Entä jos yrittäjän jaksaminen loppuu?

Voiko näin käydä? Kyllä voi. Joskus yrittäjän energia ja hyvä flow-tila voi kadota ja ei enää jaksakaan. Nyt varsinkin yrittäjät käyvät kovilla kierroksilla helposti, kun asiakkaita ei vain tule sisälle eikä tilauksia. Osaamista voi olla vaikea myydä. Aina taloudellisen tilanteen heiketessä osa on voittajia ja porskuttaa eteenpäin, toiset taas joutuvat kärsimään ahdingosta. Niin moni hyvä yrityskin on nyt lopettanut.

Nyt kun haasteita on kaikilla, voi olla että läheiset eivät jaksakaan enää tukea yrittäjäksi lähtenyttä samalla tavalla kuin ennen. Voi olla että tulee epäluuloa kannattaako sinun jatkaa vai eikä kannattaisi lopettaa. Tämä omalta osaltaan alkaa kiemurrella mielen syövereissä, ja aiheuttaa mietintämyssyyn pohdiskelua siitä kannattaako oikeasti jatkaa. On saattanut tulla yllättäviä käänteitä ja menoja omassa taloudessa, jotka vaikuttavat siihen että palkkaa olisi saatava enemmän kuin oma yritys pystyy antamaan. Työt voivat vähetä, koska yrityksillä ja kuluttajilla ei ole samalla tavalla rahaa ostaa. Kaikki vähän himmaavat ja miettivät että uskaltaako vai ei uskalla. No jos nyt ei sittenkään tehdä mitään, että rahat varmasti riittävät. Jos yksi sun toinen asiakas jättää ostamatta, on edessä kivikkoinen taival odotella että talous kääntyy nousuun ja rahaa uskalletaan kuluttaa.

Mistä yrittäjä ammentaa voimia ja tukea?

Jos ei ole tukiverkkoa, niin aika raskasta on. Siksi on tärkeää, että sosiaalisissa kontakteissa on muita yrittäjiä. Sääntö numero 1: hanki itsellesi muita yrittäjiä eläämääsi. Tapaa heitä livenä, ei pelkästään verkossa tai somessa. Mikä parempaa kuin ratkoa yrittäjyyden haasteita muiden yrittäjien kanssa. Älä siis jää yksin suremaan tilannettasi, etsi apua ja keskustelukumppaneita.

Voimat voivat oikeasti muuten loppua. Et ole ihme ihminen, kukaan meistä ei ole, vaikka me yrittäjät välillä kuvitellaankin jaksavamme kestää kaiken. Asiakkaiden puute, myynnin puute, rahantulon loppuminen lamaannuttaa. Tuntuu että mitään ei ole tehtävissä ja pelko selviämisestä kasvaa. Siihen kun joku muu läheinen/läheiset kommentoivat että kannattako jatkaa, niin helposti alkaa itsekin miettiä että ehkä ei kannata. Aina kuitenkin on jotain tehtävissä. Täytyy muistaa. Nyt tarvitaan hieman sitä kuuluisaa sisua, että päästään talven yli. Jos sinulla on puskurirahaa, niin se helpottaa tilannetta. Pystyt ehkä hieman odottamaan.

Muuten pitää toimia eli lähteä miettimään voiko kehittää jotain uutta? Voitko etsiä uusia kohderyhmiä? Uusia myynnin keinoja? Onko tahoja joilla on jo sinun asiakkaasi, joiden kanssa voisit tehdä yhteistyötä?

Tilapäisesti voi myös mennä vaikka osaksi aikaa palkkatyöhön. Hakea jotain keikkatyötä, jolla itse selviää omista menoista pahimman ajan yli. Toki yritystoiminta kärsii silloin, mutta sekin on parempi kuin odottaa että tilinpohjalla näkyy enää senttejä.

Mitä siis voit tehdä?

 • Voit etsiä työnohjaajan, joka auttaa jaksamaan paremmin
 • Voit hankkia apua alihankkijoilta, yhteistyökumppaneilta ja yrittäjäkavereilta olisiko jollain esimerkiksi töitä joita voisi tehdä tilapäisesti
 • Selvitä kirjanpitäjän kanssa voidaanko kuluja karsia ja mistä pystyy karsimaan
 • Lähde opiskelemaan vaikka yrittäjyyttä tai jotain mitä haluat, josta saat lisää motivaatiota
 • Pidä huoli omasta jaksamisesta, ulkoile, liiku ja syö
 • Tee itsellesi selkeä työrytmi ja ota myynti/markkinointi osaksi jokaista päivää
 • Analysoi asiakaskohderyhmiäsi, olisiko niiden suhteen kehitettävää ja mistä löytyisi uusia
 • Oletko muuten tarjonnut entisille asiakkaillesi pitkään aikaan mitään? Yleensä helpointa on myydä olemassa oleville asiakkaille. Moni unohtaa tarjota asiakkailleen lisää.
 • Kysy palautetta tuotteistasi/palveluistasi ja kehitä sen perusteella
 • Mieti voitko kehittää jotain uutta tukijalkaa yritykseesi?
 • Aseta itsellesi selkeät rajat vatvomiselle, ja käytä se energia jonkin uuden tekemiseen
 • Mieti myös oikeasti sitä, voitko tehdä tilapäisesti jotain palkkakeikkaa, jonka avulla selviät pahimman yli
 • Etsi niitä yrittäjäkavereita ja pyydä kahville sekä apua
 • Hae ammattilaisen apua, jos tuntuu siltä että et jaksa yksin nousta enää.

Yrittäjällä on aina erilaisia mäkiä vastassa, välillä ne on ylämäkiä kun taas toisinaan alamäkiä. Tasaistakin on välillä, mutta pelkkää tasaista tietä tuskin on yhdenkään yrittäjän koko yrittäjäelämä.

Mieti miksi teet sitä mitä teet? Mitä siltä haluat? Pysäytä välillä itsesi, usko itseesi ja muuta ajatuksiasi kohti tulevaa. Tilanne jossa et tiedä mihin suuntaan haluat mennä vie energiaasi. Huippu-urheilija tietää mitä haluaa voittaa ja missä on maali mihin suunnataan. Joten samalla tavalla sinun on tehtävä suunnitelma mihin haluat mennä ja kirkastettava tavoitteet itsellesi. Tehtävä suunnitelma millä sinne päästään ja tehtävä sen eteen töitä.

Loppuun ei kannata kuitenkaan itseään ajaa. Jos tuntuu siltä että ei jaksa, niin hae apua siihen. Voit myös mennä ihan oikeasti lääkärille. Yrittäjäkin saa mennä sinne. Hakea ammattilaisen apua. Muista että et ole koskaan yrittäjänä yksin, meitä on paljon. Aina joku voi tukea ja auttaa, kun vain uskaltaa pyytää tukea ja apua.

”Kun yksi ovi onneen sulkeutuu, toinen avautuu. Usein jäämme kuitenkin tuijottamaan sulkeutunutta ovea niin pitkäksi aikaa, ettemme huomaa ovea, joka on avautunut.” Helen Keller

Jätä kommenttisi