Yrittäjä suunnitteletko jääväsi lomalle? Vai jääkö se hyväksi aikomukseksi?

Palkansaajat pitävät keskimäärin lomaa 30 päivää vuodessa ja lisäksi muut normaalit vapaapäivät. Yrittäjistä osa pitää pitkän loman, osa ei pidä lainkaan lomaa tai pitää vain muutamia päiviä. Sellaista ajatusta, että ei tarvitse lomaa, ei ehdi pitää tai pitää ehkä myöhemmin, ei kannata ruokkia. Elämä ei ole viime kesänä, ei ensikesänä vaan tänä kesänä.

Ota seuraavat asiat pohdintaan:

 1. Päätä pitää lomaa. Päätä kuinka pitkän loman pidät. Montako viikkoa tai päivää haluat lomailla.
 2. Päätä milloin aloitat loman. Laita se heti kalenteriisi ylös. Vedä isot ruksit niiden viikkojen/päivien kohdalle, jolloin on sinun lomasi. Älä siirrä aloittamista. Mikäli sinun yrityksesi toiminta on sellaista, että sinun on vaikea pitää lomaa kesällä, pidä se syksyllä tai talvella, mutta laita se nyt jo kalenteriisi.
 3. Laita lisäksi vuoden kaikki muutkin lomat kalenteriisi. Yritä löytää itsellesi sopivia aikoja pitää vaikka minilomia. Kerran kuukaudessa pitkä viikonloppu on aivan ihana irtiotto yrityksestä.
 4. Pidä kiinni kesälomastasi. Ala lomavalmistelut ajoissa. Mikä on riittävä aika sinun yrityksesi kannalta. Onko esimerkiksi kaksi viikkoa ennen hyvä aloittaa tekemään kaikki työt siihen vaiheeseen, että pääset lähtemään lomalle?
 5. Suunnittele lomallesi jotain, mitä erityisesti haluat tehdä. Unelmoi ja haaveile jostain ihanasta. Tee vaikka lomatavoite itsellesi, jos se innostaa sinua. Voit myös haaveilla siitä, että et suunnittele mitään tekemistä. Menet sinne minne huvittaa, teet sitä mitä haluat ja milloin haluat. Voit vaikka vain olla koko loman. Pääasia että teet sellaisia asioita, jotka saavat sinut unohtamaan hetkeksi yrityksen ja työt.
 6. Ennakoi myös taloudellinen tilanne lomasi aikana. Voitko hoitaa kaikki yrityksen laskut ennakkoon? Pystytkö olemaan huoletta lomalla? Riittävätkö rahasi? Taloudellinen tilanne on hoidettava kuntoon jo aiemmin, jotta voi rauhassa viettää lomaa. On myytävä tai tehtävä töitä ennen kesää tai kesän alussa sen verran enemmän, että voi rauhassa viettää lomaa ilman taloudellista painetta. Mikäli et ehdi enää vaikuttaa tulevan kesän lomaan, niin opettele kuitenkin tulevaisuudessa suunnittelemaan taloudellinen tilanne riittävän ajoissa.
 7. Ilmoita etukäteen lomastasi asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Silloin se ei tule heille yllätyksensä. Mikäli heillä on tarvetta tuotteillesi tai palveluillesi vielä ennen lomaa, niin ilmoituksesi aktivoi heidät ja antaa mahdollisuuden reagoida ajoissa.
 8. Laita lomavastaaja sähköpostiisi ja puhelimeesi. Jos sinulla on somekanavia käytössä, niin pistä ne tauolle lomasi ajaksi. Kerro kanavassa/kanavissa, että laitat somen lomalle siihen ja siihen asti, jolloin sinun ei tarvitse miettiä koko ajan pitääkö jotain kommentoida tai postata.
 9. Mikäli sinulla on työntekijöitä, delegoi ja jaa tehtävät heille. Sovi mistä kukin vastaa. Kuka hoitaa ja mitkä asiat.
 10. Tee itsellesi lista asioista, jotka on hoidettava loman jälkeen. Älä vie niitä matkassasi lomalle. Kun asiat on laitettu paperille ylös, voit unohtaa ne mielestäsi kun tiedät niiden olevan tallessa työpöydälläsi. Et pelkää unohtavasi niiden tekemistä, ei tarvitse muistella niitä ja voit antaa aivojesi nollautua sekä levätä.
 11. Lomalla voit kantaa mukanasi jotain pientä ”reissuvihkoa” tai hyödyntää puhelimen muistiota, ja kirjata ylös sinne mieleen tulevat asiat. Näin ne eivät unohdu, ja voit jatkaa lomaasi rauhassa. Aivojen nollauduttua, saattaa mieleesi pulpahdella hyviä uusia ideoita, jotka haluat muistaa.
 12. Irtaudu lähiympäristöstäsi, jos se on mahdollista. Huomaat ajattelevasi vähemmän työasioita kuin kotona. Jos et voi lähteä mihinkään mene päivittäin eri paikkoihin, vaikka metsään, rannalle, torille, mökille tai mihin itse haluat. Pääasia, että vaihdat ympäristöä ja saat muuta ajateltavaa kuin normaalina arkena.
 13. Nauti lomastasi täysin siemauksin. Ehdit kyllä tehdä töitä taas pitkän aikaa loman jälkeen. Ei yritys, eikä työt karkaa mihinkään. Sinä ja aivosi jaksatte paljon paremmin, kun olette levänneet välillä arkirutiineista.

IHANAA LOMAA!

Jätä kommenttisi