Solahditko loman jälkeen taas arkisiin rutiineihisi?

Voi kuinka helppoa on tehdä kaikki asiat samalla tavalla kuin aina ennenkin. Lomalla tai viikonloppuna tulee asioita usein tehtyä eri tavalla, mutta kun arki koittaa rutiinit myös alkavat. Arkena esimerkiksi kahvi keitetään ensin, sitten hiustenlaitto, vaatteet päälle ja tavarat lähtövalmiiksi. Siinä se aamu taas meni kuten aina ennenkin, samaa rataa joka päivä. Niinkuin on tapahtunut aina ennenkin.

Loma on monelle innostavaa ja inspiroivaa aikaa, tehdään hauskoja juttuja, käydään kivoissa paikoissa. Kohta loma on kuitenkin jo unohdettu ja elämä tuntuu juoksevan taas pitkänmatkan maratoonia. Maratoonilla on päätepiste, mutta entä arjellasi? No onhan tietysti aina ilta, jolloin mennään nukkumaan. Huomenna kuitenkin taas uusi arki ja rutiinit edessä.

Tutkimusten mukaan on todettu, että jopa puolet päiviemme puuhista on vanhojen tapojen toistoa. Autoa on helpompi ajaa automaattivaihteella kuin manuaalisella, koska silloin auto hoitaa osan rutiinista ja me vain seuraamme sitä. Rutiinit tekevät saman aivoillemme eli aivot ottavat automaattivaihteistosta kaiken irti. Jos on tottunut menemään mainoskatkolla jääkaapille, jalat tekevät automaattisesti työn puolestamme. Hiivimme jääkaapille hakemaan jotakin, jotta emme katsele mainoksia.

Luin aivotutkijan (Kiti Müllerin) jo aikaa sitten kirjoittaman artikkelin ja hän totesi siinä, että tapojen muuttaminen vie energiaa. Samaan aikaan on tehtävä kaksi asiaa eli päästävä vanhasta eroon ja opeteltava uutta. Elämäntaparemontti on hyvä esimerkki tästä, moni aloittaa remontin oikein kunnolla ja pistää kaikki tottumukset uusiksi. No mitä sitten tapahtuu, kuluu valtavasti energiaa yrittää muistaa uudet tavat, opetella niitä ja tehdä samalla kokonaisvaltainen muutos. Entä jos ei haukkaisi koko kakkua kerralla vaan yrittäisi muuttaa elämäntapoja yksi pieni asia kerrallaan? Muutos kannattaa tutkijoiden mukaan todellakin aloittaa pienin askelin, jotta muutoksesta voi tulla pysyvää.

Mitä jos tänä syksynä rikkoisit arjen rutiinit?

Haluatko elämäsi olevan hauskempaa? Haluatko tehdä arjessasi, lomilla, viikonloppuna, työssäsi tai yrityksessäsi kivoja asioita ja nauttia tekemisestäsi?

Saisitko elämääsi enemmän kivoja asioita, jos alkaisit rikkoa arjen rutiinejasi? On sanottu, että luovuus alkaa loistamaan kun sille on tilaa ja aikaa. Se ei tapahdu käskystä, eikä siihen ole jotain ihmekikkaa, jolla sen saisi houkuteltua pakosta esille.

Voitko tehdä asioita jollain uudella tavalla? Tehdä siskonpedin olohuoneen lattialle ja laittaa koko perheen yöksi nukkumaan erilaiseen paikkaan? Voitteko olla ”telttailemassa” olohuoneen lattialla? Herääminen on ihan erilaista. Ei tunnu olevan niin kiire, kaikki nauravat aamulla ja herääminen onkin kivaa. Kokeiltu on.

Voitko jättää yksi tai kaksi kertaa viikossa kaupassa käynnin väliin? Tehdä ostokset eri tavalla kuin ennen? Voitko mennä töihin kiertotietä ja pidentää työmatkaa vaikka kahvilan kautta? Onko joku harrastus joka on alkanut tuntua pakkopullalta? Voitko jättää sellaisen harrastuksen pois ja keksiä uuden innostavan tilalle?

Haluatko tehdä jotain ihan uutta, jolla täytät luovuusvarastojasi? Voitko tehdä aivoillesi uuden ”ohjekirjan”? Ne käyttävät vanhaa opittua kirjaa, joka on huomattavasti helpompaa kuin uuden ohjekirjan sivujen hyödyntäminen.

