Vieraskynä – JALKOJEN HOITO ON TERVEYDEN HOITOA

Jalkojen terveyttä usein vaalimme vasta silloin kun jalkoihin ilmestyy vaivoja. Siihen asti olemme ehkä pärjänneet omahoidolla. Kynnet leikkaamme itse, raspaamme kantapäitä, (vaikka ei olisi ehkä aina aihettakaan). Ja jokainen levittää voidetta, kun tuntee siihen tarvetta. Yleensä vasta sitten kiinnitämme huomiota rasvaamiseen, kun jalat tuntuvat kuivilta, kantapäät halkeilevat tai niissä on kuivuudesta johtuvaa kutinaa ja ärtyisyyttä. Jalkavaivoista osa on synnynnäisiä, pieni osa perinnöllisiä ja valtaosa omien elämäntapojen aiheuttamia. Jalkavaivoja ja – sairauksia on yli 2000. Keskeinen jalkavaivojen aiheuttaja on epäsopivat kengät: liian lyhyet, päkiästä kapeat, korkeat korot, kapea ja matala kärki. Monet pitkäaikaissairaudet, kuten diabetes ja nivelrikko, näkyvät ja tuntuvat jaloissa.

Päivittäinen hoito ehkäisee jalkavaivoja

Päivittäisellä jalkojenhoidolla voidaan ehkäistä sairauksien aiheuttamia vaivoja sekä tukea sairauden hoitoa. Sen sijaan esim. diabeteksen huono hoitotasapaino ja jalkaterveyttä heikentävät elintavat, lisäävät jalkavaivojen riskiä. Pitkäaikaissairaudet, ylipaino, työ, liikunta ja yleisterveys vaikuttavat jalkojen terveyteen. Liikkumattomuus ja vähäinen (alle 30min) liikunta päivässä heikentävät jalkaterveyttä. Nyt en puhu tässä niinkään jalkasairauksista vaan siitä, miten voimme omahoidolla ja säännöllisellä jalkojenhoitajalla käynnillä pitää jalat kunnossa.

Talvella pidämme jalat piilossa sukissa ja usein myös jalkahoitajana kuulee, että jalkahoitoon satsataan kesällä, koska silloin jalat ja varpaat on näkyvillä. Väärin! Jalkoja pitää hoitaa ympäri vuoden päivittäin. Asiantuntijalla olisi hyvä käydä näyttämässä jalkoja vähintään kerran vuodessa. Kun jalkojen itsehoito vaikeutuu esim. näkökyvyn heikentyessä, oman kehon jäykistyessä (taipuminen jalkojen suuntaan on kömpelöä) tai jonkin muun sairauden tai muutoksen takia olisi hyvä käydä säännöllisesti jalkahoitajalla. Noin 6-8 viikon välein olisi hyvä käyntiväli, kun jalat ovat perushyvässä kunnossa. Jos ei näe leikata varpaan kynsiä voi sillä aiheuttaa enemmän harmia ja kuluja itselleen kuin, että satsaisi hyvään jalkahoitoon kerran kuukaudessa. Pienikin haava voin olla esim. diabeetikolla vakavan infektion riski ja paraneminen voi kestää kauan. Ammattilainen tarkistaa huolellisesti jalkojen ihon kunnon ja kertoo jos asiasta pitää käydä lääkärillä. Itse ei välttämättä myöskään tunne (jos tunto on heikentynyt jaloissa) haavoja, ruhjeita tai ihorikkoja.

