Vieraskynä – Yrittäjyys on ahkeria ihmisiä varten

Tarjoutuipa mukava ja pätevä tekosyy istahtaa hetkeksi miettimään, kuka olen ja missä menen. Nimeni on Pirjo Helena Mäkinen ja odotan kovasti parin vuoden kuluttua tapahtuvia viisikymppisiä, koska sanotaan naisten olevan silloin ja sen jälkeen parhaimmillaan!

Lapsuuteni vietin Lahti – Orimattila akselilla. Ensimmäisen työpaikkani puhuin itselleni 13 vuotiaana mansikankeruureissulla Vartiaisen mansikkamaalla Heinämaalla. Onnessani ja innoissani keräsin myyntiin päivisin mansikoita ja iltaisin mustikoita. Seuraavanakin kesänä pääsin samaan työpaikkaan hiukan laajemmalla toimenkuvalla vastaten ajoittain myös marjojen myynnistä. Yläasteen kahdeksannesta luokasta alkaen työskentelin koulun jälkeen ruokakaupassa. Kesäisin lomitin lisäksi Mummia navettahommissa ja siivosin kahta kerrostaloa Lahdessa Liipolassa.  Kirjoittaessani lukiosta 1991 työpaikkani oli vaihtunut K-Supermarket Aisakelloon Orimattilassa.

Ensimmäinen lapseni syntyi v. 1994 ja seuraavat vuosina 2002 ja 2004. Vuodesta 1996 alkaen työskentelin Tradekan Siwa ketjussa.  Suoritin erilaisia asiakaspalvelukoulutuksia, joista merkittävin oli AVA-Instituutissa 1999 suorittamani Siwa esimieskoulutus.

Ennen kahden nuorimmaisen syntymää perustimme yhdessä ystävättäreni Riitan kanssa FitLine luontaistuotekaupan ja samanaikaisesti pyöritimme myös baaria.  FitLine –aikoina pääsin Saksaan opiskelemaan verkosto- ja luontaistuotealaa. Tästä on hyötyä vielä tänäkin päivänä.

Koko ikäni olen tuotteesta riippumatta ollut myyjä

Kun nuorimmainen lapseni täytti 7kk, oli mielestäni aika pohtia tulevaisuuden uravalintaa.  Koska en löytänyt mielekästä alaa myynnin sektorilla, aukaisin MOL:in työnvälitys-sivuston ja valitsin myyntialan. Laitoin silmät kiinni ja scrollasin työpaikkailmoituksia asettaen sormeni tietokoneen ruudulle. Avattuani silmäni sormeni osoitti kiinteistönvälittäjäilmoitusta Kotikuja Oy:llä Keravalla. – Olen nyt toiminut alalla yli 16 vuotta, joten ei ollut lainkaan huono valinta. Olen aina luottanut minusta pidettävän huolta tuolta yläkerran puolelta ja uskalsin hypätä tuntemattomaan.

Kotikuja Oy:n jälkeen olen työskennellyt useassa sekä pankkisidonnaisessa- että yksityisessä välitysliikkeessä. Lopputulema oli vaikeus sopeutua itsestä väärältä tuntuviin toimintatapoihin. Olen aina ollut sikäli onnekas, ettei minun ole tarvinnut juurikaan tehdä aktiivista asiakashankintaa. Pyrin hoitamaan toimeksiannot niin hyvin, että saan suositusten kautta tasaisesti myytävää. Ihaninta on ollut soitto: ” Olet myynyt meille tämän talon 12 vuotta sitten, voisitko nyt myydä tämän?”  Henkinen palkkapäivä ja pääoma riittää pitkäksi aikaa! Olen opiskellut alaa ahkerasti ja suorittanut KED, LVV ja LKV pätevyydet.

Kaksi vuotta sitten perustin yritykseni Saber Consulting P.M Oy:n

Työskentelen muutoin yksin, paitsi tyttäreni auttelee minua silloin tällöin. Yrittäjän elämä tuntui aluksi melko pelottavalta, vaikka kiinteistönvälittäjä käytännössä on yrittäjä toisen yrittäjän firmassa.  – Halusin ottaa tämän tekstin alkuun vähän pidemmän osuuden työntäyteistä historiaani esille, koska yrittäjyydessä on alasta riippumatta todennäköistä, ettei vapaapäiviä juurikaan ole. Minulle tällainen elämänmuoto on siis ollut luontevaa ihan alusta alkaen.

Minulla on Porvoossa pieni sievä kodinomaisesti sisustettu toimisto, jossa otan asiakkaitani vastaan. Rakastan työtäni suurimmaksi osin – myös niitä haastavampia aikoja. Olen ollut hyvin onnekas saadessani toimenkuvaani uudisrakennushankkeita, joissa olen päässyt suunnittelemaan ja sisustamaan koteja. Jännittävintä on ostajan asunnonvaihdon onnistuminen, eli vanhan asunnon myyminen ja uuteen muutto. Pidin ennen uudishankemyyntiä tylsänä, koska myytävät asunnot ovat usein kopioita toistaan ja taloyhtiöt myös kopioita toisistaan.  Tällä hetkellä on Porvoossa toteutumassa kolmas isompi uudishanke, joka ei todellakaan ole tylsä. Ulkomailla myymieni asuntojen pohjalta loimme aivan uudenlaisen, enemmän kodinomaisen konseptin. Myyn myös käytettyjä asuntoja, lähinnä vanhoilta asiakkailtani tai suosituksista.

Aika kuluu nykyisin nopeasti kahden teinin, Simo Chihun ja Lusi Mainecoonin kanssa töitä tehden ja arkea eläen. Vapaa-aikana lataan akkuja Artjärven ihanassa järvimiljöössä.

Elämä yrittäjänä on useimmiten itseänsä niskasta kiinni ottamista, mutta niin vapaata ja palkitsevaa!

Suosittelen yrittäjyyttä ahkerille ”duunareille”, jotka tekevät keskivertoa enemmän töitä sisäisellä yrittäjyydellä, vaikka tekemisestä tuleva raha menisikin tällä hetkellä pomon taskuun.

Neuvoni kaikille yrittäjille on: Ehtikää aina pitää itsestänne huolta!

Välittävin terveisin,

Pirjo Mäkinen

KED, LVV, LKV

www.saber.fi

Jätä kommenttisi