KasvuStoori – Colourful Harmony

Olen Minna Eriksson, Colourful Harmonyn perustaja ja sertifioitu värikonsultti. Olen Suomen ensimmäinen värikonsultti, joka on kouluttautunut 16 värivuodenajan värianalyysien tekemiseen. Kyseisellä menetelmällä digitaalisen värianalyysin voi tehdä yhtä luotettavasti kuin kasvokkaisenkin värianalyysin. Tällä hetkellä tarjoankin kuvasta tehtyjä digitaalisia värianalyysejä. Digitaalisen värianalyysin teen ohjeiden mukaan otetuista kuvista ammattilaiskäyttöön suunniteltujen digitaalisten väritaustojen avulla.

Väriteorian soveltaminen ja huomioiminen värianalyysejä tehtäessä on ensiarvoisen tärkeää. Monet värianalyysimenetelmät pohjautuvat väriteoriaan valitettavan löyhästi, ja niissä väriteoriaa sovelletaan varsin kapeasti. Pystynkin antamaan asiakkaalle räätälöidymmän lopputuloksen kuin perinteisillä suppeammilla värianalyysimenetelmillä. Värianalyysissäni asiakas saa tietää omien luonnollisten piirteidensä kanssa harmoniassa olevat värisävyt, jotka esimerkiksi tasoittavat ihonsävyä, häivyttävät juonteita ja varjoja kasvoilla sekä raikastavat ilmettä.

Vain mielikuvitus on rajana, mihin värianalyysin tuloksia voi soveltaa, mutta yleisimmin tuloksia sovelletaan vaate-, asuste- ja kosmetiikkaostoksilla sekä hiusvärin valinnassa. Oikein tehdyn värianalyysin tulos ei muutu, joten värianalyysistä on asiakkaalle elämänmittainen ilo ja hyöty. Lisäksi värianalyysin avulla asiakas voi säästää huomattavia rahasummia, kun hutiostokset jäävät kauppaan ja kampaajakäynneillä epäimartelevat hiusvärit jäävät valitsematta.

Värianalyysi sopii kaikille sukupuolesta riippumatta. Osa asiakkaistani on tullut ensimmäistä kertaa värianalyysiin, kun taas osa on tullut hakemaan toisen värikonsultin näkemystä käytyään aiemmin värianalyysissä ja jäätyään epäilemään tulosta.

Törmään jatkuvasti virheellisiin ja vanhentuneisiin käsityksiin värianalyysistä ja väreistä. Pyrinkin yrityksessäni murtamaan väreihin ja värianalyysiin liittyviä myyttejä. Näistä aiheista kirjoitan myös yritykseni sosiaalisen median alustoilla. Esimerkiksi Instagramissa pidän Värikonsultti vastaa -postaussarjaa, jossa vastailen seuraajien ja asiakkaideni väreihin ja värianalyysiin liittyviin kysymyksiin. Lisäksi haluan levittää värien ilosanomaa sekä rohkaista muitakin käyttämään värejä ja ilmaisemaan itseään värien avulla!

Mistä kaikki alkoi

Kaikki alkoi rakkaudestani väreihin. Muistan erään päivän esikoulusta, jolloin ryhmämme oli määrä maalata saviruukkuja. Tuolloin kuulin ensimmäistä kertaa turkoosista väristä ja ihastuin turkoosin nimeä kantavaan sinivihreään maalisävyyn. Ensimmäisten alakouluvuosien aikana unohdin turkoosin sävyn olemassaolon, kunnes kohtasin sen taas myöhemmin nuortenlehtien sivuilla. Lehtien sivuja selatessani värikkäät kuvat vetivät minua puoleensa. Näihin aikoihin aloin myös ostaa itselleni vaatteita, jotka olivat värikkäitä. Teinivuosista lähtien värit ovat siis olleet minulle keino ilmaista itseäni, oli kyseessä sitten värikäs vaate tai värikäs silmämeikki. Teinivuosieni aikana törmäsin myös nuortenlehdissä moniin värianalyysiin viittaaviin artikkeleihin. Lehdissä neuvottiin esimerkiksi katsomaan verisuonien sävyä, jonka perusteella ihon pohjasävyn sanottiin olevan määritettävissä. En koskaan onnistunut määrittämään ihoni pohjasävyä erilaisilla tee se itse -menetelmillä, ja myöhemmin opinkin, että esimerkiksi verisuonien sävyllä ei ole mitään tekemistä ihon pohjasävyn kanssa.