Hoida jalkojasi oikein

Jalkojen oikealla omahoidolla ehkäistään jalkakipuja, jalkojen väsymistä, puutumista ja turvotusta. Omahoito sisältää päivittäisen jalkojen pesun, kuivaamisen, kynsien hoidon, jalkojen ja säärien ihon rasvaamisen sekä oikealaisten sukkien ja kenkien käytön. Kynsien oikeanlainen lyhentäminen, kulmia pyöristämättä, säästää kivuliailta kynsivaivoilta. Vähintään viikoittain on hyvä tarkistaa jalkojen kunto. Tarkistella, ettei jalkojen ihosta löydy haavoja, ruhjeita tai tulehduksia. Myös säännöllinen jalkavoimistelu venyttävine ja vahvistavine harjoituksineen tukevat jalkojen toimintaa. Puutteellisen hoidon seuraamuksia yleensä ovat ihomuutokset: jalkojen kuiva iho, känsät, kovettumat, kantapäähalkeamat ja varvasvälihautumat. Kynsissä voi esiintyä värin, muodon ja koostumuksen muutoksia. Diabeetikon tulee hakeutua hoitoon kahden päivän kuluessa ihorikon tai kynsimuutoksen ilmaantumisesta.

Jakojen puhdistus ja kuivaus

Oikealla pesutottumuksilla ehkäistään jalkojen ja säärien liiallinen kuivuminen. Ehjä ja joustava iho on paras suoja jalkainfektioita vastaan. Ihoa kuivattavat mm. vääränlaiset pesutuotteet. Varpaan välit on syytä kuivata huolellisesti ja sinne ei laiteta rasvaa. Kuivaamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, jos aiemmin on esiintynyt varvasvälihautumia- tai ihorikkoja, jalka- ja kynsisientä tai jos varvasvälit ovat ahtaat tai kiinni toisissaan esim. vasaravarpaiden vuoksi. Parhaiten varvasvälit saa kuivaksi talouspaperilla. Kuivaamisen yhteydessä on hyvä tarkistaa jalkojen kunto. Varpaankynsien tehtävä on suojata varpaiden päitä hankaukselta ja paineelta. Varpaankynnet lyhennetään henkilökohtaisella hoitovälineellä varpaan pään muotoisesti kynnen kulmia kadottamatta. Kynnet on hyvä lyhentää pesun jälkeen, jolloin ne ovat pehmeät eivätkä lohkea niin helposti. Kynsien säännöllinen öljyäminen /rasvaus lisää niiden joustavuutta. Kynsiä pitää myös kosteuttaa. Sisään kasvaneet ja kuperat kynnet vaativat erilaisen leikkausmallin ja ne on hyvä hoidattaa asiantuntijalla. Paksuuntuneet kynnet vaativat asiantuntijan hoitoa. Kynsiä ei saa leikata liian lyhyiksi. Kynsi on sopivan pituinen, kun kynnen reuna tuntuu painaessa sormella varpaan päästä.

Jalkojen rasvaus ja säärien ihonhoito

Rasvaus on hyvä tehdä heti pesun jälkeen. Heti peseytymisen jälkeen tehty rasvaus sitoo kosteuden ihoon tehostaen rasvauksen tulosta. Suihkutettava iho öljy on hyvä, jos on vaikeuksia ylettyä jalkoihin. Kovettuma pehmenee, kun voide hierotaan alueelle pyörivin painalluksin. Kovettumia ei tule raspata. Raspaamisen seurauksena iho alkaa puolustautua ja kasvattaa lisää ihosolukkoa ihon suojaksi ja kovettuma voi lisääntyä ja paksuuntua. Kovettuma kannattaa pitää joustavana päivittäisellä rasvauksella sekä oikeanlaisella kovettumien hoitoon tarkoitetulla hoitotuotteella.

Säärien iho rasvataan myötäkarvaan ehkäisten näin karvatupen tulehduksia. Jos perusrasvaus ei riitä ja jalat ovat kuivat on syynä usein se, että voidetta käytetään liian vähän, sitä ei käytetä säännöllisesti tai voiteessa on liian vähän rasvaa. Syynä voi myös olla krooninen, kuiva jalkasieni. Siihen viittaa ohut jalkapohjan ja sisäkaaren ja jalkaterien sivuilla nouseva mokkasiinimainen hilseily. Muista oikeankokoiset ja tarpeeksi leveä lestiset kengät. Jalkaterän keskiosasta taipuva pohja vähentää jalan kuormitusta. Porraskävelyssä kengän pitää taipua päkiästä. Tämä tärkeää etenkin vanhuksilla.  Satsaa kenkiin mitä käytät paljon kuten työssä, lenkillä ja liikunnassa. Kysy neuvoa asiantuntijalta kenkiä ostaessa. He ovat siellä sinua varten!

