Vieraskynä – Kipu

Kipu on aiheena sellainen, ettei sitä oikein ajatella. Kivusta useimmiten halutaan vaan päästä eroon ilman sen kummemmin kipuun tutustumista. Kuitenkin kun kipuun tutustuu sekä koittaa sitä ymmärtää niin sillä on todella paljon kerrottavaa. Kipu on kehomme viesti ja viestin tukahduttaminen kipulääkkeellä tai sen kanssa sinnittely aiheuttaa vain sen, että viesti tulee yhä uudelleen. Joskus jopa pahempana. Kivusta voi myös tulla identiteetti ja se voi myös palvella sinua. Näin itsekin monen eri kivun kanssa kamppailtuaan olen päättynyt syventymään aiheeseen ja tehnyt sen pohjalta oman hoitomenetelmänkin.

Jos mietitään kipua kehon viestinä, niin jotta kehosi laittaisi sinulle viestin niin tilanne on jo suht huono. Nimittäin kipu ei ole ensimmäisten viestien joukossa, mutta en ehdottomasti viesti, jonka tarkoitus on saada sinut pysähtymään ja tekemään muutoksia. Kipu tulee usein toistuvasta tai pitkäkestoisesta väärinkäytöstä. Esimerkiksi päänsärky. Päänsärkyyn on useita eri aiheuttajia, mutta loppupelissä oli kyseessä, mikä tahansa aiheuttaja niin olet tehnyt jotain, joka tehnyt keholle pahaa. Päänsäryn yllättäessä otamme usein särkylääkkeen ja jos huomennakin särkee niin otetaan huomennakin särkylääkettä. Särkylääkkeen tehtävä ei kuitenkaan ole korjata mitään. Sen tehtävä on palauttaa sinut toimintakykyiseksi. Eli esimerkiksi lihasjäykkyydestä johtuva päänsärky voi parantua, sillä että särkylääkkeen jälkeen pystyt venyttelemään kaulaseudun lihaksia saadakseen tilanne rauhottumaan siellä.

Olen itse vuosia jo kieltäytynyt kipulääkkeistä, sillä jokainen kipu on opettanut paljon itsestäni. Olen oppinut ymmärtämään kehoani ja sen viestejä. Ymmärrän nykyään paremmin kuin koskaan, mitä kehoni tarvitsee ja milloin. Se on auttanut välttämään mahdollisia vaurioita ja pitämään jopa flunssia kurissa. Tiedän milloin kehoni tarvitsee lepoa ja milloin mikäkin treeni on keholle sopiva juuri siihen hetkeen. Tämä on ollut henkilökohtainen valintani eikä mitenkään pakollinen vaihe kehoon tutustumiselle. Tärkeintä on kivun yllättäessä yrittää miettiä, että mistä se johtuu. Me usein mietimme, mitä kaikkea fyysistä olemme tehneet, mutta myös psyykkinen puoli on tärkeätä ottaa huomioon. Olitko kokenut olosi epäonnistuneeksi töissä, riitelitkö kumppanisi kanssa vai koitko kenties ulkonäköösi tyytymättömyyttä?

Nimittäin henkinen olotila vaikuttaa vahvasti fyysiseen olotilaan myös. Jos mielesi on maassa niin mitä todennäköisemmin myös roikotat päätäsi, katse maahan ja hartiat lytyssä. Siksi on niin tärkeätä miettiä, mitä kaikkea olet tehnyt ennen kuin kehosi sanoi, että on aika muutokselle. Tästä myös päästään siihen, että kipu voi myös palvella sinua ja olla hyödyksi. Usein kipu ilmoittaa, että tässä on korjattavaa, mutta me osamme myös käyttää sitä hyödyksi. Olet varmaan joskus törmännyt ihmiseen tai ehkä tunnistat sen piirteen jopa itsestäsi, että kun on tehtävä jotain niin kas kummaa, kun ei voi, koska johonkin sattuu. Sellaisessa tilanteessa on hyvä miettiä, että mitä koitat vältellä sillä kivulla? Olen esimerkiksi törmännyt tilanteeseen, jossa lapsi ei halua leikkiä muitten kanssa, koska kokee olevansa hyljeksitty, mutta se ilmeneekin niin, että sattuu vaikkapa polviin. Näin ei ole tarvinnut leikkiä muitten kanssa ja epämiellyttävä tilanne on vältetty.

Kipu on yksi kehomme ensimmäisimmistä tavoista kommunikoida kanssamme. Se ohjailee meitä. Siksi on opittava tuntemaan oma keho ja ymmärtämään sen viestejä. Mielemme toimii eri tavalla kuin keho. Keho toimii suojellaakseen meitä ja täten se kertoo yksinkertaisia asioita kuten tätä ei kannata tehdä, ei mennä sinne tai nyt tarvitset jotain toimiakseen. Mieli on aivan toisenlainen. Mieli koittaa järkeillä ja se tekee sen opittujen mallien perusteella. Joten mieli voi jopa toimia sinua vastaan. Se voi kannustaa sinua jatkamaan kivuliaitten asioitten tekemisessä, koska se löytää siihen jonkin syyn. Keho taas ehkä antaa sinun jatkaa, mutta myös ilmoittelee, ettei kaikki ole kunnossa. Onneksi voit vaikuttaa molempiin.

Aikoinaan, kun vielä valmensin huomasin, että parhaimmat tulokset tulevat siitä, kun opimme ymmärtämään kehon ja mielen sekä viemällä molempia kohti tavoitetta. Siksi tein saman hoitoni puolella. Opetan asiakasta ymmärtämään kehoaan, että miten päädyttiin tähän liikerajoitteeseen tai kipuun ja mitä voimme tehdä toisin. Joskus ohjeistan miten pitäisi kävellä ja istua, joskus taas vaihtamaan työpaikkaa. Tärkeintä on, että kyseinen vaiva poistuu kokonaan tai helpottuu niin, ettei se enää rajoita elämää. Kenenkään ei kuulu elää elämää, jossa rajoite vie elämänilon.

Karina Gulda

www.premiumfascia.fi

www.guldamethod.fi

Jätä kommenttisi