Aikuisiällä törmäsin värianalyysistä kertoviin sosiaalisen median postauksiin ja aloin perehtyä asiaan lisää. Totesin, että luotettavan tiedon löytäminen aiheesta on todella vaikeaa. Päätinkin hakeutua ensimmäiseen värianalyysiini. Värianalyysi tapahtui kasvokkain leuan alle sijoitettavien kankaiden avulla, kuten värianalyysi on perinteisesti tapana tehdä. Värianalyysin aikana huomasin, että minulle parhaimmiksi määritellyt sävyt korostivat punaisuutta ja epäpuhtauksia kasvoillani. Myöhemmin kotona kokeillessani näitä minulle parhaiksi arvioituja sävyjä meikissä totesin, että näytän aivan haudasta nousseelta. Minun ja näiden sävyjen välillä ei ollut siis lainkaan harmoniaa. Hakeuduin pian tämän kokemuksen jälkeen digitaaliseen värianalyysiin, josta sainkin lähes päinvastaisen tuloksen kuin ensimmäisestä värianalyysistä. Kokeiltuani näitä minulle digitaalisessa värianalyysissä parhaiksi arvioituja sävyjä värianalyysin tuloksen oikeellisuudesta ei ollut epäilystäkään.

Inspiroiduin värianalyysikokemuksistani, ja hieman alle vuosi niiden jälkeen hakeuduin kansainväliseen värikonsulttikoulutukseen. Koulutuksen aikaan syksyllä 2022 en ollut vielä tehnyt päätöstä yrityksen perustamisesta. Koulutuksen aikana minulle tuli kuitenkin kasvava tunne siitä, että minulla olisi annettavaa värikonsulttina ja voisin olla hyvä siinä. Värikonsulttikoulutuksessa sain poikkeuksellisen hyvää palautetta tarkasti tehdyistä harjoitustöistäni, joissa tein värianalyyseja harjoitusasiakkaille. Toukokuun lopussa 2023 Colourful Harmony aloitti toimintansa.

Nykyhetki ja tulevaisuus

Työskentely värien kanssa on luovaa, ja sen kautta ilmaisen itseäni. Nautin suuresti värianalyysien tekemisestä ja väreistä keskustelemisesta. Suhtaudun värianalyysiin intohimoisesti ja vakavasti, ja pyrin tekemään värianalyysit niin tarkasti kuin vain mahdollista. Myös asiakkaalle voi olla käänteentekevää havaita, miten pohjasävyltään erilaiset ja kirkkaus- ja tummuusasteeltaan vaihtelevat värisävyt vaikuttavat hänen ihoonsa ja kokonaisilmeeseensä. Tällä on itsevarmuutta lisäävä vaikutus. Parhaimmillaan asiakkaalle tulee olo, että hän voi ilmaista omaa syvintä olemustaan värien ja oman väripalettinsa kautta.

Keskityn omaan tekemiseeni riippumatta siitä, mitä muut tekevät tai sanovat. Esimerkiksi kuulen aika ajoin digitaalisen värianalyysin luotettavuutta kyseenalaistettavan ja väitettävän, ettei värianalyysiä voi tehdä luotettavasti digitaalisesti. Tämä kertoo tietämättömyydestä, ja tiedän koulutukseni ja kokemuksen kautta väitteiden olevan perättömiä.

Värien kanssa työskentely auttaa nollaamaan vaativasta ja ihmisläheisestä päivätyöstäni, jossa työskentelen hyvinkin vakavien mutta inhimillisten haasteiden parissa. Lisäksi vapaa-ajallani tykkään mm. lukea, katsoa hömppäsarjoja ja -elokuvia, viettää aikaa kissojemme sekä muun perheeni ja ystävien kanssa.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on lisätä Colourful Harmonyn värianalyysivalikoimaan myös kasvokkain toteutettavia värianalyysejä. Digitaaliset värianalyysit ovat kuitenkin erityisen lähellä sydäntäni, ja niitä haluan tehdä jatkossakin enemmän. Digitaalisesta värianalyysistä jää asiakkaalle pysyvä muisto, josta hän näkee vaiheittain värianalyysin etenemisen ja perustelut, miksi kussakin vaiheessa on päädytty tiettyyn johtopäätökseen. Olen saanut myös kyselyitä palvelujeni tarjoamisesta ulkomaille. En pidä tätä mahdottomana, mutta ainakaan lähitulevaisuuden suunnitelmissa ei ole laajentaa Colourful Harmonyn toimintaa ulkomaille.

Katso lisää

Kotisivut: https://colourfulharmony.com/

Instagram-tili: https://www.instagram.com/colourfulharmony/

Facebook-sivut: https://www.facebook.com/colourfulharmonyconsulting

Jätä kommenttisi