Suutarista sarjayrittäjäksi – Ville Hasala, Suutarirahoitus Oy

Sarjayrittäjäksi ei synnytä. Yrittäjyyttä kun haluamme tukea ja kannustaa päätin lähteä tutkimaan kuinka tavallisesta miehestä, suutarista on tullut sarjayrittäjä. Kuinka on ollut rohkeutta perustaa aina vain uutta ja uuteen paikkaan? Mistä kumpuaa into uuden rakentamiseen?  Lähdin tapaamaan ja haastattelemaan Ville Hasalaa Kaisaniemeen. Halusin tehdä jutun sarjayrittäjästä kannustaaksemme  muitakin aloittamaan uutta, kun siltä tuntuu.

Ville Hasala on yrittäjäurallaan rakentanut jo monta oman alan yritystä. Hänestä on tullut sarjayrittäjä. Ville aloitti suutarin uransa oppisopimuskoulutuksessa Sepon yrityksessä Kauppakeskus Kluuvissa vuonna 2005. Vuonna 2011 miehet löivät viisaat päät yhteen ja perustivat yhdessä suutariliikkeen Lahteen Kauppakeskus Karismaan. Tästä alkoi Villen yrittäjäura ja taival. Seitsemän vuotta harjoiteltiin yhteisoloa Karismassa, jonka jälkeen suuntana oli Helsingin Kalasatama ja Kauppakeskus Redi. Vuonna 2018 he perustivat suutariliikkeen Rediin.

Kannattavan yritystoiminnan voi myös myydä

Yritystoiminta oli kannattavaa ja elokuussa 2021 Ville myi osuutensa Redin suutariliikkeestä. Hän lähti perustamaan kokonaan oman liikkeen. Hän osti työnsä lopettaneen suutarin irtaimiston ja avasi liikkeen Helsingin yliopiston metroasemalle Kaisaniemeen. Paikka oli sama missä hän oli työskennellyt 2000-luvun alussa tavaratalossa myymälävahtimestarina. Ville sai myymälävahtimestarina työskennellessään kipinän suutarin ammattiin. Hän on kulkenut polkua suutarista – suutarikisälliksi ja sitä kautta suutarimestariksi. Ville alkaa olla osaamisen huipulla, mutta onko hän yrittäjänä kiipeämässä huipulle vai huipun päällä? Mitä hän vielä haluaa yrittäjäuraltaan?

Villen käsissä korjaantuvat niin kengät, laukut kuin muutkin nahkatyöt. Arki kuluu korkolappuja, puolipohjauksia, vetoketjuja sekä muita korjauksia tehdessä. Villeltä ei jää korjaus tekemättä, keinot hän keksii, jos on mitään mahdollisuutta enää korjata. Myös lempilaukut tuodaan usein suutarille korjattavaksi. Ville tekee isompiakin korjauksia ja odottaa pääsevänsä vaihtamaan tennareiden pohjia. Suutarista löytyy myös avainpalvelut sekä kaikki mitä tarvitset kenkien, laukkujen tai nahka- ja tekstiilituotteiden hoitoon. Kannattaa siis poikeita jos lempikengät tai laukku kaipaavat korjausta tai jotain muutosta.

Kyselin Villeltä millaista hänen yrittäjyytensä on ollut sekä mihin suuntaan hän haluaa omaa yrittäjyyttään kehittää.

Millaista on aloittaa ja perustaa uusi yritys?

”Helsingin yliopiston metroasemalle nyt avaamani liike on kolmas, jonka perustamisessa olen mukana. Käytännön asiat hoituvat jo rutiinilla, mutta onhan uuden liikkeen avaaminen jännittävä, jopa hieman pelottava tilanne. Runsaasti työtä eikä varmuutta onnistumisesta.”

Onko uuden aloittaminen helppoa vai haasteellista? Mikä sinusta teki sarjayrittäjän?

”Minun on vaikea sietää tasaisuutta elämässä. Aina pitää olla jotain uutta kehitteillä, oli se sitten opiskelua tai yrityksen kehittämistä. Se on eteenpäin ajava voima, ehkä jopa hieman kirous kun ei voi olla tyytyväinen saavutuksiin vaan aina on pakko koettaa enemmän ja parempaa. Uusi yritys tarjoaa valtavan haasteen moneksi vuodeksi.”

Mitä uskallus lähteä yrittäjäksi vaatii sinusta?

”Eniten se vaatii halua palvella asiakkaita ja uskoa siihen, että oma tapa palvella on parempi kuin nykytilanne.”

Millainen riski sinulle on ollut työllistää muita?

Minulla on ollut onnea työntekijöiden kanssa eivätkä riskit ole toteutuneet. Jokainen palkkauspäätös vaatii harkintaa ja tilanteen pohtimista sekä riskeihin varautumista.

Mitä vielä toivot yrittäjänä? Millaista yritystoimintaa haluat vielä rakentaa?

Kunhan saan uusimman liikkeen pyörimään hyvin ja tuottamaan niin seuraava askel on toisen suutarinliikkeen hankkiminen. Eli ketjun rakentaminen ja liiketoiminnan kasvattaminen seuraavalla tasolle.

Lopullinen tavoite on niin hyvin tuottava liiketoiminta, että voin itse keskittyä vain luoviin asioihin (yrittäjän/johtajan velvollisuuksien lisäksi).

Mitkä ovat sinun parhaimmat opit yrittäjyydestä? Mitkä voisit jakaa muille?

  1. Tee enemmän markkinointia
  2. Yksin pääsee pitkälle, kaksin vielä kauemmas
  3. Palvele asiakkaitasi vilpittömästi
  4. Tee lisää markkinointia
  5. Opiskele itseäsi kiinnostavia asioita (eli ei pelkkää työhön liittyvää).

Ville saa yrittämisen tuntumaan helpolta, vaikka se ei sitä hänelläkään aina ole ollut. Redikään ei paikkana ollut varmastikaan helpoimpia alkuun. Täytyy myös nostaa hattua hänelle, koska hän on aika lyhyessä ajassa rakentanut onnistuneita liiketoimintoja ja saanut ne kannattamaan. Onnistuminen on aina mahdollista, kun on tarpeeksi kiinnostunut tekemisestään. Löytää intohimoa siihen mitä tekee ja innostuu tekemisestään. Asiakkaatkin huomaavat sen aivan varmasti. Tästä Ville on meille kaikille hyvä esimerkki. Hän on myös hyvä esimerkki siitä, että paikalleen ei myöskään tarvitse jäädä. Uutta voi perustaa, kehittää ja myydä. Ota vaarin hänen hyvistä vinkeistään ja poikkea suutarilla kun tarvitset.

Villellä on myös huipputuotteita myynnissä meidän kaikkien kengille, joten jos kaipaat hoitoaineita katso täältä lisää: https://www.suutarimestariville.fi/

Jätä kommenttisi