Haluatko tehdä jotain uutta?

Keksi jotain mikä rikkoo aivojesi rutiinin. Älä anna automaattivaihteen mennä päälle, vaan päätä tietoisesti asioiden tekemisestä. Tee asioita jollain uudella tavalla. Jos et jaksa tehdä siskonpetiä, kata aamiainen saunaan tai naapurin pihalle. Ota hyppynaru esille ja hypi aamulla kymmenen naruhyppyä nauraen kuinka vaikeaa se on, ennenkuin aloitat aamutoimet. Ihan mitä vaan, joka on rutiinista poikkeavaa.

Kehitä omia uusia juttuja arkeen joko yksin tai perheen/ystävien kanssa. Jos et ole käynyt teattereissa, ota suunnaksi kerran kuussa joku teatteriesitys. Saat uusia virikkeitä. Jos esimerkiksi ooppera ei kiinnosta, käy ainakin edes kerran kokeilemassa. Haasta itseäsi tekemään ihan uudenlaisia juttuja.

Jos haluat liikkua enemmän, etsi joka viikko joku uusi kiva paikka, jonne lähdet kävelemään. Älä kävele koiran tai lasten kanssa aina samaa reittiä, samalla alueella, samoja polkuja.

Tapaa uusia ihmisiä. Kysy vaikka somessa jossain ryhmässä, että kuka rikkoisi kanssani arjen rutiineja ja lähtisi kanssani kahville töiden jälkeen?

Vähennä sellaista, mikä ei sytytä

Kaikista rutiineista ei voi luopua, eikä jättää pois. Aina voi kuitenkin miettiä, kuinka voisi vähentää sellaisen tekemistä. Ottaa hieman aikaa rutiineilta johonkin muuhun. Pelkästään aamulla 10 minuuttia enemmän aikaa loikoiluun tai kahvinjuontiin voi tehdä ihmeitä. Tai se työmatka kahvilan kautta. Entä jos lähdetkin töihin kävellen tai kävelet eri pysäkille odottamaan bussia? Jos joka viikon aamu nouset eri pysäkiltä, niin kummasti alkaa rutiinit rikkoutumaan. Pysäkillä on eri ihmiset, eri maisemat ja kaikki ei tapahdukaan kuten aina ennen.

Perheessä on usein paljon rutiineja kuten lasten harrastukset jne. Voiko näitä delegoida ja jakaa vuoroja, jolloin saat aikaa joltain illalta itsellesi eli vähennät ihan pikkusen rutiininomaista lasten kuskaamista? 

Jos iltaisin katselet tv:tä, entä jos tänä iltana lukisitkin kirjaa. Istuisit mukavasti jossain omassa pienessä nurkkauksessa ja ottaisit hyvän kirjan eteesi. Vähentäisit tv:n katselua ja rikkoisit rutiinit.

Rutiinien rikkominen on pienestä kiinni

Kuten huomaat, rutiinien rikkominen ei vaadi koko elämän mullistamista. Tekemällä jotain pientä eri tavalla, saa muutettua rutiineja hyvinkin nopeasti.

Kun haluaa muuttaa jotain tai tehdä remontin elämässään, on keskityttävä oikeisiin ja tärkeisiin asioihin. Ilman että kehität asioita elämässäsi ja omaa tekemistäni, ei synny uusia rutiineja ja itselle innostavampia asioita. Jos et tee enemmän sitä, mitä oikeasti haluat tehdä tai mikä tuottaa enemmän tuloksia, ajaudut aina uudestaan vanhoihin rutiineihisi. Arki paukahtaa taas juuri sellaiseksi, mitä se on ollut aina ennenkin.

Tee lista arjen rutiineista, joita haluat muuttaa. Tee lista millaisia uusia juttuja haluat tehdä. Tee niistä totta. Älä yritä liian isoja juttuja kerralla, muuta yksi pikku asia ja huomenna toinen. Vaihtele viikottain jotain rutiineja ja tee elämästäsi mielenkiintoisempaa. Äläkä luovuta heti, jos et onnistu, ole sinnikäs!

Anna elämän yllättää sinut!

Jätä kommenttisi