Yrittäjän työelämätaidot

Työelämätaidoista on ollut juttua. Mitä ovat yrittäjän tärkeimmät työelmätaidot? Mihin pitäisi kiinnittää huomiota? Kuinka etätyö, digitalisaatio vaikuttaa yrittäjän työelämätaitoihin?

Yrittäjä tarvitsee nyt todella kaikki taitonsa pärjätäkseen kaiken koronan aiheuttaman tilanteen keskellä. Digitalisaatio korostaa luovaa ajattelua. Dataa syntyy jatkuvasti ja sitä joudutaan suodattamaan sekä analysoimaan koko ajan. Työelämätaitoja tarvitsevat kaikki. Niin myös yrittäjä.

Mitä sitten ovat yrittäjän työelämätaidot?

Yrittäjä tarvitsee ajankäytön hallintaa. Itsensä johtaminen on erittäin tärkeä yrittäjän työelämätaito. Sitä joutuu tekemään joka päivä. Oman ajankäytön tehostaminen, joka auttaa tekemään oikeita asioita sekä saamaan tarvittavat tehtävät tehtyä. Yrittäjälle on tärkeää oppia tekemään niitä oikeita asioita, jotka tuottavat. Sellaisia tehtäviä, jotka tuovat tulosta. Moni tekee toissijaisia asioita, ja aikaa kuluu paljon niiltä ydintehtäviltä. Jos sinun on myytävä, ydin on myyntityö. Silloin on tehtävä myyntityötä ja käytettävä siihen aikaa. Tekemistä on opittava priorisoimaan. Tärkeät tehtävät ensin. Aikatauluta tehtävät todo -listojen avulla. Tee ensimmäisenä ne tärkeät tehtävät pois ja sen jälkeen vähemmän tärkeät.

Kaikki tarvitsevat vuorovaikutustaitoja

Ne korostuvat tänä päivänä. Yrittäjä joutuu asioimaan erilaisten asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja muiden yrittäjien kanssa. Vuorovaikutustaitoja voi aina kehittää. Voit harjoitella kuuntelemista. Miettiä esitätkö muille kysymyksiä ja kuinka voit kehittää vuorovaikutusta eri tilanteissa kysymyksiä esittämällä. Yleensä lähes kaikki tykkäävät siitä, että joku kysyy. Ihmiset kertovat miellään. Kaikki myös pitävät ihmisestä joka kuuntelee. Kiitä avusta, jaa tietoa, kuuntele muita, kysy neuvoa. Ihan arkisia asioita.

Neuvottelutilanteet jos mitkä vaativat myös vuorovaikutustaitoja. Asiakastilanteissa, niin myynti kuin palvelu, tarvitaan neuvottelutaitoja. Perehdy asioihin, asiakkaisiisi, ja hanki tietoa. Kun valmistaudut neuvottelmaan, olet vahvemmalla pohjalla tilanteessa. Tämä tuo itseluottamusta, ja sinulla on perusteluita jo valmiina keskusteluun.

Esiintyminen erilaisissa tilanteissa

On uskallettava avata suunsa ja kertoa yrityksestä, tekemisestä, palveluista, tuotteista ja miksi juuri sinulta kannattaa ostaa. Sinun tehtäväsi on kertoa ja myydä asiakkaille. Esiintymistä voi aina harjoitella vaikka kuvaamalla kännyllä esityksensä. Sitä kautta kehityt ja sinusta esiintyminen on helpompaa. Olet jo harjoitellut. Aluksi tuntuu että mitä minä nyt noin sanoin tai että kuulostipa kauhealta. Harjoitus tekee kuitenkin mestarin ja kohta huomaat esiintymisen olevan luontevaa. Olet harjoittelun kautta vahvistanut itseluottamustasi itseesi ja omaan esiintymiseesi.

Tiedon hakeminen ja ajanhermolla pysyminen on tärkeä yrittäjän työelmätaito. Kehität omaa osaamistasi. Kyllä asiakkaatkin huomaavat sen. Aina voi lukea lisää, etsiä tietoa netistä, seurata eri alojen tapahtumia. Olla siis ajanhermolla, jolloin pystyy keskustelemaan ja kommentoimaan.

Uskallus opetella uutta

Tämänkin katson yrittäjän työelämätaidoksi. Uudenoppiminen tuo mielenkiintoa. Antaa mahdollisuuksia ja kehittää osaamista. Hakeudu siis tilanteisiin joissa joudut opettelemaan uusia asioita tai tekemistä. Uudenoppiminen vaatii vähän epämukavuusaluetta ja siellä käväisemistä sekä olemista. On aina helpompi pysyä tutussa ja turvallisessa, mutta kehittymisen kannalta epämukaavuusalueelle on mentävä. Siellä vasta oppiminen tapahtuu. Sieltä löytyy mahdollisuuksia.

Katso siis ympärillesi uusin silmin ja ota omat yrittäjän työelämätaidot haltuusi. Teet vaikutuksen yhteistyökumppaneihin sekä asiakkaisiin.

Vain sinä päätät onnistumisestasi, uskalla onnistua.

Jätä kommenttisi