tarpeeksi negatiivisia asioita, joten päämääräni on maalata tähän maailmaan pisaroittain iloa. On motivoivaa kuulla, että olen onnistunut. Minulle on muutaman kerran lähetetty videoita, joissa pienet lapset maalaavat pöllöjä tai kanoja minun postikorttien innoittamana. Ne videot ovat ehkä olleet ne kaikista ihanimmat motivaattorit.

Tärkein saamani ohje – ulkoista kirjanpito

Ihastuin yrittäjäkurssin aikana ihan uudella innolla excel-taulukoihin, taloussuunnitelmiin ja muihin numeroiden seuraamisiin, mutta kirjanpitäjästä en luovu. Meillä yrittäjillä on rajatusti aikaa ja se kortilla oleva aika kannattaa käyttää laskelmoiden. Ulkoistamalla kirjanpidon, minulle jää enemmän aikaa luovaan työhön.

Mikä on yrityksesi tulevaisuus? Mitä tavoittelet?

Olen onnellinen näin, mutta minulla on luonnontieteellinen koulutus ja olen sen lisäksi opiskellut myös kirjallisuutta ja luovaa kirjoittamista, joten haluaisin tehdä tulevaisuudessa myös tieteellisiä kuvituksia ja lastenkirjoja. Ja kuvittaa joulukalentereita. Ja maalata kuvan lastensairaalan seinään. Elämä on onneksi yllätyksellistä, joten teen isona ehkä jotain sellaisia kuvitusprojekteja, josta en osaa vielä haaveilla.

Miten nollaat itsesi?

Piirtäminen, maalaaminen, kirjoittaminen ja kuviksen opettaminen ovat minulle kuin hengittämistä. En pärjäisi ilman, joten annan itselleni oikeuden tehdä töitä ilman aikarajoituksia. Teen tämän takia töitä oikeastaan koko ajan, mutta vietän tietysti mielelläni aikaa myös perheen ja kavereiden kanssa. Jos en jostain syystä saisi enää piirtää tai maalata, olisin sienestäjä. Erikoisalanani olisi kantarellit, suppilovahverot ja mustatorvisienet.

Verkkosivut: https://minna.co

Instagram: https://www.instagram.com/minnalehvaslaiho

Facebook: https://www.facebook.com/www.minna.co/

Olen maalannut kortteja postikorttikustantaja Paletin lisäksi Postille, Korttien talolle, Lionseille, UNICEFille, SPR:lle, Concorde-postikorttiryhmälle, Suomen Postikorttiyhdistys Apollolle ja Suomen Postcrossingyhdistykselle. Olen tehnyt kortteja myös ulkomaille ja kuvittanut Suomen lastenhoitoalan liitolle. Olen tehnyt tatuointisuunnitelmia Suomeen ja ulkomaille.

Suomen Postikorttiyhdistys Apollon vuoden taiteilija 2018

Suomen Postcrossingyhdistyksen vuoden taiteilija 2019

Vuoden 2020 Suvikortin taiteilija

1 kommentti

Jätä kommenttisi

Vaula Kolunenkommentoi
12.01.2021 at 17:12

Hyvä kirjoitus ja totta tosiaan onpa Oksalan navetalla ollut sinulle suuri merkitys! Onnea!

Jätä kommenttisi