Pidätkö yhteistyössä tekemisestä?

Yhteistyössä on voimaa ja se tuntuu paljon kivemmalta. Olen eilen ollut katsomassa ihmisten tekemistä, kun he innostuvat yhdessä tekemisestä, ja saavat huimasti paljon enemmän aikaiseksi. No siksi oli alettava kirjoittamaan tästä aiheesta. Yksin tehdessä puurtaa itsekseen. Yhdessä syntyy paljon enemmän. Aina voi kysyä toiselta tai toisilta, kysyä mielipiteitä, kommentteja ja ajatuksia. Jos ratkaisu tai tekeminen tökkii, saattaa muilla olla asiaa eteenpäin vievä ajatus tai ratkaisu.

Mitä yhteistyö edellyttää?

Halua toimia yhdessä. Yhteistyössä ei ole voittajia eikä vahvimpia. Kaikki ratkaisut syntyvät yhteisen ajattelun kautta. Tärkeää on että yhdessä tiedetään mikä on tavoite. Mitä ollaan tekemässä ja miksi. Tavoite on hyvä olla merkityksellinen yhteistyötä tekeville, jolloin kumpikin tai kaikki ovat valmiita tekemään töitä sen eteen.

Tuottavuus lisääntyy. Voi syntyä vaikka millaisia innovaatioita sekä ratkaisuja. Yhteistyössä tehdessä on oltava luottamusta toiseen ja toisen tekemiseen. On otettava vastaan palautetta sekä annettava palautetta. Pystyttävä yhdessä pitämään mielessä mitä ollaan tekemässä. Toisinaan yhteistyötä on harjoiteltava. Tunteita ei myöskään saa unohtaa. Niitä on meillä kaikilla ja yhteistyössä tehdessä on myös hyväksyttävä toisen tunteet. Ne voivat olla erilaiset kuin omat.

Yhdessä ajatteleminen onkin sitten mielenkiintoinen juttu. Kuinka se onnistuu vai onnistuuko? Tämä juuri vaatii minusta harjoittelua. Yhteistyössä ei ole voittajia ja häviäjiä vaan yhteinen hyvä. Siihen yhteiseen hyvään, tavoitteeseen, onnistumiseen on kaikkien yhteistyötä tekevien osallistuttava täysillä. Muuten siitä ei synny avointa, rehellistä ja kehittävää yhteistyötä. Yhteistyössä ratkaisut ja tekemiset syntyvät yhteisen ajattelun kautta. Ratkaisut tehdään yhdessä ja niiden takana seistaan yhdessä. Syyttelyä ratkaisuista tulee helposti, jos ei puhalleta yhteiseen pussiin.

Pelisäännöt on oltava selkeät varsinkin yhteisessä yrityksessä

Pelisäännöt yhteiselle tekemiselle kannattaa tehdä. Ne kannattaa yhdessä sopia. Kummankin tai kaikkien osapuolten tulisi hyväksyä ne ja sitoutua niihin. Yhdessä on hyvä miettiä mihin kaikkiin asioihin pelisääntöjä tarvitaan. Ei pidä vähätellä esimerkiksi työpanoksen tuntimäärää. Kannattaa sopia selkeä pelisääntö paljonko osapuolet tekevät ja mitä jos ei aika riitäkään tehdä, niin kuinka korvaa oman panoksensa. Miten tehdään päätöksiä, kuka tekee ja milloin. Eli periaatteessa kaikki ne asiat, joista voi tulla epäselvyyksiä. Siltikin niitä saattaa tulla, mutta ainakin vähemmän.

Yhteistyö ei onnistu, jos ei vedetä yhtä korttia tai luottamus ei toimi. Rehellisyys on myös tärkeää sekä avoimuus toista/toisia kohtaan. Tehtävänjako ja selkeä todo sekä vielä työnjako kannattaa tehdä. Ei voi olla korostamatta myös viestintää, koska jos (ja kommunikointi) ei toimi, saadaan tuskin hyödynnettyä yhteistyötä maksimaalisesti. Pitää myös uskaltaa kysyä toiselta.

Yhteistyötä ei saa sormia napsauttamalla toimimaan, se pitää rakentaa. Siinä on kehityttävä. Sitä kautta saadaan pitkään jatkuva ja antoisa yhteistyö. Kun yhteistyöhön lisätään ripaus kummaltakin luovuutta ja sirotellaan päälle kummankin rohkeutta, ehkä vähän uskallusta hullutteluunkin, niin saadaan erinomainen keitos. Tästä syntyy hyvä yhteistyö.

Yhteistyössä on voimaa ja se pitää kanavoida tekemiseen!

.

Jätä kommenttisi