Vieraskynä – Akut ladattu- syksy saa tulla


Kesäloma alkaa lähennellä loppuaan. Tänä kesänä olen viettänyt elämäni pisimmän ajan ulkomailla, osin lomaillen ja osin omaan vapaaehtoistyöhön liittyvässä kansainvälisessä kokouksessa. Syksyksi on odotettavissa paljon uutta. Pitkän loman aikana on ollut hyvä virittäytyä uusiin haasteisiin, kaivaa taustatietoa ja rakentaa suunnitelmia. Loman olennainen osa on ollut pitkät patikkaretket vuorilla, jolloin maisemia ihaillessa voi todella olla vain tässä ja nyt. Aivoihin putkahtaa myös ahaa-elämyksiä ja uusia hyviä ideoita. Koko keholle ja erityisesti aivojen toiminnalle riittävä uni on tärkeää. Vaikka unta ei voi ”nukkua pankkiin” kunnon patikoinnin jälkeen nukkuu hiljaisessa vuoristomökissä kuin lapsi. Tämä varmasti antaa osaltaan uusia voimia syksyyn. 

Väsyneenä ja huonokuntoisena stressaannumme. Luovuus kärsii. Analyyttinen ajattelu ei toimi. Asiat, joista saattaisimme virkeänä innostua, tuntuvatkin ikäviltä velvollisuuksilta. Tiedostamattomat ennakkoasenteet pääsevät vaikuttamaan päätöksentekoomme ja oman elämämme aikana kertyneet rajoittavat uskomukset estävät meitä tarttumasta uusiin haasteisiin. Osaanko, pystynkö, opinko, uskallanko?

Monelle meistä Aarrekartan kanssa työskentely saattaa olla tuttua. Sen avulla pyritään visualisoimaan omia unelmia ja laatimaan tavoitteita ja keinoja, joilla unelmat voisi toteuttaa. Oman Aarrekarttani laadin aikoinaan yrittäjätaipaleeni alkuaikoina Suomen Työnohjaajat Ry:n jäsenillassa. Käytimme hyväksemme vanhoja aikakauslehtien valokuvia. Valitessani kuvia omaan karttaani pyrin mahdollisimman paljon karistamaan järkevän kriitikon puheet päässäni ja keskittymään vain unelmointiin. 

Millaisen tulevaisuuden haluan itselleni luoda?

Mikä nykyisessä elämässäni on sellaista minkä haluan säilyttää?

Mitä kokonaan uutta haluan?

Mitä sellaista aikaisemmassa elämässäni oli, jota kaipaan, mutta jota ei nyt ole?

Silloin tällöin kaivan kartan esiin. Käsittämätöntä miten monia asia on toteutunut. Jotkut toteutumatta jääneet asiat ovat sellaisia, joita en oikeastaan enää edes halua elää todeksi. 

Aarrekarttaa on myös hyvä tarkastella pohtien ovatko siihen kirjaamasi unelmat todella sinun unelmiasi vai jonkun toisen sinulle luomia toiveita. Onko jonkun unelman toteuttaminen kiinni omasta pelostani tarttua asiaan, pelosta etten pysty tai osaa?

Unelmien toteuttaminen edellyttää myös karsintaa. Teetkö jonkun asian vain velvollisuudesta? Onko se välttämätöntä? Teetkö jonkun asian siksi, että pelkäät hypätä tuntemattomaan? Pelkäätkö, ettei mitään tulekaan tilalle, jos luovut jostakin?

Odotan tulevaa syksyä kovasti. Omassa työssäni tähänastiset muutokset ovat olleet hyviä. Suuri osa siitä asiakastyöstä, joka tuo tyydytystä ja jossa koen tuottavani lisäarvoa asiakkailleni, jatkuu. 

Yksi itselle merkityksellinen osa omaa Aarrekarttaani oli, että saisin jakaa mahdollisimman paljon omaa kokemustani ja toimia rinnalla kulkijana työssä onnistumiseen liittyvissä haasteissa. Olen useamman vuoden saanut toimia mentorina yrittäjätutkinnon opiskelijoille. Yhteistyökumppanini, jotka vastaavat koulutuksen tietopuolisesta osuudesta, organisoivat syksyllä tutkinnon vammaisille yrittäjille. Olen lupautunut jälleen mentoriksi. Lähden nöyränä ja innolla mukaan tähän haasteeseen. 

Kansainvälisyys on se osa ”entistä elämää”, jota olen jäänyt kaipaamaan. Suomeen vuosikymmeniä sitten kotiutunut siippa on jo ehtinyt sen verran ”suomettua” ettei ihan täytä kansainvälisyyden kaipuuta. Tulevana syksynä alkava vapaaehtoistyöhön liittyvä tehtävä paikkaa tämän kohdan Aarrekartta-unelmissani. En ole varma olisinko vastannut keväällä ”Tahdon” tarjottuun tehtävään, jos en olisi Aarrekarttaa tehdessäni tunnistanut tätä tarvetta.

Älä luovu koskaan unelmoinnista ja haaveiluista. Kun kirjoittelin tätä juttua kesäpaikkamme puutarhassa, pysähtyi vakavasta sairaudesta toipuva mökkinaapurimme juttelemaan kanssani. Kerroin millaisista asioista olin ajatellut kirjoittaa. Hän totesi, että lisää kirjoituksesi loppuun

”Don’t worry, REMEMBER to be happy”

Sveitsissä Flumserberg vuoren alarinteellä 670 metrin korkeudessa 27.7.2019

Merja Carlander, työnohjaus ja coaching

Merja Carlanderin missio on tukea työyhteisöjä, esimiehiä ja yrittäjiä kohti parempaa työelämää. Hän toimii työnohjaajana, yritysmentori ja johdon coachina. Ihminen on kokonaisuus. Huolehtimalla omasta fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan, osaamisen kehittämisestä ja yhteisöllisyydestä saa aikaan myös parempaa tulosta. Vastapaino työlle on se elämän neljäs tukijalka.

Tutustu lisää:

 www.merjacarlander.fi

www.facebook.com/merjacarlander2./

Jätä kommenttisi