Vieraskynä – Tuulimylly

Oulu. Nallikari. Meren rannalla tuulee niin ettei pystyssä meinaa pysyä. Irtotavarat poukkoilevat hotellin parkkipaikalla holtittomasti. Lipputangot enteilevät jo miltei lähestyvää vaaraa. Mietin, kuinka näin tuulista voikaan olla. No eipähän ole itikoita, varsinkaan näin tammikuisessa Suomessa. Huomaan kauempana merellä tuulimyllyn. Ylistän mielessäni sitä neroa, joka on osannut valjastaa näin hienon ajatuksen käytäntöön. Vaikka itse en tuulesta liiemmin välitä, on se vain hieno luonnonvoima. Itse asiassa se on täysin neutraali, ja täällä sattuu se olemaan vallitsevana elementtinä. Miksi sitä ei siis kääntäisi vahvuudeksi ja käyttäisi sitä eteenpäin vieviin asioihin, kuten sähköntuotantoon. Suorastaan nerokasta ajattelua, sanon minä!

Tuuli on neutraali. Vain se merkitys, jonka sille annamme, määrää sen positiivisuuden tai negatiivisuuden. Kun osaamme suunnatta pois ajatuksemme sen negatiivisuudesta kohti positiivista ja eteenpäin vievää, kaikille hyödyllistä käyttötarkoitusta, olemme voittajia.

Samaa ajattelumallia voisi soveltaa moniin eri asioihin. Esimerkiksi tiettyihin omiin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin tai luonteenpiirteisiin. Se on Nero, joka osaa valjastaa oman supervoimansa käyttöönsä. Usein ihmiset eivät vain huomaa näitä omia voimiaan, vaan pitävät niitä päinvastoin heikkouksinaan. Se on voittaja, joka osaa kääntää omat niin sanotut heikkoutensa palvelemaan kaikkia. Minä uskon erittäin vahvasti siihen, että jokaisella on tämä kyky kääntää oma tuulensa niin, että kaikki hyötyvät siitä.

Aiheesta tulee mieleeni esimerkiksi Helen Keller, joka sai voimansa kääntämällä kuurosokeutensa puolelleen ja käytti elämänsä kuurosokeiden ja syrjäytyneiden auttamiseen kiertäen maailmaa. Hän ei antanut vammojensa estää häntä, vaan käytti omaa vammaisuuttansa palvelemaan kaikkia.

Tällaisista henkilöistä löytyy maailman historiassa useitakin hyviä esimerkkejä. Jos ajatellaan aihetta yrittäjyyden ja johtajuuden näkökulmasta, löydämme heitä sekä kauempaa, että lähempää. Suomalaisista yrittäjistä mieleeni nousee Sampo Kaulanen (Jounin Kauppa) sekä Valtteri Lindholm (Varusteleka). He ovat puhuneet avoimesti omista haasteistaan mm. ADHD:n kanssa, ja ovat osanneet kanavoida oman erityisyytensä menestyksekkääseen liiketoimintaan.

Ne perusominaisuudet, ja ehkä niin sanotut “omituisuudetkin”, joita vaikkapa koulumaailmassa ei arvostettu, voivat olla juuri niitä vahvuuksia, jotka vievät juuri sinua eteenpäin.

Minun vanhakantainen isäni ei pitänyt lainkaan lukemis-harrastuksestani lapsena. Hänen mielestään oikea kova työnteko oli paljon arvostettavampaa, kuin joutavanpäiväinen lukeminen. Olen kuitenkin pitänyt pääni niin lapsena kuin aikuisenakin. Nautin suunnattomasti lukemisesta ja uuden oppimisesta, ja se on se minun juttuni.

Nämä minun perusominaisuuteni ovat vieneet minut tutkimusmatkalle uusiin maailmoihin, kuten NLP:n (NeuroLinguisticProgramming) tutkimiseen, sekä erilaisten psykologisten ja filosofisten ajatusten äärelle. Erilaiset humanistiset ajattelijat ovat vaikuttaneet omalta osaltaan ajattelumaailmaani positiivisessa mielessä. Tämä introverttius, jota niin kovasti pidin aikaisemmin huonona ominaisuutena, on saanut aivan uuden merkityksen.

9  kultaista ohjenuoraa

Muista, että erilaisuus on rikkaus (esimerkiksi työympäristössä)

Käännä “heikkoudet” vahvuuksiksi

Tunne itsesi, millainen sinä olet, omat vahvuutesi

Ole kiitollinen omista perusominaisuuksistasi

Toimi omien vahvuuksiesi kautta

Tunnista omat mielenkiinnon kohteesi ja keskity niihin

Arvosta itseäsi juuri sellaisena kuin olet

Ole armollinen itsellesi, ole sitä mitä olet, kaikkea ei tarvitse osata tai kaikenlainen olla

Work smart – työskentele viisaasti

Ja nyt itse aasin siltaan –mieti, mikä on sinun “tuulesi”. Mikä on sellainen luonteenpiirre, tai ominaisuus (tai useampikin) joka on vallinnut sinua ehkäpä jo koko elämäsi ajan. Oletko pitänyt sitä heikkoutena tai onko ympäristöstäsi tullut tällaisia signaaleja? Voitko keksiä oman tuulimyllysi, kääntää tämän positiiviseksi voimanlähteeksi? Vai oletko tehnyt jo sen?

Muuttamalla tapaasi ajatella asioista muutat koko maailmasi.

rakkaudella Virpi

Virpi on ajattelija ja tutkiskelija, uuden oppija ja kanssakulkijoiden opastaja. Hänen osaamisalaansa on NLP (Neurolingvistinen ohjelmointi), joka on malli siitä, miten ihmisaivot toimivat. NLP.tä voidaan käyttää mm. ratkaisukeskeisessä terapiassa tai uuden oppimisessa. Tämän lisäksi hän on opiskellut mm. LifeCoachingia sekä hypnoterapiaa.

Virpi on myös Suomen Energiahoitajien kouluttama BodyMindBalance -energiahoitaja. Energiahoito on luontaishoitomuoto, jolla autetaan asiakkaita mm. erilaisten kipujen lievittämisessä sekä edesautetaan paranemisprosesseissa. Energiahoito on luonnollinen tapa lievittää mm. stressin vaikutuksia kehossa ja mielessä.

Virpi Sourunjärvi

WorkHeart

www.workheart.fi

Jätä kommenttisi