Valitse oikeanlaiset sukat

Sukkien tehtävä on jalkaterien suojaamisen ohella jalkavaivojen ja vaurioiden ehkäisy. Hengittävästä materiaalista tehdyt sukat ehkäisevät iho- ja kynsivaurioita sekä jalkainfektioiden syntyä. Hyvät sukat pitää jalat myös kuivana ja ne eivät hiosta. Tuki- ja hoitosukat tukevat laskimo verenkiertoa ja ehkäisevät laskimotukoksia. Muista, että eri käyttötarkoituksiin tarvitaan erilaisia sukkia. Sukat vaihdetaan päivittäin puhtaisiin. Oikean kokoisissa suksissa kärki ei ole kiinni varpaissa, varpailla on tilaa liikkua, eivätkä supistu suppuun tai mene koukkuun. Keinokuiduista esim. polyesteri, polyamidi, akryyli, polypropeeni tai sekoitemateriaaleista (puuvilla, merinovilla ja keinokuitujen yhdistelmä) siirtävät tehokkaasti kosteutta iholta. Oletko kokeillut varvasväli sukkia? Ne ovat loistavat, jos kärsit varvasväli hautumista tai varvas vaivoista kuten vasaravarpaasta. Ne pitävät varpaat oikeassa asennossa, varvasvälit kuivina ja ehkäisevät varvasväli känsien ja jalkasienen kehittymistä.

Jalkojen hoidossa on tärkeää infektioiden ehkäisy. Oikeanlaisella ja säännöllisellä jalkojen hoidolla voi ehkäistä monta ongelmaa. Infektiot ovat pääsääntöisesti ehkäistävissä, kun huolehditaan jalkahygieniasta sekä hoidetaan iho ja kynnet asianmukaisesti. Koko vartalon ehjä iho ja hyvä kunto vähentää infektio riskiä. Vastustuskykyä heikentää ikä, sairaudet, huono ravitsemus, jotkut lääkehoidot, leikkausten jälkitilat ja sädehoito. Jalkojen hoito vahvistaa ihon omaa suojaa, kosteuttaa kuivaa ihoa, pehmentää ja ehkäisee kovettumia. Ihon säännöllinen hoito on olennaista ihon joustavuuden ja kosteustasapainon säilymisen kannalta. Jalat kannattelevat kehon painoa ja ihon suojauskyky on koetuksella jatkuvan rasituksen takia. Puolustusreaktiona rasitukseen iho kiihdyttää solumuodostusta, sarveistuu ja kovettuu. Kovettuman alaiseen kudokseen saattaa muodostua verenpurkauma ja tulehdus. Näin ollen kovettumat jaloissa voivat johtaa jopa jalkahaavaan. Erityisesti kuivaihoisten tulee kiinnittää huomiota jalkojen säännölliseen hoitoon.

Täältä pääset tutustumaan jalkojenhoito tuotteisiin TimanttiTiikeri

verkkokaupasta->

https://timanttitiikeri.fi/verkkokauppa.html#!/bedibaeher–jalkojen-hoito/sort/manual

https://timanttitiikeri.fi/verkkokauppa.html#!/peclavus–jalkojen-hoito/sort/manual

Hyvät sukat pääset valitsemaan täältä sekä kotimaisia jalkahoito tuotteita

https://timanttitiikeri.fi/verkkokauppa.html#!/bedibaeher–jalkojen-hoito/sort/manual

Talveen kuivien jalkojen hoitotuotteet kotiin

Virkistävä kuorinta jaloille

Kosteuttava voide jaloille 

          

Antiseptinen teepuuöljy

Suosikki tuote kovettumien hoitoon!

Lämmittävä jalkavoide

www.timanttitiikeri.fi

Lähde tietoihin käytetty materiaali:  Terveet jalat; Stolt, Saarikoski, www.mills.fi

Jätä kommenttisi